Un vot istoric: Canada devine prima ţară G7 care legalizează consumul recreaţional de marijuana
Senatul canadian a adoptat marţi, printr-un vot istoric, o lege de referinţă prin care a legalizat utilizarea recreațională a marijuanei la nivel național. Legea C-45 a fost aprobată de 52 de senatori, în timp ce 29 s-au opus, iar alţi doi s-au abţinut. Canada devine astfel prima ţară din Grupul celor şapte state puternic industrializate (care mai include Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia şi Japonia) unde consumul de canabis va fi permis, cel mai probabil din toamna acestui an. Adoptarea Cannabis Act, aşa cum mai este cunoscut documentul, reprezintă o victorie importantă pentru premierul liberal Justin Trudeau, care a făcut din legalizarea marijuanei una dintre promisiunile sale în timpul campaniei electorale din urmă cu trei ani. Dacă ţinem cont de veniturile semnificative care se estimează că vor rezulta din această industrie – cel puţin 8-9 miliarde de dolari anual – şi toleranţa aproape generală manifestată de autorităţile canadiene faţă de acest drog în ultimii ani, adoptarea proiectului de lege a venit ca un lucru firesc. Aceasta deşi legislaţia a fost criticată de o parte importantă a scenei politice canadiene şi de unii experţi, care se tem că problemele create prin adoptarea C-45 vor fi la fel de mari precum avantajele preconizate de către Guvernul de la Ottawa.
Votul de marţi din Senatul canadian a venit la doar o zi după ce Cannabis Act a primit acceptul Camerei Comunelor de la Ottawa. Legea C-45 controlează și reglementează modul în care marijuana poate fi crescută, distribuită și vândută în Canada. Documentul urmează să primească Consimţământul Regal (Royal Assent) în această săptămână, după care Executivul condus de premierul Justin Trudeau va decide data de la care legea va intra în vigoare. Potrivit mai multor surse, canadienii vor putea să cumpere şi să consume drogul în mod legal începând cu mijlocul lunii august sau cu primele zile din septembrie ale acestui an.
Ţara nord-americană devine prima ţară puternic industrializată care legalizează consumul recreaţional de canabis. Canada elimină astfel prohibiţia impusă posesiei de canabis în urmă cu aproape o sută de ani, în 1923, timp în care au fost sute de mii de cazuri de posesie de marijuana sancţionate de poliţişti, iar consumul a crescut constant (acesta fiind cu precădere mai mare în rândul populaţiei indigene, a canadienilor cu venituri mici, a minorităţii de culoare etc.). Consumul de marijuana medicinală a fost permis de către Guvernul de la Ottawa începând cu anul 2001, aceasta fiind produsă de către companii autorizate federal (canabisul, care provine din cânepă, este în mod normal fumat, dar poate fi şi mâncat, existând sub trei forme: haşiş, marijuana, ulei).
Experţii se aşteaptă ca Executivul canadian să ofere provinciilor și teritoriilor, precum și municipalităților din Canada, între 8 şi 12 săptămâni pentru a-şi pune la punct locurile de desfacere şi distribuţie ale marijuanei. În plus, acest interval de timp va permite industriei canabisului și forțelor de poliție să se pregătească pentru noul cadru juridic.
Ce prevede Legea C-45?
Documentul adoptat de Parlamentul de la Ottawa le va permite canadienilor ca, cel mai probabil începând din septembrie 2018, să cumpere canabis și ulei de canabis cultivat de producătorii licențiați, în diferite locații de vânzare cu amănuntul. De asemenea, canadienilor li se va permite să cumpere plante și semințe de la comercianții cu amănuntul autorizaţi. Fiecare din cele 10 provincii şi trei teritorii canadiene îşi vor organiza singure comerţul cu canabis în magazine autorizate. Specialiştii cred că, cel mai probabil, acestea vor funcţiona după modelul actual al magazinelor care vând alcool şi care sunt controlate de autorităţi (spre exemplu, provincia Quebec a aprobat deja crearea Société québécoise du cannabis sau SQDC, care va gestiona achiziționarea și vânzarea de marijuana în puncte de vânzare din toată provincia).
Canadienii vor putea comanda online marijuana de la producătorii licențiați de către guvernul federal. Adulții vor putea să dețină până la 30 de grame de canabis uscat. Provinciile vor decide, de asemenea, dacă permit sau nu fumatul marijuanei în public.
Produsele comestibile pe bază de canabis nu vor fi disponibil imediat la cumpărare, ci la un an după intrarea în vigoare a proiectului de lege. Întârzierea este menită să ofere guvernului timp suficient pentru a stabili reglementări specifice acestor produse.
Vârsta minimă legală pentru a cumpăra și a consuma marijuana a fost stabilită la 18 ani la nivel federal, dar unele provincii au ales să permită acest lucru doar de la 19 ani.
O victorie controversată
Adoptarea Cannabis Act este o victorie importantă pentru premierul Trudeau sau un „seism uriaş” pentru societatea canadiană. În timpul campaniei electorale din 2015, Trudeau a făcut din legalizarea marijuanei una dintre temele sale favorite. Într-o ţară extrem de liberală şi tolerantă faţă de consumul de marijuana – şi unde poliţiştii preferă de cele mai multe ori să închidă ochii la cei care fumează canabis în public -, promisiunea legalizării drogului a fost bine primită de o parte importantă a opiniei publice şi de mulţi dintre politicieni. Este o mişcare curajoasă şi pragmatică (dar nu fără riscuri), căci Canada devine una dintre puţinele state din lume care legalizează marijuana recreaţională la nivel federal.
„Am văzut în Senat în această seară un vot istoric care pune capăt la 90 de ani de interzicere a canabisului în ţara noastră, 90 de ani de incriminare inutilă, 90 de ani de existenţă a politicii de tipul pur şi simplu spune nu, care nu a funcționat,” a declarat senatorul independent Tony Dean, unul dintre sponsorii proiectului de lege. „Astăzi sunt mândru de Canada. Aceasta este o politică socială progresivă,” a adăugat Dean. El a precizat însă că guvernul recurge la o abordare prudentă față de această schimbare istorică. Canabisul va fi strict reglementat, cu scopul de a-l ţine departe de adolescenţi și de a elimina treptat înfloritoarea piață neagră a marijuanei, controlată de crima organizată.
„Abordarea guvernului a fost da pentru legalizare, dar și pentru control strict,” a afirmat senatorul Peter Harder, reprezentantul guvernului în Senat. „Acest lucru nu sugerează în niciun fel că este timpul să înceapă petrecerea.”
De altfel, senatorii conservatori s-au opus ferm legalizării, afirmând că adoptarea Legii C-45 nu va îndeplini obiectivele guvernului. „Impactul este că toţi cei implicaţi acum în traficul ilegal de marijuana vor deveni mari corporaţii şi vor face mulţi bani, făcând asta în detrimentul persoanelor vulnerabile din această ţară,” a declarat senatorul conservator Leo Housakos, anticipând că tinerii vor avea mai mult acces la droguri ca înainte.
Dezbaterile pe marginea Cannabis Act au fost animate şi s-au extins pe perioada mai multor luni. Cinci comitete ale Senatului au studiat diferite aspecte ale legislaţiei şi au ascultat peste 200 de martori şi experţi. Iniţiatorii proiectului s-au consultat cu omologii lor din Colorado şi alte câteva state americane unde consumul de marijuana recreaţională a fost legalizat.
În urmă cu două săptămâni, documentul a fost aprobat iniţial de Senat cu 46 de amendamente. Guvernul de la Ottawa a respins 13 dintre ele, inclusiv cel care ar fi recunoscut autoritatea guvernelor provinciale de a interzice, dacă doresc, cultivarea de canabis la domiciliu (aşa cum vor Manitoba şi Quebec, care au şi adoptat propriile legi referitoare la legalizarea canabisului). Executivul a spus că doreşte să permită canadienilor să cultive maximum patru plante de canabis de persoană. În plus, Cabinetul Trudeau s-a opus şi amendamentului care interzicea vânzarea de materiale ce promovează marijuna, precum tricouri sau şepci.
Aşa cum era de aşteptat, susţinătorii şi criticii proiectului de lege au adus argumente pro şi contra adoptării Cannabis Act. Iată mai jos câteva dintre ele:
Argumente pro
* Guvernul de la Ottawa declară că legalizarea marijuanei va face ca obţinerea lui de către tineri să fie mai dificilă, crima organizată va pierde treptat banii obţinuţi din droguri, poliția și sistemul judiciar vor scăpa de multe griji, iar sănătatea publică se va îmbunătăţi.
* Susţinătorii măsurii au spus că interzicerea consumului de canabis nu a reușit să reducă utilizarea sa, iar autorităţile au fost „ipocrite” să permite vânzarea de alcool și tutun, dar nu şi de canabis. În plus, eşecul sistemului a dus la apariţia unei pieţe negre uriaşe, controlată de crima organizată.
* Piaţa marijuanei trebuie reglementată, în condiţiile în care canadienii cheltuie sume importante pentru a cumpăra canabis. De exemplu, Statistics Canada a afirmat că, în 2015, canadienii au cheltuit circa şase miliarde de dolari pentru marijuana (697.5 tone), ei fiind printre cei mai mari consumatori de marijuana din lume. Se aşteaptă ca, după legalizare, consumul de canabis să crească cu 35% anual, iar piaţa să ajungă la 9 miliarde de dolari, aici intrând canabisul legal şi ilegal, precum şi marijuana medicinală (o estimare mai ambiţioasă a companiei Deloitte, făcută în 2016, prevedea că piața pentru canabisul legal din Canada va fi de peste 26 de miliarde de dolari pe an).
