Undă verde de la Curtea Constituțională pentru inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției ”Fără penali în funcții publice”
Curtea Constituțională a dat undă verde marți, cu unanimitate de voturi, inițiativei cetățenești de revizuire a Constituției ”Fără penali în funcții publice”.
Inițiativa urmează să fie trimisă Parlamentului pentru dezbatere, ulterior adoptării de către Legislativ fiind nevoie de organizarea unui referendum pentru aprobarea finală.
”În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a constatat că iniţiativa legislativă a cetăţenilor intitulată “Lege de revizuire a Constituţiei României” îndeplineşte condiţiile prevăzute de art.150 și art.152 din Constituție. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Camerei Deputaţilor”, a transmis CCR într-un comunicat de presă..
Pe 27 martie, Curtea Constituțională a amânat pentru azi o decizie privind inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției ”Fără penali în funcții publice”, din cauza unor probleme referitoare la listele de semnături de susținere, au declarat surse din cadrul CCR pentru G4Media.ro.
Potrivit surselor citate, unii primari nu au pus data pe atestarea listelor de semnături, așa cum prevede legea. ”Trebuie să verifică și alte documente, poate deducem noi data. Atestarea de către primari a listelor cu semnături prezintă neregularități”, au explicat surse participante la discuție pentru G4Media.ro.
”Nu există probleme de fond. Numărul minim de semnături pentru o inițiativă cetățenească a fost cu mult depășit. Nici referitor la formularea articolului cu interdicția pentru cei condamnați să ocupe funcții publice nu sunt probleme”, au mai spus surse din cadrul Curții Constituționale pentru G4Media.ro.
Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.
Pe 12 februarie, Uniunea Salvaţi România anunţa că semnăturile iniţiativei civice „Fără penali în funcţii publice” au ajuns la CCR, după peste 100 de zile de întârziere. Potrivit legii, judecătorii CCR au la dispoziţie 60 de zile calendaristice pentru a se pronunţa asupra constituţionalităţii textului propus.
„După aproape cinci luni de tergiversări, Camera Deputaţilor a predat Curţii Constituţionale listele semnate de cei peste un milion de români care susţin iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”. Nota informativă prin care secretarul general a comunicat Biroului permanent al Camerei Deputaţilor un număr fals al semnăturilor m-a determinat să asist la întocmirea procesului-verbal de predare-primire, pentru a mă asigura că nu lipseşte absolut nicio semnătură. Nu credeam că va fi nevoie, dar în aceste condiţii nu ne-am putut baza pe buna credinţă a persoanelor implicate. Astăzi însă am reuşit să bifăm încă un pas care să ducă iniţiativa mai aproape de declanşarea referendumului”, preciza preşedintele grupului de iniţiativă, avocatul Mihai Badea, citat de Agerpres.
USR susţinea că, „la comanda politică a lui Liviu Dragnea”, angajaţii Secretariatului General au trecut în nota informativă care urma să fie trimisă Curţii Constituţionale un număr de 591.097 de semnături, deşi Uniunea a depus în Parlament 931.249 de semnături, dintre care 825.624 validate de primării.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
32 comentarii