Una dintre cele mai radicale legislații anti-corupție din Statele Unite, introdusă în Congresul de la Washington
Senatoarea americană Elizabeth Warren a dezvăluit în această săptămână unul dintre cele mai radicale planuri anti-corupție din Statele Unite, menit să pună capăt corupției existentei la Washington și influenței lobby-iștilor. Documentul, numit The Anti-Corruption and Public Integrity Act, este considerat o încercare comprehensivă de a pune capăt influenței banilor în toate cele trei ramuri ale guvernului – legislativă, executivă și juridică. Printre altele, proiectul de lege instituie o interdicție pe viață președintelui, vicepreședintelui, membrilor Cabinetului și congresmenilor de a deveni lobby-iști după ce au părăsit funcțiile publice.
De asemenea, legea va împiedica judecătorii federali să dețină acțiuni sau să accepte cadouri sau plăți care ar putea influența rezultatul hotărârilor lor. Respectarea legii va fi făcută de o nouă instituție de integritate publică, care va acționa împotriva corupției publice și îi va sancționa pe cei care încalcă prevederile ei. După cum a subliniat senatoarea democrată de Massachusetts în discursul de prezentare a proiectului de lege, acesta este un pas dramatic pentru a încerca restabilirea credinței poporului american în instituțiile sale, pe care ea a descris-o ca “periculos de scăzută.”
Senatoarea Warren și-a prezentat proiectul de lege într-un discurs ținut la National Press Club din Washington, D.C., în care a criticat influența lobby-iștilor și a banilor în politica din Statele Unite. „Criza noastră națională a credinței în guvern se reduce la un fapt simplu: oamenii nu au încredere în guvernul lor de a face ceea ce trebuie, deoarece cred că guvernul lucrează pentru cei bogați, puternici și bine conectați, și nu pentru poporul american,” a spus Warren. „Iar ironia este că ei au dreptate.”
Senatoarea a avertizat că lipsa continuă de încredere în guvern (18% în acest moment) „îi determină pe oameni să se îndepărteze de la democrație” și creează „teren fertil” pentru creșterea autoritarismului. Warren a cerut ca Congresul să „pună capăt lobby-iului așa cum îl știm” și să nu permită „celor bogați și puternici să își cumpere intrarea în birourile Congresului.”
Warren, care a anunțat că va căuta să obțină un nou mandat de senator la alegerile din această toamnă, este considerată unul dintre democrații cu șanse reale de a-l învinge pe republicanul Donald Trump în cursa prezidențială din 2020. Fostă profesoară la Harvard Law School, Warren a ajutat la crearea Consumer Financial Protection Bureau după criza financiară din 2008, care a verificat marile bănci și corporații.
Inițiativa legislativă este una cuprinzătoare care se concentrează asupra eliminării banilor și a lobby-ului din politică în toate cele trei ramuri guvernamentale: executivă, legislativă și juridică. Reformele vizează peste 50 de schimbări ale sistemului actual, putând transforma economia politică a Washingtonului și modifica în mod fundamental procesul de elaborare a legilor, așa cum există el în prezent. Nu e așadar de mirare că, atunci când a prezentat proiectul, senatoarea Warren l-a descris drept cea mai ambițioasă reformă anti-corupție de după scandalul Watergate.
Dar care sunt principalele prevederi din The Anti-Corruption and Public Integrity Act?
- O interdicție pe viață de a face lobby pentru președinți, vicepreședinți, membri ai Congresului, judecători federali și membri ai Cabinetului.
- Interdicții de mai mulți ani pentru angajații federali de a se angaja în activități de lobby (e vorba atât de angajați ai Congresului, cât și angajați ai agențiilor federale). Perioada de timp ar fi de cel puțin doi ani; în cazul lobby-iștilor corporativi, această perioadă crește până la șase ani.
- Obligarea președintelui și a vicepreședintelui de a-și plasa bunurile care ar putea prezenta un conflict de interese – inclusiv bunurile imobiliare – într-un așa numit blind trust, care să le vândă.
- Obligarea celor din Internal Revenue Service (IRS) să facă publice declarațiile fiscale din ultimii opt ani pentru toți candidații prezidențiali și pentru funcția de vicepreședinte, precum și obligarea acestora de a-și prezenta declarațiile fiscale în fiecare an în care se află în funcție. IRS ar trebui, de asemenea, să publice declarațiile fiscale din ultimii doi ani pentru membrii Congresului și să solicite fiecărui congresman să-și prezinte declarațiile fiscale pentru fiecare an de mandat.
Interdicția de a deține acțiuni individuale în timp ce se află în funcție pentru membrii Congresului, judecătorii federali, personalul de la Casa Albă, personalul de conducere al Congresului și alți funcționari publici. - Extinderea definiției pentru lobby-iști la orice persoană care își petrece timpul încercând să influențeze guvernul.
- Interdicția pentru agenții de influență să doneze bani sau cadouri către candidați și membri ai Congresului.
- Întărirea independenței congresmenilor în fața lobby-iștilor.
- Încurajarea diversității în tribunalele federale.
- Schimbarea procesului de elaborare de reglementări în cazul agențiilor federale pentru a restricționa sever capacitatea corporațiilor sau a industriilor interesate de a întârzia sau de a influența acest proces.
- Solicitarea de publicare a tuturor documentelor legate de întâlnirile dintre reprezentanții grupurilor de interese și funcționarii publici.
