Unde se află România în topul țărilor din Europa în ce privește drepturile LGBTQ+/ Marea Britanie își continuă decăderea
Harta și Indexul Curcubeului sunt publicate anual de ILGA-Europa, care, începând din 2009, clasifică toate cele 49 de națiuni europene în funcție de „situația juridică și politică” în ceea ce privește drepturile LGBTQ+. scrie The Pink News.
Cu mai puțin de un deceniu în urmă, în 2015, Marea Britanie a fost clasată ca fiind cel mai bun loc din Europa pentru drepturile LGBTQ+, cu un rating de 86%, dar în clasamentul din 2024 a coborât pe locul 16, cu un rating general de doar 51,87%.
Marea Britanie a primit cel mai mic punctaj (16,67%) la categoria azil și cel mai mare (100%) la categoria spațiu pentru societatea civilă.
În cadrul categoriei de azil, ILGA-Europa a semnalat comentariile făcute de fostul ministru de interne Suella Braverman, care a declarat anul trecut că solicitanții de azil „se prefac că sunt homosexuali” pentru a primi statutul de azilant și că discriminarea din cauza faptului că sunt femei sau persoane LGBTQ+ nu reprezintă un motiv pentru a cere protecție.
Ratingul mai mic al Regatului Unit vine pe fondul unei întârzieri în ceea ce privește interzicerea așa-numitelor „practici de conversie”, a orientărilor guvernului în materie de transsexualitate pentru școli, care au potențialul de a scoate cu forța elevii trans, non-binari și non-conformiști cu genul în fața părinților lor, iar Sistemul Național de Sănătate din Marea Britanie a anunțat că femeile trans vor fi excluse din secțiile pentru femei din Anglia.
În comparație, Malta a fost considerată cel mai bun loc pentru drepturile LGBTQ+ în acest an, cu un scor impresionant de 87,83%, datorită faptului că țara a obținut un rating de 100% în ceea ce privește infracțiunile și discursurile motivate de ură și spațiul societății civile.
Nu este surprinzător faptul că Rusia a obținut cel mai mic punctaj, cu un rating de 2%, ceea ce o plasează pe ultimul loc din toate cele 49 de țări.
Față de anul trecut, țara noastră a avut o creștere de 0.75 de procente, de la 18.11% la 18.86%. Cel mai prost scor, de 0%, l-a obțiut la categoria „Familie”, care „analizează recunoașterea și protecția drepturilor de familie ale persoanelor LGBTI, luând în considerare legile privind egalitatea în materie de căsătorie, parteneriatul înregistrat, adopția, inseminarea asistată medical și paternitatea transgenitală.”
Scorul cel mai bun este la categoria „spațiul societății civile”, care „se referă la legi, politici și practici care să permită exercitarea deplină a libertății de întrunire, de asociere și de exprimare pentru persoanele LGBTI.”
România este printre țările europene cu cele mai puțin tolerante politici în ceea ce privește acceptarea comunității LGBT. Țara noastră nu a semnat Declarația privind drepturile LGBTQ+, alături de țări precum Ungaria, Slovacia, Republica Cehă, Bulgaria, Lituania, Letonia, Croația și Italia, scrie Novinite, o agenție de presă din Bulgaria.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank