![dan tapalaga editorial prim plan](https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2021/03/dan-tapalaga-editorial-prim-plan-768x508.webp)
Unde sunt liberalii din PNL?
Doar 16% din alegătorii PNL (partid ajuns la 16% în opțiunile electoratului) se declară antreprenori, patroni sau oameni de afaceri, relevă un recent sondaj realizat de Avangarde pe tema profilului votantului liberal. Grosul votanților este format din angajați și pensionari (peste 70%). Aceste cifre spun ceva despre transformarea aproape ireversibilă a PNL-ului într-un fel de PSD mai dezarticulat. Oamenii de afaceri pur și simplu se regăsesc tot mai greu într-un partid care vorbește de dimineața până seara, prin vocea liderilor săi, despre creșterea pensiilor, salariilor, reducerea TVA și încurajarea consumului.
În ce privește numărul angajaților, nu știm câți din cei 56% sunt la stat și câți la companii private, dar foarte probabil că liberalii, la putere fiind, împart cu pesediștii o clientelă bugetară destul de importantă.
Rareori veți auzi vreun lider liberal preocupat în mod real de măsuri dedicate oamenilor de afaceri și chiar atunci când se vorbește despre ele, cum ar fi reducerea contribuțiilor sociale, sunt prezentate tot ca măsuri propuse în sprijinul angajaților.
Or, reducerea contribuțiilor nu înseamnă că angajatorii le vor mări angajaților automat salariile, ci că scade presiunea pe costul muncii – ceea ce teoretic creează premisele unor creșteri de salarii. Aceste premise sunt însă rapid omorâte de alte măsuri, cum ar fi creșterea salariului minim pe economie, devenită obsesie PNL, sau de impozitarea progresivă visată de PSD, care aruncă în aer rapid toate calculele.
Apoi, în PNL nu mai prea sunt reprezentanți la vârf ai oamenilor de afaceri sau ai unor profesii, cum ar veni, liberale. Este suficient să vă uitați la garnitura de lideri și veți găsi acolo, cu una două – excepții, o listă lungă de politicieni cu o lungă și frumoasă carieră la stat, făcând afaceri cu statul, ei și familiile lor, abonați la Consilii de Administrație sau alte sinecuri bine plătite din bani publici. Nu prea sună foarte liberal.
Însuși liderul PNL, Florin Cîțu, este un contra-exemplu de liberal, care n-a performat nici în cariera de bancher (dimpotrivă), nici în politică, n-a câștigat nici un șir de alegeri, dar iată-l șef peste liberali. Nu s-a instalat acolo ”prin noi înșine”, cum zice sloganul PNL, ci prin voința lui Klaus Iohannis însuși. Predecesorul său, Ludovic Orban, făcuse și el o lungă carieră de bugetar ”prin el însuși” vorbind în numele oamenilor de afaceri.
Fix așa cum arată și sondajele, cam mulți angajați și prea puțini antreprenori autentici în Partidul Național Liberal. După asocierea pe față cu PSD, politica liberală s-a degradat și mai mult. PNL a ajuns un fel de Gică-Contra al PSD. Florin Cîțu iese zilnic pentru a se declara împotriva lui Marcel Ciolacu. Rareori are ceva de comunicat publicului său, atâta cât a mai rămas.
De această situație ar putea profita USR. Partidul s-a repoziționat ideogic prin vocea președintelui interimar, Cătălin Drulă, care l-a proclamat drept singurul partid liberal autentic din România. Lucrurile nu stau chiar așa, pentru că nici la USR n-au dat buzna oamenii de afaceri, după cum rezultă din alt sondaj Avangarde despre profilul alegătorului userist.
Cu doar 9% oameni de afaceri printre simpatizani și 80% angajați, partidul ”autentic liberal” (care e la 12% în sondaje) are o mică problemă. E adevărat că o bună parte din cei 60% angajați s-ar putea să-i găsim preponderent în multinaționale și mediul privat. Evident, veți spune, oamenii de business nu vor face niciodată masă critică într-un partid, fie el PNL sau USR, deoarece sunt, proporțional, mult mai puțini la număr decât angajații sau alte categorii sociale.
Parțial adevărat, realitatea este că oamenii de business par fără un vehicul, nereprezentați. Nu mai există aproape niciun partid care să se bată cu adevărat pentru interesele lor. PNL este infectat deja cu spiritul PSD, cele două partide par să se bată pentru același electorat, cu foarte mici nuanțe. N-ar fi exclus să-i vedem din nou aliați în 2024.
USR a rămas cantonat în cele câteva teme și mesaje importante (fără penali, justiție, integritate) care i-au consacrat ca partid, dar încă nu și-a diversificat suficient de credibil mesajul pentru a ieși din nișa celor 10% și a deveni un partid de masă. Nu pare să aibă încă nici liderii, nici maturitatea politică pentru a face saltul, dar are o șansă dacă știe să-și adapteze discursul, ieșind din bulele de pe Facebook în lumea reală.
Fără oamenii de afaceri, fără un mediu de business curat și predictibil, toți acești politicieni generoși pe banii altor nu ar avea ce să împartă.
PS: Este adevărat că liberalii au pierdut încrederea mediului de afaceri și pe fondul restricțiilor impuse în ultimii doi ani de pandemie, care i-a prins la guvernare. Multe afaceri mai mici sau mai mari s-au închis. Unele puteau fi salvate dacă ajutoarele promise veneau la timp, altele nu. Sub Guvernul PNL PSD UDMR economia a încetinit la sfârșitul anului, inflația a crescut, creditele s-au scumpit iar România a fost pe punctul de a intra in recesiune. PNL a intrat la guvernare în vremuri cumplite, dar a ratat ocazii la rând de a dovedi că au soluții, ocupați mai mult cu războaiele interne din partid și din coaliție decât cu adevăratele probleme din societate.
Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
57 comentarii