Unde poți merge cu câinele, în vacanță? Ideea salvatoare: tabere pentru câini și stăpânii lor, alternativa la pensiuni sau dog-sitting
Perioada concediilor este o provocare pentru stăpânii de patrupede care trebuie să găsească cea mai bună soluție: acasă, cu vizite la domiciliu? O pensiune pentru animale? Dacă plecăm împreună, unde ne vom putea caza? Intuind că vacanța împreună cu animalul de companie ar fi o idee atractivă pentru cei mai mulți dintre stăpânii de câini, un tânăr din Brașov a început să organizeze tabere pentru aceștia.
În jurul animalelor de companie s-a creat o adevărată industrie, care se estimează că va ajunge la 358 de miliarde de dolari în 2027. Deja piața serviciilor dedicate câinilor și pisicilor doar în Statele Unite a cunoscut o creștere explozivă în ultimii ani, de la 75 de miliarde de dolari în 2019, la 99 de miliarde în 2020, pe fondul pandemiei care a creat noi oportunități de afaceri. Cu aproape 85 de milioane de familii care dețin un animal de companie, potrivit Asociației pentru Îngrijirea Animalelor din SUA, și alte 80 de milioane în Europa, potrivit Federației pentru hrana animalelor, este clar că nevoile generează cerere și idei de afaceri. Pandemia a dus și la dezvoltarea serviciilor pentru stăpânii care caută soluții când doresc să plece în concediu.
Planurile de concediu pot fi ușor date peste cap de un animal de companie. Serviciile s-au dezvoltat însă foarte mult inclusiv în România, unde stăpânii au deja mai multe variante în afară de tradiționalul ”sună un prieten”. Astfel, piața a început să ofere servicii de pet sitting variate : pentru 35 RON pet sitterul poate trece zilnic să se ocupe de animalul rămas singur, tot 35 RON costă și o plimbare zilnică, însă există și oferta ca, în perioada concediului, animalul să fie cazat contra sumei de 80 RON la ”bonă”. Există apoi varianta ”de lux” a pensiunilor specializate. Hotelurile pentru câini și pisici oferă o cameră individuală pentru blănos la prețuri între 100 și 190 RON pe zi și servicii taxate suplimentar cum ar fi accesul prin webcam la imagini în timp real, acces la piscina pentru animale, timp suplimentar în locurile de joacă sau timp suplimentar cu un pet sitter.
În fine, și industria hotelieră a înțeles potențialul și tot mai multe hoteluri sau pensiuni și-au pus eticheta pet friendly ceea ce le permite stăpânilor să își ia în vacanțe și compagnionii. În București sunt 445 de astfel de locații, la Mamaia, 390, la Brașov și Cluj, peste 260, care nu percep tarife suplimentare. Pentru că există o cerere mare, există și idei noi de afaceri : modelul american Dog Scouts a fost punctul de pornire pentru un proiect inedit și de succes : taberele speciale pentru căței.
Un tânăr și o idee născută din pasiune
”Centrul de evenimente pentru căței și oamenii lor” DogScouts Camps a fost creat în 2018, explică Denis Cristian Toader pentru ENTR/G4Media. Povestea s-a născut din dorința de a sprijini activitatea mamei sale, medic veterinar și rescuer, care are un adăpost nu departe de pensiunea din Hurez, locul transformat în cea mai tare tabără pentru câini și stăpânii lor.
Ideea a avut succes iar oferta centrului s-a diversificat de la an la an. Între evenimentele propuse se găsesc „ședințe de socializare, de educare, de informare, seminarii practice pe diferite teme, la dresaj, la grooming și agility. Și tematica taberelor s-a diversificat: „DogScouts” organizează tabere pentru copii și câinii lor, tabere pentru câței de talie mică, Puppy Camps, ”Mari Goldăneli”, cu gloden retrieveri, sau ”Mari Bălăceli” pentru amatorii de înot în Olt sau chiar de plimbări cu canoe.
În fiecare tabără vin între 20 și uneori chiar 30 de persoane și aproximativ 10-20 prieteni necuvântători dar se pot rezerva camere și când nu sunt tabere și oamenii doresc doar să evadeze la poalele muntelui pentru liniște; de asemenea se poate și campa.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank