G4Media.ro

UNESCO verifică pagubele provocate de război la 207 situri culturale din Ucraina

sursa foto: Captură video

UNESCO verifică pagubele provocate de război la 207 situri culturale din Ucraina

Cu ajutorul imaginilor satelitare realizate înainte şi după începerea conflictului, ONU a documentat avarierea sau distrugerea completă a 207 situri culturale de pe teritoriul Ucrainei, relatează Agerpres, conform DPA.

Informaţiile sunt colectate într-o platformă online special creată care va fi iniţial accesibilă doar experţilor, dar se va deschide în curând şi publicului, a precizat miercuri la Geneva Krista Pikkat, din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură.

Cele şapte situri aflate în patrimoniul UNESCO de pe teritoriul Ucrainei au fost scutite de pagubele provocate de invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina demarată în urmă cu opt luni, a spus ea.

Alte locaţii, cum ar fi teatrul dramatic din Mariupol, nu au avut aceeaşi soartă. Sute de civili s-au adăpostit în această clădire la scurt timp după începerea războiului, în martie. Pe 16 martie, bombele ruseşti au distrus cea mai mare parte din clădire. Imaginile evaluate de UNESCO datează din 9 martie şi 12 mai.

Dintre cele 207 de situri, 88 sunt situri religioase, 15 sunt muzee, 76 sunt clădiri istorice sau cu destinaţie artistică, 18 sunt monumente, iar 10 sunt biblioteci.

UNESCO colaborează cu Centrul pentru imagini satelitare al ONU (UNOSAT), cu sediul la Geneva, pentru evaluarea fotografiilor.

Când UNESCO primeşte informaţii referitoare la pagube, UNOSAT cumpără imagini satelitare de la furnizori comerciali realizate cât de aproape posibil, înainte şi după atac.

Potrivit UNOSAT, astfel de imagini costă între 250 de dolari şi peste 1.000 de dolari, în funcţie de modalitatea prin care au fost obţinute. Experţii procesează imaginile satelitare pentru a arăta distrugerile exacte.

Imaginile sunt folosite pentru a documenta momentul şi amploarea distrugerii, printre altele, dar şi pentru a face planuri în vederea reconstrucţiei, a spus Pikkat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...