* Proiectul premierului Trudeau de a legaliza marijuana – anunţat de câţiva ani – a alimentat investițiile în sectorul canabisului, unde producători precum Canopy Growth Corp, Aphria Inc, Horizons Marijuana Life Sciences ETF şi Aurora Cannabis Inc au devenit unele dintre companiile preferate ale investitorilor pe bursă.
* Statistics Canada, care a analizat statistici pe o perioadă de câteva decenii, a spus că, în ultimii ani, vârsta consumatorilor a crescut, iar marijuana a devenit tot mai populară printre adulţi. În anii 1960 și 1970, canabisul era consumat în principal de tineri, însă, în 2015, doar 6% dintre utilizatorii de canabis aveau între 15 și 17 ani. Două treimi dintre utilizatori aveau peste 25 de ani.
* Dacă în prezent, preţul unui gram de marijuana este între 7.15 dolari şi 8.84 dolari, costul unui gram va fi de circa 8 dolari după legalizare (la care se adaugă taxele federale şi provinciale). Guvernul va impune o acciză de un dolar canadian pentru fiecare gram vândut. Din aceşti bani, un sfert va merge la guvernul federal, iar 75% va aparţine provinciilor (iniţial, Executivul de la Ottawa dorea să obţină jumătate din venituri, însă provinciile au respins această propunere). Autorităţile estimează că în bugetul federal vor intra anual circa 700 de milioane de dolari.
Argumente contra
* Criticii au afirmat că legalizarea marijuanei va face ca forţele de poliţie să se confrunte cu probleme majore, va afecta productivitatea angajaţilor şi securitatea la locul de muncă, va avea repercusiuni negative asupra sistemului medical, va duce la blocări ale sistemului de justiţie şi ar putea pune în discuţie tratatele internaţionale semnate de Canada.
* Comunităţile indigene s-au plâns că nu au fost consultate suficient în această chestiune şi că nu s-au menţionat exact sumele de bani necesari pentru a ajuta comunităţile să facă faţă potenţialelor efecte negative ale legalizării marijuanei (e vorba, în special, de resurse pentru serviciile de dependenţă şi sănătate mintală). Unele voci au afirmat că uşurinţa achiziţionării drogului va fi devastatoare în zonele izolate din nordul canadian, unde populațiile indigene vulnerabile sunt deja afectate grav de dependență, probleme de sănătate mintală, violență și sinucideri.
* Potrivit experţilor, consumul de marijuana recreaţională va creşte riscul apariţiei printre canadieni a unor afecţiuni psihotice, precum schizofrenia. Ei afirmă că dovezi științifice și medicale puternice arată că, înainte de toate, canabisul este un drog dăunător sănătății mentale și fizice a oamenilor Efectele tetrahidrocanabinolului (THC), principala substanţă activă din canabis, includ halucinaţii, paranoia şi atacuri de panică, iar contestatarii legislaţiei acuză faptul că guvernul nu a luat în considerare aceste lucruri şi nu a pus la punct nici măcar o campanie de educare a populaţiei. Acest risc este mai mare dacă drogul este utilizat de adolescenți și tineri, deoarece el interferează cu dezvoltarea creierului aflat în creştere. De asemenea, utilizarea pe termen lung poate afecta capacitatea de a învăța și de a se concentra, dând consumatorilor schimbări de dispoziție, stări de neliniște și dificultăți ca să adoarmă (statistici ale NHS din Marea Britanie indică faptul că circa 10% dintre consumatorii obişnuiţi devin dependenţi).
* Diverşi politicieni de la Ottawa şi-au exprimat îngrijorarea că legalizarea marijuanei va duce la creşterea semnificativă a numărului de canadieni care nu vor mai fi lăsaţi să intre în Statele Unite sau chiar vor primi interdicţie pe viaţă pe teritoriul american. Politicienii conservatori, în special, cred că guvernul Justin Trudeau – aflat oricum într-o poziţie delicată faţă de Administraţia Trump în chestiunea tarifelor şi comerţului – nu a luat în considerare impactul uriaş pe care legalizarea canabisului îl va avea asupra canadienilor care călătoresc în Statele Unite. În timp ce 10 state americane au legalizat canabisul, acesta rămâne un drog interzis de către legea federală. Pentru oficialii federali din SUA, marijuana este şi va fi în continuare ilegală, multiple agenţii americane fiind angrenate în eforturile de combatere a consumului, posesiei şi traficului de canabis (au existat deja cazuri de oameni de afaceri canadieni care au primit interdicţii pe viaţă de a intra în Statele Unite deoarece lucrează pentru companii implicate în producerea de marijuana iar americanii i-au acuzat că firmele lor iau parte la traficul de droguri).
Sunt semnale de asemenea că legalizarea marijuanei va duce la creşterea timpului de aşteptare la graniţa cu Statele Unite şi la întârzieri pentru cei care traversează frontiera comună. Se aşteaptă, ca urmare, înmulţirea controalelor secundare făcute de agenţi cu câini specializaţi în detectarea stupefiantelor.
Surse: BBC, National Post, Montreal Gazette, CBC, The Globe and Mail, The Independent
Foto: G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu