G4Media.ro

Undă verde pentru cumpărarea a 18 drone UAS Bayraktar TB2 cu 300 de…

Foto: Compania Baykar

Undă verde pentru cumpărarea a 18 drone UAS Bayraktar TB2 cu 300 de milioane de dolari. Comisiile de apărare din Parlamentul României au aprobat achiziția

Comisiile reunite de Apărare din Senat și Camera Deputaților au dat undă verde, prin vot unanim, pentru cumpărarea de către Ministerul Apărării a 18 drone militare turcești Bayraktar, potrivit unui document aflat pe ordinea de zi a Birourilor Permanente ale Parlamentului consultat de G4Media.

La 1 septembrie, Ministerul Apărării a cerut acordul parlamentului pentru achiziția a 3 sisteme Bayraktar TB2 cu câte 6 baterii, evaluate la 300 de milioane de dolari, se arată într-un document înaintat legislativului.

În valoarea estimată de 300 de milioane de dolari intră cele 18 drone, dar și ”pachetul de suport logistic inițial și echipamente specifice de instruire și antrenament”, ale căror valoare este la rândul ei estimată, potrivit Ministerului Apărării.

Potrivit siteurilor specializate în tehnică de luptă, prețul dronelor Bayraktar TB2 diferă în funcție de dotări, pleacă de la un milion de dolari în sus și pot ajunge la 5 milioane de dolari.

”Achiziția sistemelor de aeronave bară echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 are în vedere implementarea Țintelor de Capabilități repartizate României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării. De asemenea, contribuie la realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în anul 2040. Astfel, prin această achiziție vor fi asigurate echipamente cu destinație militară și sisteme de armament în sprijinul unor categorii și comandamente de forțe ale Armatei, pentru realizarea unor structuri de forțe flexibile, cu un spectru larg de capabilități specifice secolului XXI, cu mijloace care să îi asigure supraviețuirea în câmpul tactic, o cunoaștere situațională extinsă și o putere de foc mărită”, se arată în documentul justificativ al solicitării.

”Sistemele UAS menționate sunt destinate structurilor din cadrul Forțelor Terestre care acționează în mediul operațional și asigură sprijin informativ în timp real, continuu sau pe durată îndelungată, concomitent cu posibilitatea angajării țintei, bară a pune în pericol integritatea fizică a personalului aeronavigant”, susține Ministerul Apărării.

Citește aici documentul oficial al Parlamentului

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. unda verde pentru mega tzeapa turceasca !! aceste drone au fost doborate de catre rusi destul de lejer dupa ce au aflat cum sta treaba cu ele , deci in concluzie nu sunt chiar extra mega speciale ! ati mai auzit ceva de ele de o luna incoace ? eu nu am auzit absolut nimic ! pana acum de dimineata pana seara Bayraktar in sus Bayraktar in jos si dupa 0 , nimic , nada !!

  2. Asta inseamna ca pe o drona au cheltuit 16 milioane, cam cat costa un elicopter militar airbus(18) si de 3 ori mai scump decat pretul real. Darnici mai sunt cu banii altora.

    • Vezi ca nu se calculeaza doar pretul unei drone x 18.

      Pretul include si ”pachetul de suport logistic inițial și echipamente specifice de instruire și antrenament”. Nu este ceva simplu sau ieftin, ca sa fim clari.

    • Plus munitia ghidata de acele „drone”, care nici aia nu costa 10-20.000 euro ci bate peste 100.000

    • Nu se calculeaza asa? Aceste achizitii nu ar trebui sa fie verificate de cineva care stie cum sa calculeze?

  3. Shaheedurile costa 20 mii/bucata si au stins toate felinarele in Ucraina.
    Mai uitati-va si voi, usleristi, pe ce votati banii.

  4. 300 mil pentru ceva ce costa 2 mil bucata, nu 17 mil. Iar in caz de ceva tot p.l.m.a moare din cauza lipsei de echipamente iar ei numără șpagă.

  5. Oameni buni, nu mai calculati pretul de baza ca si la elicopterele Airbus…ganditi-va ca suportul logistic implica mentenanta, reparatii, piese de schimb, ca sa nu mai zic de specificatiile din pachet, una e sa ceri sa aiba capabilitati de supraveghere care presupun niste camere video termale, IR, obiectiv nu de 1mpx ci poate de zeci de megapixel, platforma de comanda, facilitati de instruire etc. Nu putem sa zicem gata toate costa 30 si ceva de milioane si asta e, suma e umflata de 10 ori.