Una dintre explicațiile grave din Spania: cele 17 regiuni autonome nu se ajută reciproc, nu își transferă pacienți și doctori, funcționează ca 17 țări distincte
Cele 17 regiuni (comunități) autonome care compun Spania nu colaborează deloc în criza sanitară provocată de coronavirus, scrie publicația El Pais într-o analiză dedicată disfuncționalităților provocate de modelul administrativ al țării.
Astfel, comunitățile își organizează răspunsul în fața coronavirusului fără să se coordoneze: nici pacienții nu pot fi mutați din cele copleșite către cele cu puțin cazuri, nici medicii nu pot fi mutați în zonele unde este nevoie mai mare.
Nu există nici un mecanism legislativ prin care aceste transferuri să fie făcute și nici nu a existat o încercare oficială de rezolvare a situației, scrie El Pais.
A existat o singură menționare în public a chestiunii: la insistențele ziariștilor, ministrul Sănătății a spus luni că ”studiază” problema, fără a intra însă în detalii.
Singurele excepții de la regulă au fost transferul unor ventilatoare mecanice din Galicia în Madrid și transferul a 200 de paturi de Terapie Intensivă din Castilla-La Mancha tot în Madrid.
Rezultatul acestei lipse de coordonare? Cele 17 comunități autonome acționează pe cont propriu, ca 17 țări diferite.
Logica lipsei de cooperare între regiuni este atât de înrădăcinată încât nici măcar nu au existat cereri formale de ajutor dinspre cele mai afectate către zonele cu foarte puține cazuri.
Spania este una dintre cele mai afectate țări din lume. Doar în ultimele 24 de ore a înregistrat 849 de decese.
Foto: Comunitățile autonome din Spania / Wikipedia
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.