Un Zelenski agresiv? Pentagon Leaks arată contrastul puternic dintre imaginea publică a liderului de la Kiev și modul în care plănuia atacuri ”îndrăznețe” în interiorul Rusiei (investigație The Washington Post)
O analiză Washington Post care citează informații provenite din documentele scurse de la Pentagon arată cum președintele Ucrainei avea ”planuri îndrăznețe” pentru Rusia, iar imaginea sa fără camerele de luat vederi contrastează puternic cu cea din fața partenerilor occidentali.
El a câștigat încrederea guvernelor occidentale prin refuzul de a folosi armele pe care acestea le furnizează pentru atacuri în interiorul Rusiei și prin faptul că a acordat prioritate atacurilor împotriva forțelor rusești din interiorul granițelor Ucrainei.
Dar, în spatele ușilor închise, liderul ucrainean a propus, arată Washington Post, să meargă într-o direcție mai îndrăzneață – ocupând sate rusești pentru a obține o influență asupra Moscovei, bombardând o conductă care transferă petrol rusesc în Ungaria, membră NATO, și tânjind în privat după rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte în interiorul granițelor Rusiei, potrivit unor documente secrete ale serviciilor secrete americane care detaliază comunicările sale interne cu consilieri de top și lideri militari.
Documentele, care nu au fost dezvăluite anterior, fac parte dintr-o scurgere mai amplă de secrete americane care a circulat pe platforma de mesagerie Discord și a fost obținută de The Washington Post (Pentagon Leaks).
Acestea dezvăluie un lider cu instincte agresive care contrastează puternic cu imaginea sa publică de om de stat calm și stoic care face față atacurilor brutale ale Rusiei. Informațiile au fost culese prin intermediul comunicațiilor digitale interceptate, oferind o privire rară asupra deliberărilor lui Zelenski în mijlocul barajelor de rachete rusești, al atacurilor asupra infrastructurii și al crimelor de război.
Pentagonul, unde liderii militari americani de rang înalt au fost informați cu privire la aspectele prezentate în documentele scurse, nu a contestat autenticitatea materialelor.
Zeci de documente strict secrete au fost scurse online, dezvăluind informații sensibile destinate liderilor militari și de informații de rang înalt. În cadrul unei investigații exclusive, Washington Post a analizat, de asemenea, zeci de documente secrete suplimentare, dintre care majoritatea nu au fost făcute publice.
La cererea SUA, Ucraina a amânat atacurile aniversare împotriva Rusiei
În cadrul unei întâlniri de la sfârșitul lunii ianuarie, Zelenski a sugerat Ucrainei „să efectueze lovituri în Rusia”, în timp ce deplasa trupe terestre ucrainene pe teritoriul inamic pentru a „ocupa orașe de frontieră rusești nespecificate”, potrivit unui document etichetat „strict secret”. Scopul ar fi „să ofere Kievului o pârghie în discuțiile cu Moscova”, se arată în document.
În cadrul unei întâlniri separate, la sfârșitul lunii februarie, cu generalul Valeri Zalujni, comandantul militar suprem al Ucrainei, Zelenski „și-a exprimat îngrijorarea” că „Ucraina nu are rachete cu rază lungă de acțiune capabile să atingă dislocările de trupe rusești din Rusia și nici ceva cu care să le poată ataca”. Zelenski a „sugerat apoi ca Ucraina să atace locații de desfășurare nespecificate din Rostov”, o regiune din vestul Rusiei, folosind în schimb drone, potrivit unui alt document clasificat.
Pe de altă parte, în cadrul unei întâlniri de la jumătatea lunii februarie cu vicepremierul Iuliya Svrydenko, Zelenski a sugerat Ucrainei să „arunce în aer” conducta Druzhba, construită de sovietici, care furnizează petrol Ungariei. „Zelenski a subliniat că… Ucraina ar trebui doar să arunce în aer conducta și să distrugă probabil industria [premierului] ungar Viktor Orban, care se bazează în mare măsură pe petrolul rusesc”, se arată în document.
În detalierea conversației, oficialii serviciilor de informații recunosc că Zelenski „își exprima furia față de Ungaria și, prin urmare, ar putea face amenințări hiperbolice, fără sens”, o calificare care nu însoțește celelalte relatări ale lui Zelenski care sugerează acțiuni militare îndrăznețe. Deși Ungaria face parte nominal din alianța occidentală, Orban este considerat în general cel mai apropiat lider european de Kremlin.
Când a fost întrebat dacă a sugerat să ocupe părți din Rusia, Zelenski, în timpul unui interviu cu Washington Post la Kiev, a respins afirmațiile serviciilor de informații americane ca fiind „fantezii”, dar și-a apărat dreptul de a folosi tactici neconvenționale în apărarea țării sale.
„Ucraina are tot dreptul să se protejeze, iar noi o facem. Ucraina nu a ocupat pe nimeni, ci viceversa”, a declarat Zelenski. „Când au murit atât de mulți oameni și au existat gropi comune și poporul nostru a fost torturat, sunt sigur că trebuie să folosim orice trucuri”.
Folosirea rachetelor cu rază lungă de acțiune pentru a lovi în interiorul Rusiei este un subiect deosebit de sensibil pentru Casa Albă, care se teme de mult timp că conflictul din Ucraina ar putea scăpa de sub control și ar putea forța o confruntare catastrofală între Statele Unite și Rusia, cele mai mari puteri nucleare din lume.
Zelenski spune că Casa Albă nu i-a spus nimic despre scurgerile de informații.
Deși Washingtonul i-a oferit lui Zelensky armament avansat în valoare de miliarde de dolari, președintele Biden a respins în mod constant cererea liderului ucrainean de a obține ATACMS cu rază lungă de acțiune, prescurtare pentru Sistemul de rachete tactice al armatei, capabil să lovească ținte aflate la o distanță de până la 185 de mile. De la începutul războiului, Biden a declarat că Statele Unite „nu încurajează sau permit Ucrainei să lovească dincolo de granițele sale”.
Când a fost întrebat despre informațiile care indică faptul că a cântărit folosirea rachetelor cu rază lungă de acțiune pentru a lovi Rusia, Zelenski a spus că nu este un lucru la care Ucraina se gândește. „Nimeni din țara noastră nu a dat ordine pentru ofensive sau lovituri pe teritoriul rusesc”, a spus el.
Nu toate documentele clasificate îl arată pe Zelensky făcând presiuni pentru o acțiune mai agresivă.
Unul dintre documente descrie un plan dezvoltat de agenția de informații militare a Ucrainei anul trecut pentru a efectua atacuri secrete asupra forțelor rusești din Siria, folosind ajutorul secret al kurzilor. Planul detaliat ar fi deschis un nou câmp de luptă la mii de kilometri de Ucraina, dar în decembrie, Zelenski le-a ordonat consilierilor săi să „înceteze planificarea de operațiuni împotriva forțelor rusești din Siria”, se arată în document, fără a explica de ce planul a fost abandonat.
Zelenski, în interviul recent, a declarat că și-a rezervat dreptul de a explora o serie de opțiuni militare.
„Am o mulțime de generali cu care lucrez”, a spus Zelenski. „Și acestea sunt conversațiile mele personale”.
„Războiul se referă la ocuparea Ucrainei”, a adăugat el. „Ucraina trebuie să câștige”.
Sprijinul occidental
Nu este clar dacă Statele Unite au împărtășit relatările despre complotul lui Zelenski cu națiunile aliate, dar președintele ucrainean continuă să se bucure de sprijinul puternic al guvernelor occidentale, care i-au furnizat o gamă tot mai sofisticată de armament.
Săptămâna trecută, Marea Britanie a devenit prima țară occidentală care a furnizat Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. Storm Shadow, un sistem de rachete de croazieră cu capacități invizibile, are o rază de acțiune de 155 de mile, depășind cu mult raza de acțiune de 50 de mile a lansatoarelor HIMARS furnizate de SUA.
Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat vineri că racheta ar oferi Ucrainei „cea mai bună șansă” de a se apăra și ar urma să fie folosită doar „în interiorul teritoriului suveran ucrainean”. Un purtător de cuvânt al Ambasadei britanice la Washington a refuzat să comenteze dacă remarcile scăpate de Zelenski ar putea face Londra să se gândească la decizia sa.
Încă de anul trecut, Zelenski a promis că Ucraina nu va folosi niciodată arme americane pentru a lovi în interiorul Rusiei, un angajament pe care Casa Albă spune că l-a respectat.
„Președintele Zelenski și-a respectat promisiunile pe care i le-a făcut președintelui Biden și nu credem că acest lucru se va schimba”, a declarat un înalt oficial al administrației.
Cu toate acestea, Zelenski a declarat că el crede că Statele Unite nu trimit armele pentru că nu au încredere în Kiev.
Deși nu există niciun indiciu că Ucraina a folosit rachete occidentale pentru a lovi în teritoriul rusesc, nu același lucru se poate spune despre utilizarea de către Kiev a dronelor armate.
Exploziile provocate de vehicule aeriene fără pilot au devenit un eveniment obișnuit în Rusia, inclusiv în Rostov, unde o dronă s-a prăbușit luna aceasta peste o rafinărie de petrol. Oficialii ucraineni sunt deseori reținuți în legătură cu incidentele, lăsând să se înțeleagă că sunt responsabili fără a-și asuma direct meritele.
Două atacuri cu drone în decembrie asupra bazei aeriene rusești Engels din Saratov, situată la peste 370 de mile de granița ucraineană, au arătat „că avem capacitatea de a ajunge la mulți kilometri mai departe decât s-ar putea aștepta”, a declarat Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare, într-un interviu acordat la începutul acestui an.
Luna aceasta, Rusia a acuzat Ucraina că a organizat un atac cu dronă menit să îl ucidă pe președintele Vladimir Putin la Kremlin. Videoclipurile care circulă pe rețelele de socializare și verificate de The Washington Post arată două drone care se îndreaptă spre Kremlin în jurul orei locale 2:30 a.m. Afirmația a fost negată cu tărie de oficialii ucraineni, inclusiv de Zelenski.
Despre Pentagon Leaks
Cine a divulgat documentele? Jack Teixeira, un tânăr membru al Gărzii Naționale Aeriene din Massachusetts, a fost inculpat în cadrul anchetei privind scurgerile a sute de pagini de informații militare clasificate. Washington Post a relatat că individul care a divulgat informațiile a împărtășit documentele cu un cerc restrâns de prieteni online pe platforma de chat Discord.
Ce dezvăluie documentele scurse despre Ucraina? Documentele dezvăluie îngrijorări profunde cu privire la traiectoria războiului și la capacitatea Kievului de a desfășura o ofensivă de succes împotriva forțelor rusești. Potrivit unei evaluări a Agenției de Informații a Apărării, aflată printre documentele scurse, „negocierile pentru a pune capăt conflictului sunt puțin probabile în cursul anului 2023”.
Ce mai arată acestea? Dosarele includ rezumate ale informațiilor umane despre conversațiile la nivel înalt dintre liderii mondiali, precum și informații despre tehnologia avansată de satelit pe care Statele Unite o folosesc pentru a spiona. De asemenea, ele includ informații despre aliați și adversari, inclusiv Iran și Coreea de Nord, precum și despre Marea Britanie, Canada, Coreea de Sud și Israel.
Ce se întâmplă acum? Scurgerea de informații are implicații de mare anvergură pentru Statele Unite și aliații lor. Pe lângă ancheta Departamentului de Justiție, oficiali din mai multe țări au declarat că evaluează pagubele provocate de scurgerile de informații.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii