G4Media.ro

Unde este Europa de Est?  În Ungaria, Polonia şi Republica Cehă sunt…

Sursa: Facebook/ Comisia Europeana

Unde este Europa de Est?  În Ungaria, Polonia şi Republica Cehă sunt mulţi apărători declaraţi ai UE. Ei nu ar trebui să fie crucificaţi

Fără îndoială, este foarte uşor să arăţi cu degetul un vinovat. Guvernul Partidului Lege şi Dreptate (PiS în acronimul său polonez) a sosit la summit-ul de la Bruxelles cu un singur nume pe agenda sa: cel al lui Frans Timmermans. Cu toate acestea, premierul Mateusz Morawiecki nu voia să fie ales, ci mai degrabă să se opună candidaturii sale pentru funcţia de preşedinte al noii Comisii Europene. Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei aflate în exerciţiu, a supravegheat în Polonia procedurile disciplinare pentru încălcarea statului de drept. Vorbim – fără nicio exagerare – despre politicianul occidental cel mai detestat de dreapta poloneză. Misiunea a avut succes. Veto-ul polonez, ceh şi maghiar a folosit mai multe ţări conduse de Partidul Popular European pentru a organiza o revoltă împotriva candidaturii lui Timmermans. Argumentul său a fost următorul: Timmermans nu poate conduce Comisia, deoarece divizează Europa, se arată într-o analiză publicată de cotidianul spaniol El Pais, preluată de Rador.

Desigur, ei erau mai interesaţi ca şefia Comisiei să fie ocupată de un politician creştin-democrat, decât de păstrarea unităţii continentului. Au pariat puternic pe interesul lor. Şi Morawiecki s-a întors la Varşovia pentru a anunţa cu mare fast acest presupus triumf istoric al diplomaţiei poloneze. Uniunea Europeană nu i-a acordat nicio funcţie bulgăroaicei Kristalina Georgieva, deşi în preliminarii ea era văzută ca succesoare a preşedintelui Consiliului European, polonezul Donald Tusk. Şi atât fostul şef al diplomaţiei slovace, Maroš Šefcovic, cât şi actualii preşedinţi ai Lituaniei – Dalia Grybauskaite – şi României – Klaus Iohannis – au fost omişi. Deşi numele lor au fost vehiculate la dezbateri, nu a existat nicio ţară mare care să îi susţină.

Polonia, a şasea cea mai mare ţară din UE cu o suprafaţă de 312.679 km2 şi aproape 38 de milioane de locuitori, a apărat interesele regiunii, fiind la masă împreună cu celelalte state membre de o mărime comparabilă. De când Partidul Lege şi Dreptate este la putere, ţara nu a ocupat acest loc care îi corespunde. Nu numai pentru că PiS şi-a pierdut reputaţia internaţională atacând independenţa sistemului judiciar şi sufocând mijloacele de informare libere, însă diplomaţia poloneză, care a fost supusă unei profunde epurări de non-conservatori, nu funcţionează bine. Faptul că, în ciuda eforturilor sale, Morawiecki nu a obţinut absolut nimic pentru zona sa la summit este o dovadă a acestui fapt. Aşadar, celelalte ţări mari au decis să pedepsească întreaga regiune. Din moment ce Varşovia, Praga şi Budapesta (şi, în parte, şi Bratislava) au dorit să blocheze acordul privind noua repartizare a funcţiilor, nu au primit nimic. Ca rezultat, nu numirea, ci sacrificarea candidaturii lui Timmermans a divizat Europa. Echilibrul geografic a fost perturbat, deoarece s-a transmis semnalul că estul nu este de interes pentru cei mai importanţi actori ai Uniunii.

În 2005, pentru a demonstra că Estul contează, Angela Merkel a acordat Poloniei 500 de milioane de euro la negocierile bugetare, în scopul sprijinirii dezvoltării fostei Republici Democrate Germane. Banii s-au dus în regiunile cele mai sărace ale Poloniei. Astăzi, pe de altă parte, se pare că Occidentul este sătul de Est. Franţa, sub conducerea lui Emmanuel Macron, nu îşi ascunde reticenţa faţă de această parte a Uniunii. Munca ieftină, corupţia, problemele cu democraţia şi statul de drept, un autoritarism persistent… Acestea sunt probleme care s-au amplificat în ani de zile şi nimic nu pare să indice că noile ţări ale Uniunii Europene le pot face faţă rapid. Dar tocmai interesul Occidentului a forţat aceste societăţi să evolueze. Un interes care s-a tradus în stimuli permanenţi, asezonaţi, în unele ocazii, cu critici foarte dure.

Occidentul trebuie să ştie că nu poţi identifica o întreagă societate cu partidul de guvernare. Ungaria nu este numai Fidesz-ul lui Viktor Orbán, Republica Cehă nu este doar partidul ANO (Alianţa Cetăţenilor Nemulţumiţi), Polonia nu este doar partidul Lege şi Dreptate. În toate ţările est-europene există mulţi apărători declaraţi ai Uniunii Europene. Ei nu ar trebui niciodată răstigniţi şi subestimaţi, ci, dimpotrivă, ei ar trebui să fie sprijiniţi. Lipsa de interes pentru această regiune şi împingerea ei spre periferie va face ca situaţia să se înrăutăţească şi să aprofundeze în continuare diviziunile.

Autor: Bartosz T. Wielinski / Traducerea: Cristina Zaharia

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. „Dar tocmai interesul Occidentului a forţat aceste societăţi să evolueze.” Pai, daca ar fi sa ne luam dupa Polonia, Cehia sau Ungaria, societatile respective par a fi involuat mai mult decit evoluat. Par.
    Oricum asta cu Occidentul care bla-bla-bla e exact asa, vorbarie fara suport. Societatile estului evolueaza pentru ca se maturizeaza, incep sa existe si aici categorii largi care vor modernizarea, s-au saturat de „clasica” politica fara nici o legatura cu oamenii.

  2. Asta este un articol tampit si tendentios.
    Este bine ca G4 l-a prezentat aici, pentru ca reflecta modul de gandire in Visegrad.

    Marele detaliu pe care oamenii cu aceasta gandire nu sunt capabil sa-l vada este ca nu este ca realitatea este alta decat imaginatia Visegrad-istilor. Estul Uniunii Europene nu este exclusiv apanajul Visegradistilor, iar daca anumiti estici nu au fost alesi nu inseamna ca „tot estul a fost pedepsit”.

    Din contra, Romania este destul de bine in aceasta ecuatie (care de fapt inca nu s-a terminat). Polonezul asta, se face ca Romania, Tarile Baltice, Croatia si Slovenia nu exista. Probabil face parte dintre cei care au o viziune romantzata eroic-roz-bonbon asupra Poloniei.

    Nu va mai uitati in gura polonezilor, pentru ca Polonezii nu au in cultura lor ideea de Echilibru. De aceea au si disparut ca tara. Ei ori se duc sa atace tancurile cu cavaleria si sabiile, ori se aliaza cu misei care le covin lor ca sa-si atace vecinii (pe toti, pe Lituanieni, pe Cehi, pe Moldoveni (Romani), sau pe Ucrainieni.

    Visegrad este o nebunie a unor oameni incapabili sa vada realitatea asa cum este.
    Romania are datoria si vocatia sa se pozitioneze ca Celalalt Lider al regiunii. Polonia si-a dat in petec asa cum isi da intotdeauna.

    Romania face si ea greseli dar Romania, cultura Romana are totusi si si notiunea de Echilibru, si pe cea de Progress, si pe cea de Civilizatie Occidentala. Si tocmai de aceea dusmanii Romaniei (primii fiind Rusii), cauta sa strice exact asta: Echilibrul, Progresul si caracterul Occidental. Aici este batalia Romaniei in acest moment. Castigam aceasta batalie, cum am castigat si alte batalii importante in istoria noastra moderna – castigam (prin asta) si locul de lider natural al Regiunii (estul Uniunii Europene).

    Nu conteaza ca Polonia este mai mare si are aliati (Ungaria mai ales). Adevaratul popor Occidental al Estului UE suntem noi, Romanii.

  3. Occidentul a tratat tot timpul cu dispreț țările din Est. Nu știu câți își mai aduc aminte acel „Ați ratat o bună ocazie de a tăcea” rostit de Jacques Chirac.
    Mai recent, cauza principală a răcelii față de „recalcitranții din Est” a fost refuzul vehement al acestora de a accepta „Diktatul” de redistribuire a „refugiaților” și „viziunea politică” a Europei cu mai multe viteze a duo-ului franco-german. Realitatea este că Uniunea se află la o răscruce, a ignora arogant și disprețuitor opinia și poziția de membri egali a țărilor est-europene nu face decât să crească resentimentele acestora și să amplifice clivajul.
    Așa cum și curtarea intensivă și ostentativă a Rusiei de către o Germanie care vrea să dea ora exactă în UE nu poate să fie pe placul unor țări care încă își amintesc prea bine împilarea sovietică!

    • „Nu știu câți își mai aduc aminte acel „Ați ratat o bună ocazie de a tăcea” rostit de Jacques Chirac.”

      Multi refuza sa-si aduca aminte pentru ca istoria si dezastrul cauzat de Forever War bazat pe minciuni si manipulare ii dau dreptate.

  4. Estul, daca doreste sa fie luat in seama pe bune, nu doar pentru a primi fonduri europene, trebuie sa nu mai sustina prin vot conduceri autoritar-cleptocratice, atat de simplu.

    • Corect. Uite ca putem fi si de acord 100%. Partea cleptocratica a ecuatiei e responsabilitatea noastra, a tuturor cetatenilor. Nu ma voi satura niciodata sa repet ca Dragnea nu a furat singur de la niste amarati de orfani. Nici Tariceanu, nici Patriciu, nici Blaga, nici Udrea, nici Basescu nu au furat singuri. In jurul fiecarui baron local roieste un intreg ecosistem de mici ciupitori cu familiile aferente. E usor sa spunem ca altii, ca nu „noi”, etc. dar numarul celor dispusi sa traiasca in impostura cam peste tot in Europa asta centralo-rasariteana e inca prea mare si pana nu scade nu avem de ce sa ne ratoim la vestici (care au si ei problemele lor, evident).

  5. De la Havel-Walesa-Antal, la Babis-Morawiecki-Orban. Între astral și subteran.

    • Foarte corect, cel putin aceste tari estice tot au cunoscut si-au avut initial un nume de rasunet si absolut ireprosabil dpdv al integritatii morale, in Romania singurele nume profund morale – Ratiu, Cornea si Coposu – au fost acoperite de mizeriile fsniste si iliesciene. Aceste tari nu au trecut prin mineriadele anilor ’90, ca Romania, si cu toate auspiciile foarte bune sub care au plecat la drum, tot s-au infundat in mocirla comunistoida, ceea ce arata foarte clar cat este de usor sa fie deviat drumul democratic, intr-un spatiu unde procesul comunismului nu s-a facut niciodata cu adevarat.

  6. Estul/centrul stie ce e liberatatea dupa ce a dus lipsa ei multe decenii.
    Estul/centrul au trecut prin comunism si autoritarism si nu mai vor forte straine care sa le dicteze si nu vor sa primeasca lectii de la cei care astazi vor sa implementeze din nou comunismul care nu e asa, nu a fost implementat corect.
    Celora cu adevarat liberi, care au invatat ceva din anii comunismului le put multe…exemplu concludent in ziua votului doamnei Von der, in afara de europarlamentarii romani care au luat cuvantul, vreo 3, care au cerut cate ceva(schengen, fonduri mai mari agricultura si maiu ales ca intram in mecanismul de convergenta al zonei euro, unde sunt banii adevarati, dar unde nu avem cum sa intram ca e dor pt cei mari ) cei din est au avut dircursuri cu extrem de mult bun simt si au remarcat discursuri al antevorbitorilor progresisti , asemanator cu cei de dinainte de anii 90 la ei acasa. In fine…
    Legat de Franta…este un stat puternic centralizat, totul se intampla la Paris , un stat comunist, autoritar, unde totul e controlat din scurt, inafara de noii oaspeti, care trage foarte multi bani din noile colonii…as merge pana acolo incat sa spun ca cei din est/centru muncesc si pt multe din multinationalele lor „de stat”, pentru ca populatii extraeuropene foarte numeroase sa traiasca bine mersi pe ajutoare sociale, locuinte gratis, conbustibil gratis samd.
    Viata este roz in kolhoz asa ca atentie la neatentie…vecinii s-au dumirit in vro 6 ani de la aderare…prin 2010 au inceput sa aleaga ce nu place „establishmentului stangist european”…adica oameni care apara interesele tarilor din care provin si nu interesele UE…si atunci se gasesc…la polonezi de ex vor sa scape de mostenirea comunista din justitie, de oameni de dinainet de 90, pe care cehii foarte intelept i-au scos direct din justitie prin 90 prin legea lustratiei sau ceva de genul.
    Puneti partide de dreapta adevarate(noi nu avem asa ceva in mainstream) care nu apara interesele globaliste…incepe cercetarea…si se gasesc…altfel se face liniste…stiti vor exemple.

    • Ma intrebam cine a scris articolul…un pic de cautare..
      Autorul articolului este jurnalist la Gazeta Wyborcza.
      Acest ziar este cel mai important ziar de stanga din Polonia.
      Asta explica mult din bias-ul articolului.

  7. Romania cand se trezeste?
    Daca da Germania si Elvetia lege ca fiecare batran peste o anumita varsta sa aiba insotitor permanent, cu bani de la stat, mai pierde romanika cateva sute bune de mii de oameni muncitori.
    Nu ne-am satural sa ne numeasca africanii sclavii albi in afara pentru ca acceptam orice munca pentru orice bani? Acei oameni merita mai mult de la tara lor.
    Cand va deveni romanika Romania? Pe cand Romania First?

    • Lasa-ne, postacule mondiale, vad ca ai prins iar glas, crezi ca ducem dorul tampeniilor drakniste?

  8. Tampitilor care folosesc cuvant progresist ca si cum progresul este negativ:
    Mars inapoi in gaura voastra de cur rus! Cu proxima ocazia, Rusia va disparea.

    • Poftim un progreist stangist emblematic. Au mai fost unii in trecut care in elanul lor au facut multe milioane de victime.

      Frans Timmermans and his obsession with „diversity”

    • Progress nu insemna nici neaparat stangism, si nici elan necontrolat decat in mintea unor tampiti.

  9. Corect. Să vedem, unde este Europa de Est și țările din ea. Analizați clasamentul a 126 de țări din World Justice Project, ediția 2019. Se calculează clasamente de Rule od Law ( domnia legii ) un indice centralizat, și alte câteva importante ( Instrumente de limitare a guvernului / Absența corupției / Drepturi fundamentale / Ordine și securitate / Justiție civilă / Justiție criminală etc. Veți vedea efectele unor guvernări de tip Orban și implicit locurile din clasament obținute. Este foarte instructiv.

    https://worldjusticeproject.org/sites/default/files/documents/WJP-ROLI-2019-Single%20Page%20View-Reduced_0.pdf

  10. În ce – i privește pe cei mulți care sunt susținători ai Uniunii Europene, din Ungaria, Polonia, Cehia – și alte țări – aceștia sunt neluați în seamă, ignorați, șicanați și uneori persecutați chiar de guvernele lor, pentru poziția lor pro-Uniune, chiar dacă nu sunt ”crucificați” . Poziția lor este minoritară și în crasă contradicție cu politica oficială a guvernului lor, vajnici demolatori din interior ai Uniunii. Autorul polonez este în mod vădit rătăcit în lungul lanț de cauză – efect. Pentru oricine ar trebui să fie evident că a fi membru în Uniune înseamnă nu numai fonduri gratis dar și respectarea unor reguli, deontologii, care au fost stabilite împreună și au fost recunoscute și promise a se respecta la solicitarea intrării în Uniune. ” Dă banii și mucles, în rest fac ce vreau” e o deviză demnă de hoți de cai.