- Crearea unui nou birou de integritate publică, denumit US Office of Public Integrity, care să pună în aplicare legile federale privind etica și să investigheze eventualele încălcări ale acestora. Biroul anti-corupție va fi însărcinat cu încercarea de consolidare a legilor privind accesul la documente și arhive publice, făcând aceste documente mai ușor accesibile publicului și presei.
Republicanii și democrații, vizați de noua reformă. Coincidență sau nu, inițiativa legislativă a fost propusă în aceeași zi în care fostul şef al campaniei electorale a lui Donald Trump, Paul Manafort, a fost declarat vinovat de opt infracţiuni legate de fraude bancare şi fiscale, iar Michael Cohen, fostul avocat personal al actualului lider de la Casa Albă, a recunoscut că a făcut plăţi pentru a influenţa alegerile din 2016 şi a încălcat legislaţia privind finanţarea campaniilor electorale. Dacă Cohen a încheiat o înţelegere cu procurorii și așteaptă în decembrie o sentință de până la cinci ani de închisoare, Manafort riscă până la 80 de ani de detenţie.
De altfel, senatoarea s-a referit la cazul lui Manafort, acuzat de infracțiuni financiare făcute în perioada când era lobby-ist pentru fostul președinte al Ucrainei, afirmând: „Ar trebui să interzicem americanilor să facă lobby pentru guvernele străine. Dacă guvernele străine vor să-și exprime opinia, își pot folosi diplomații.”
Warren susține că legislația ei nu vizează doar Administrația Trump, despre care susține că “este emblematică pentru tot ceea ce este greșit în Washington.” Senatoarea afirmă că vrea să elimine sistemul actual și să repornească de la zero. „Să fim sinceri: nu există nicio îndoială că era Trump ne-a dat conducerea cea mai coruptă pe care această națiune a văzut-o în timpul vieții noastre. Dar ei nu sunt cauza putregaiului – ei sunt doar cel mai mare și mai murdar exemplu al acestuia. Corupția este o formă de cancer public, iar Washingtonul este rău la asta… Ideea este de a izola și pune în carantină capacitatea banilor veniți de la marile corporații de a infecta deciziile luate în fiecare zi de către fiecare ramură a guvernului nostru.”
Proiectul de lege al lui Warren face parte dintr-o nouă legislație concepută pentru a reduce puterea și influența marilor corporații și a băncilor. Săptămâna trecută, Warren a introdus în Congres documentul Accountable Capitalism Act, care ar impune corporațiilor să fie mai responsabile față de angajații și clienții lor, nu doar față de acționari. De exemplu, una dintre propuneri este ca corporațiile americane să permită angajaților să aleagă 40% dintre directori, în timp ce acționarii trebuie să aprobe orice cheltuială în scop politic, aceasta urmând apoi să fie făcută publică.
Analiștii consideră că, în ciuda caracterului său comprehensiv, proiectul inițiat de Warren are puține șanse de a fi adoptat în actualul Congres dominat de republicani, dar și într-unul în care democrații ar fi majoritari. Membri ai ambelor partide mari au profitat din plin, timp de ani de zile, de sistemul existent pe care Warren vrea să îl modifice acum din temelii. Însăși senatoarea a recunoscut acest lucru, afirmând: „În Washington, unele dintre aceste propuneri vor fi foarte nepopulare, chiar și cu unii dintre prietenii mei. În afara Washingtonului, mă aștept ca majoritatea oamenilor să vadă aceste idei ca pe unele simple și să fie șocați că ele nu sunt deja legi.” Ea a promis că va lupta „pentru cât mai multe din aceste reforme.”
Warren nu este primul politician care propune o legislație detaliată împotriva corupției. Fostul președinte Barack Obama a emis o serie de reguli stricte împotriva lobby-iștilor în administrația sa – dar apoi a început să facă excepții pentru câțiva dintre cei nominalizați pentru Cabinetul său. De exemplu, o investigație realizată de Politico a descoperit că Obama angajase mai mult de 70 de persoane înregistrate anterior ca lobby-iști în funcții-cheie din administrația sa. De altfel, Warren a fost unul dintre cei mai vehemenți critici ai deciziei lui Obama de a-l nominaliza pentru un post în Departamentul Trezoreriei pe Antonio Weiss, un bancher cunoscut de pe Wall Street. De asemenea, fosta președintă a Securities and Exchange Commission, Mary Jo White, care a fost numită de Obama, a fost criticată frecvent, inclusiv de către Warren, pentru că nu a urmat regulile privind dezvăluirea cheltuielilor politice. După ce a părăsit SEC, White s-a întors la firma de avocatură Debevoise și Plimpton, fostul său angajator.
La rândul său, președintele Trump a semnat un ordin executiv care împiedică oficialii din administrație să desfășoare activități de lobby pe lângă fostele lor agenții timp de cinci ani după plecarea din funcții, dar ordinul nu conține reguli pentru ramura legislativă. În opinia experților, ordinul a contribuit la slăbirea regulilor implementate în timpul lui Obama care împiedicau lobby-iștii să intre în administrație. Trump a ajuns de altfel la putere folosind și sloganul Drain the Swamp, promițând să fie un reformator al scenei politice corupte din Statele Unite.
Surse: Washington Examiner, Boston Globe, Wall Street Journal, CBS News, The Intercept, Washington Post, CNN, VOX, NPR
(Sursa FOTO: Facebook, Elizabeth Warren)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii