G4Media.ro

Una din cauzele inundațiilor din vestul Europei: schimbările climatice. Ploile sunt cu…

Sursa foto: captură video

Una din cauzele inundațiilor din vestul Europei: schimbările climatice. Ploile sunt cu 19% mai dense din cauza încălzirii globale

Schimbările climatice au mărit cu cel puţin 20% probabilitatea producerii unor inundaţii mortale în Europa Occidentală, de tipul celor care au avut loc în iulie în Germania şi Belgia, potrivit unui studiu publicat de consorţiul ştiinţific World Weather Attribution (WWA), transmite News.ri, citând Reuters.

Volumul ploilor a fost amplificat la rândul său de schimbările climatice. O zi cu ploaie poate fi acum cu 19% mai intensă în regiune decât ar fi fost dacă temperaturile la nivel global nu ar fi crescut cu 1,2 grade Ceşsius peste temperaturile preindustriale, potrivit cercetării.

„Cu siguranţă vom vedea mai multe de acest fel într-un climat încălzit”, a declarat co-liderul grupului, Friederike Otto, cercetător în domeniul climei la Universitatea din Oxford. ”Vremea extremă este mortală”, a spus Otto, amintind că a contactat de urgenţă pe membrii familiei care locuiesc în zonele afectate pentru a se asigura că sunt în siguranţă atunci când inundaţiile au lovit”.

Având în vedere că evenimentele meteorologice extreme au dominat ştirile din ultimii ani, oamenii de ştiinţă au fost supuşi unei presiuni crescânde pentru a determina exact în ce măsură sunt de vină schimbările climatice. Numai în ultimul an, cercetătorii au descoperit că seceta din SUA, un val de căldură mortal din Canada şi incendiile sălbatice din Arctica Siberiană au fost agravate de o atmosferă care se încălzeşte.

Precipitaţiile produse în Europa 12-15 iulie au declanşat inundaţii care au măturat case şi linii electrice şi au provocat moartea a peste 200 de oameni, mai ales în Germania. Zeci de oameni au murit în Belgia şi mii de oameniau fost, de asemenea, forţaţi să-şi părăsească casele în Olanda.

Deşi inundaţiile au fost fără precedent, cei 39 de oameni de ştiinţă ai WWA au descoperit că tiparele locale de precipitaţii variază foarte mult. Aşa că şi-au efectuat analiza într-o zonă mai largă care acoperă părţi din Franţa, Germania, Belgia, Olanda, Luxemburg şi Elveţia.

Ei au folosit înregistrări meteo locale şi simulări pe computer pentru a compara evenimentul de inundaţii din iulie cu ceea ce s-ar fi putut aştepta într-o lume neafectată de schimbările climatice. Deoarece aerul mai cald reţine mai multă umiditate, ploile de vară din această regiune sunt acum cu 3-19% mai abundente decât fără încălzirea globală, au descoperit oamenii de ştiinţă.

Şi evenimentul în sine a fost de 1,2 până la 9 ori – sau de la 20% la 800% – mai probabil să se producă.

Acea gamă largă de incertitudine a fost parţial explicată de lipsa înregistrărilor istorice, a explicat WWA, şi înrăutăţită de inundaţiile care au distrus echipamentele care monitorizau condiţiile râului.

Cu toate acestea, ”studiul confirmă faptul că încălzirea globală a jucat un rol important în dezastrul inundaţiilor”, a declarat Stefan Rahmstorf, om de ştiinţă şi oceanograf la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic, care nu a fost implicat în studiu.

Sursa foto: captură video

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Toată lumea ştie asta. Înafară de negaţionişti, care oricum nu contrinuie cu nimic la economie, fiind maimuţe needucate.

  2. Schimbările climatice sunt vizibile dar inundarea orașelor este o problemă de administrare. Autorizații de costrucții date oricui, oriunde este un petic de pământ, in special orașe. Locuiesc în Germania si chiar unde sunt râuri există numai construcții betonate la nici 20metri distanță. Nu e un caz izolat România sau alte țări așa zis sărace. Toți construiesc unde e mai frumos, ăsta e instinctul oricui dar se cam trece cu vederea când e vorba de riscuri, și anume că dacă nu s-a inundat timp de 10-20, nu e pericol, hai să construim.

  3. Suntem in interglaciar si va urma o noua glaciatiune, indiferent de ce cred amatorii in climatologie. Peste Moscova sau Helsinki va fi o calota glaciara de 1km grosime.
    Masina ta electrica nu va impiedica asta.

    • Tie deja ti-a inghetat creierul de la glaciatiune. Nu exista niciun factor care sa declanseze glaciatiune in prezent si nici nu e probabil sa se intample in viitor. Temperatura va ramane pe trend crescator. Ritmul de crestere a temperaturii va fi accelerat de topirea permafrostului si saturarea apei oceanelor cu CO2.
      Referitor la masina electrica ai dreptate, ajuta foarte putin la reducerea emisiilor de CO2. Exista solutii mult mai eficiente pentru reducerea CO2 dar nu pot face bani germanii din asta asa ca UE pune masina electrica pe primul loc, inca dinainte de a pregati reteaua electrica.

  4. Trebuie indusa panica in consumatori ca sa se vanda masina electrica, cel mai de pret produs al Germaniei.
    Schimbarile climatice sunt reale dar masurile luate de UE nu sunt cele mai bune sau eficiente.
    Se pune accentul pe turisme electrice desi tehnologia acestora aduce putine (spre deloc) beneficii pentru mediu.