Un vot împotriva „orbanizării” Sloveniei: Liberalul Robert Golob câștigă detașat alegerile parlamentare și promite revenirea la normalitate și democrație
Liberalul Robert Golob, un om de afaceri care s-a convertit recent la politică, a ieșit pe primul loc în alegerile parlamentare din Slovenia de duminică, cu mult înaintea premierului Janez Jansa, acuzat de derive anti-democratice, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.
„Acum putem spune că obiectivul nostru a fost atins: această victorie ne va permite să oferim libertate țării noastre”, a declarat Robert Golob, în vârstă de 55 de ani, de la domiciliul său, unde este izolat din cauza Covid-19.
La sediul său din capitala Ljubljana, discursul a fost întâmpinat cu aplauze și strigăte de bucurie.
După numărarea a 99% din voturi, Mișcarea pentru Libertate (GS) a obținut 34,5% din voturi, față de 23,6% pentru Partidul Democrat Sloven (SDS) al lui Jansa, conservator.
Premierul în vârstă de 63 de ani, omniprezent pe scena politică timp de trei decenii, și-a recunoscut înfrângerea și s-a declarat „pregătit să lucreze împreună pentru binele comun”.
Dar el și-a avertizat adversarul: „Este ușor să cumperi afișe, să ai sprijinul presei și al așa-numitei societăți civile, dar nimic din toate acestea nu te va ajuta în dificila sarcină care te așteaptă”.
Prezență masivă la vot
Slovenii s-au prezentat la urne pe tot parcursul zilei pentru a-și alege deputații în acest scrutin cu un singur tur, pe fondul frondei sociale împotriva guvernului, care este contestat de luni de zile în stradă.
„Sunt cele mai importante alegeri de la independența” acestei națiuni de 2 milioane de locuitori din fosta Iugoslavie, care a aderat la Uniunea Europeană în 2004, a declarat Jansa Jenull, unul dintre liderii mișcării de protest.
Prezența la vot a fost de aproape 70%, cea mai mare din 2000 încoace și mult peste cea din 2018 (52%), potrivit Comisiei electorale.
„Nu cred că situația este atât de gravă, dar am sentimentul că democrația a fost atacată în ultimii doi ani”, a comentat după vot o pensionară, Marija, care nu a vrut să își spună numele de familie.
Guvernul „s-a angajat în atacuri repetate împotriva statului de drept și a instituțiilor democratice”, a afirmat influentul ONG american Freedom House în raportul său anual publicat în această săptămână, citând „atacuri” asupra sistemului judiciar și mass-media.
Admirator declarat al fostului președinte american Donald Trump și aliat al liderului ultraconservator al Ungariei, Viktor Orban, Janez Jansa a privat de luni de zile agenția națională de știri STA de fonduri publice, pe motiv că este prea critică.
În fața avertismentelor Comisiei Europene, el a atacat „birocrații supraplătiți”, multiplicând fronturile deschise împotriva Bruxelles-ului și transformând Slovenia, cândva un stat „model, într-un scandalagiu”, potrivit analistului Valdo Miheljak.
Un vot împotriva „orbanizării”
„A fost un vot împotriva lui Jansa. Împotriva Sloveniei care ia calea Ungariei, împotriva instaurării unei democrații iliberale, împotriva unui guvern care preia controlul asupra televiziunii publice și a sistemului judiciar”, a reacționat expertul politic Miha Kovac, intervievat de AFP.
„Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, societatea civilă și tinerii alegători s-au mobilizat”, a adăugat el, subliniind „o nouă tendință” care va trebui să fie luată în considerare.
După doi ani haotici, Richard Golob, fostul șef al unei mari companii de electricitate specializate în energie solară, a promis revenirea la „normalitate”.
Dar, avertizează Kovac, provocarea este imensă pentru acest partid „care nu exista în urmă cu trei luni și care acum are peste 40 de deputați” din cele 90 de locuri din parlament. „Nu are infrastructură, nu are know-how, nu are experți” în viața parlamentară, a avertizat el.
Prin urmare, el va trebui să se bazeze pe experiența social-democraților (6,8% din voturi), potențialul lor viitor partener de coaliție, cu care va demara negocierile luni.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii