G4Media.ro

Una din șase persoane adulte din întreaga lume se confruntă cu infertilitatea.…

Sursa foto: Pixabay

Una din șase persoane adulte din întreaga lume se confruntă cu infertilitatea. Prevalența este ușor mai ridicată în țările bogate decât în cele sărace – raport OMS

Un număr mare de oameni sunt afectați de infertilitate în timpul vieții lor, potrivit unui nou raport publicat marți de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Aproximativ 17,5% din populația adultă – circa 1 din 6 persoane la nivel mondial – se confruntă cu infertilitatea, ceea ce arată necesitatea urgentă de a crește accesul la tratamente de fertilitate accesibile și de înaltă calitate pentru cei care au nevoie, precizează OMS.

Raportul OMS se bazează pe datele din 133 de studii privind infertilitatea în perioada 1990 – 2021. În România nu a fost disponibil niciun studiu în această perioadă pentru a fi inclus în raport. Documentul integral poate fi descărcat de aici.

Potrivit raportului OMS, noile estimări arată o variație limitată a prevalenței infertilității între regiuni. Ratele sunt comparabile pentru țările cu venituri mari, medii și mici, ceea ce indică faptul că aceasta este o provocare majoră pentru sănătate la nivel global. Prevalența pe parcursul vieții a fost de 17,8% în țările cu venituri ridicate și de 16,5% în țările cu venituri mici și medii.

„Raportul dezvăluie un adevăr important: infertilitatea nu discriminează”, a declarat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS, citat în comunicat.

„Proporția mare de persoane afectate arată necesitatea de a lărgi accesul la tratamentele de fertilitate și de a ne asigura că această problemă nu mai este marginalizată în cercetarea și politicile de sănătate, astfel încât cei care doresc să devină părinți să aibă la dispoziție modalități sigure, eficiente și accesibile.”

Infertilitatea este o boală a sistemului reproducător masculin sau feminin, definită prin eșecul de a obține o sarcină după 12 luni sau mai mult de relații sexuale neprotejate regulate. Aceasta poate cauza suferință semnificativă, stigmatizare și dificultăți financiare, afectând bunăstarea mentală și psihosocială a oamenilor.

În ciuda amplorii problemei, soluțiile pentru prevenirea, diagnosticarea și tratamentul infertilității – inclusiv tehnologia de reproducere asistată, cum ar fi fertilizarea in vitro (FIV) – rămân subfinanțate și inaccesibile pentru mulți din cauza costurilor ridicate, a stigmatizării sociale și a disponibilității limitate.

În prezent, în majoritatea țărilor, tratamentele pentru fertilitate sunt în mare parte finanțate din propriul buzunar, ceea ce duce adesea la costuri financiare devastatoare. Persoanele din țările cele mai sărace cheltuiesc o proporție mai mare din veniturile lor pentru tratamentele de fertilitate, în comparație cu persoanele din țările mai bogate. Costurile ridicate îi împiedică frecvent pe oameni să acceseze tratamentele pentru infertilitate sau, alternativ, îi pot arunca în sărăcie ca urmare a căutării de remedii, subliniază OMS.

„Milioane de oameni se confruntă cu costuri de asistență medicală catastrofale după ce apelează la tratament pentru infertilitate, ceea ce face ca aceasta să fie o problemă majoră de echitate și, prea adesea, o capcană a sărăciei medicale pentru cei afectați”, a declarat Dr. Pascale Allotey, director al departamentului de sănătate sexuală și reproductivă și de cercetare din cadrul OMS, inclusiv al Programului special de cercetare, dezvoltare și formare în domeniul cercetării în domeniul reproducerii umane (HRP) al Națiunilor Unite. „Politici mai bune și o finanțare publică mai bună pot îmbunătăți semnificativ accesul la tratament și pot proteja gospodăriile mai sărace de căderea în sărăcie ca urmare a acestui fapt.”

Deși noul raport prezintă dovezi convingătoare ale prevalenței ridicate a infertilității la nivel mondial, acesta evidențiază o lipsă persistentă de date în multe țări și în unele regiuni. Raportul solicită o mai mare disponibilitate a datelor naționale privind infertilitatea, dezagregate în funcție de vârstă și de cauză, pentru a ajuta la cuantificarea infertilității, precum și pentru a ști cine are nevoie de tratament și cum pot fi reduse riscurile.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...