Ungaria a pierdut din nou două poziţii în clasamentul pentru libertatea presei. Piaţa mass-media din Ungaria este denaturată puternic din cauza reclamelor de stat
La nivelul Uniunii Europene, cea mai grea viață o au ziariştii independenţi din Bulgaria, urmați de Ungaria, rezultă dintr-un studiu realizat de organizaţia Reporteri Fără Frontiere.
Cea mai mare organizaţie pentru apărarea drepturilor ziariştilor, Reporteri Fără Frontiere (RSF), a publicat recent raportul anual privind libertatea presei. În acest an, Ungaria a obţinut locul 89 în clasamentul celor 180 de ţări în care este analizată situaţia jurnaliştilor, scrie portalul ungar 444.hu.
RSF a menţionat în raportul său de ţară că în privinţa libertăţii presei, anul 2019 a fost relativ un an liniştit în piaţa mass-mediei ungare, în comparaţie cu evoluţiile negative înregistrate în 2018. Potrivit raportului, piaţa mass-mediei din Ungaria este dominată în continuare de Fundaţia Central Europeană pentru Presă şi Mass-Media (KESMA), proguvernamentală, şi este denaturată puternic din cauza reclamelor de stat.
„Ziariştii independenţi obţin tot mai greu informaţiile, nu pot adresa întrebări în mod liber parlamentarilor şi nu pot participa la diferite evenimente publice. Politicienii partidelor de guvernământ nu acordă interviuri instituțiilor de presă care critică Guvernul, iar birourile de presă ale instituţiilor publice refuză să răspundă la întrebările mass-mediei independente, se mai arată în raport, care adaugă: în 2019, controlul guvernului de la Budapesta asupra mass-media s-a intensificat prin alegerea altor membrii ai FIDESZ în Consiliul Media. În asemenea condiţii se justifică faptul că Ungaria a pierdut două poziţii în clasament.
La nivelul regiunii, mass-media este cea mai liberă în Europa, în timp ce Orientul Mijlociu şi Africa de Nord au rămas în continuare cele mai periculoase zone pentru ziarişti.
„Deceniul anului 2020 va fi determinant pentru viitorul jurnalismului. În contextul epidemiei Covid-19 se poate observa multitudinea aspectelor de care este ameninţată informarea liberă şi independentă despre criză”, scrie RSF, în introducerea raportului.
Potrivit organizaţiei, guvernele ţărilor care nu au obţinut rezultate bune în Indexul Mondial al Libertăţii Presei, împiedică chiar şi acum informarea independentă.
În acest sens, raportul aminteşte de „legea anti-coronavirus care a asigurat puteri depline premierului Viktor Orbán în perioada epidemiei de coronavirus şi care, prin modificarea Codului Penal, poate condamna cel puţin la cinci ani de închisoare pre cei care răspândesc „ştiri false”.
Potrivit RSF, această dispoziţie „exagerat de severă” reprezintă „un nou mijloc în mâinile instanţelor şi ale liderilor politici ungari împotriva libertăţii presei”.
Organizaţia atrage atenţia asupra faptului că „în timpul crizei sanitare guvernele autoritare pot săvârşi, din umbra gestionării crizei, abuzuri de putere, iar din cauza imposibilităţii organizării unor proteste, şansele sunt prea mici pentru împiedicarea desăvârşirii acestor abuzuri.
„Pentru ca acest deceniu să nu fie tragic pentru publicul liber şi independent, membrii societăţii ar trebui să adopte o poziţie mai fermă pentru ca ziariştii să îşi desfăşoare activitatea în condiţii libere”, a subliniat secretarul general al organizaţiei Reporteri Fără Frontiere, Christophe Deloire.
Sursa: Nepszava / Traducerea: Rozália Gănciulescu (Rador)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu