Unde este Qin Gang? Ministrul de externe al Chinei nu a mai fost văzut în public de trei săptămâni
Ministrul de externe al Chinei, Qin Gang, nu a mai fost văzut în public de mai bine de trei săptămâni, în pofida unei serii de eforturi diplomatice de profil înalt pentru refacerea legăturilor cu Statele Unite, scrie The Guardian.
În calitate de fost ambasador la Washington DC, considerat un protejat al liderului chinez Xi Jinping, Qin era așteptat să joace un rol-cheie într-o serie de vizite la nivel înalt ale oficialilor americani.
Însă ultima sa apariție publică a fost o întâlnire cu omologul său din Sri Lanka la Beijing, la 25 iunie. El nu s-a alăturat oficialilor chinezi la discuțiile cu secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, la începutul lunii iulie, sau în cadrul vizitei în curs de desfășurare a emisarului pentru climă John Kelly.
Toate contactele la nivel înalt dintre cele două țări au fost suspendate timp de aproape un an, după ce președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul în august anul trecut, ceea ce face ca aceste călătorii să fie deosebit de importante.
La începutul lunii iulie, oficialii chinezi au anulat, de asemenea, o vizită planificată a șefului politicii externe a UE, Josep Borrell, fără a oferi un motiv pentru această schimbare de planuri.
Săptămâna trecută, Qin a fost înlocuit din funcția de șef al delegației Beijingului la summitul Asean din Indonezia. Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Wang Wenbin, a declarat atunci că Qin nu va merge „din motive de sănătate”, dar nu a oferit detalii.
O săptămână mai târziu, acesta nu a reapărut, iar discuțiile despre absența sa par să fi fost cenzurate pe site-ul chinez de socializare Weibo, o căutare a întrebării „unde este Qin Gang” pe această platformă returnând mesajul „fără rezultate”. Au existat foarte puține alte discuții vizibile legate de numele său.
Jurnalistul și analistul Phil Cunningham a declarat că cinci paragrafe despre Qin au fost tăiate fără preaviz dintr-un articol pe care l-a scris despre relațiile dintre SUA și China pentru ziarul pro-Beijing din Hong Kong, South China Morning Post (SCMP).
Paragrafele subliniau că este un moment nefericit pentru un fost ambasador la Washington să dispară de pe scena politică și se întrebau dacă a fost din cauza bolii sau a „defavorizării politice”.
„Qin Gang a dispărut. Nu numai că lipsește din ciclul de știri din China, dar lipsește și din articolul meu!” a scris Cunningham pe Twitter.
Qin, în vârstă de 57 de ani, a devenit cunoscut ca unul dintre „războinicii lupi” agresivi care au adus un stil nou și antagonist în diplomația chineză în ultimii ani. Sprijinit și promovat, se pare, de Xi însuși, el a fost indicat pentru a prelua în viitor locul lui Wang Yi, în calitate de oficial de top în domeniul afacerilor externe în cadrul Partidului Comunist Chinez.
Sistemul politic opac al țării face greu de evaluat cauza disparițiilor bruște ale unor înalți funcționari. Uneori, acestea reprezintă un semnal de alarmă că un fost broker de putere a căzut în dizgrația politică, iar următoarea sa apariție va fi direct în instanță.
Însă unele pauze au o explicație mai banală sau, cel puțin, nu afectează carierele. Xi însuși a dispărut din peisajul public timp de două săptămâni cu puțin timp înainte de a fi numit liderul suprem al Chinei în 2012, înainte de a reapare pentru a prelua postul. Nu a fost oferit niciun motiv pentru acea scurtă absență.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank