Ungaria acuză o instituție guvernamentală din Germania că nu a aprobat exportul tehnologiei de control pentru noile reactoare nucleare ale centralei de la Paks, construite cu tehnologie din Rusia / Budapesta a blocat o serie de sancțiuni dure la adresa Moscovei
Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, a declarat luni în timpul unei vizite în Rusia că Agenţia Germană pentru Exporturi încă nu şi-a dat acordul pentru exportul tehnologiei de control pentru noile reactoare de la Centrala nucleară de la Paks, susținând că ”există ţări şi autorităţi din Europa care doresc să fie mai presus de Bruxelles”, transmite agenția maghiară de presă MTI.
Reamintim că Ungaria a blocat unele sancțiuni mai dure ale UE la adresa Rusiei, inclusiv interzicerea colaborării în domeniul nuclear.
Potrivit comunicatului remis de MAE ungar, în cadrul celei de-a 12-a ediţii a Forumului Internaţional Atomexpo, ministrul a vorbit despre importanţa extinderii Centralei nucleare de la Paks.
În cazul Ungariei, acest lucru nu poate fi realizat doar prin intermediul energiei nucleare, dar cele două noi unităţi planificate ale centralei vor dubla capacitatea actuală, asigurând astfel aprovizionarea pe termen lung cu energie a Ungariei şi menţinerea realizărilor privind reducerea cheltuielilor cu utilităţile, a explicat politicianul.
“În continuare, planul şi obiectivul sunt ca cele două noi blocuri să fie gata până în anul 2030, iar singurul obstacol în acest demers sunt practic doar factorii externi”, a subliniat şeful diplomaţiei ungare.
“Până acum am reuşit să evităm sancţiunile. În dezbaterile privind toate cele opt pachete (de sancțiuni ale UE la adresa Rusiei – n.red.) am declarat clar că energia nucleară nu poate face parte din aceste pachete (…) Cu toate acestea, există ţări şi autorităţi care doresc să fie mai presus de Bruxelles şi care exagerează puţin”, a semnalat politicianul de la Budapesta.
Péter Szijjártó a dat ca exemplu Agenţia Germană pentru Exporturi, care nu a aprobat încă exportul tehnologiei de control pentru noile unităţi de la Paks, în timp ce, în cazul partenerului francez al consorţiului, acest lucru a fost deja făcut la Paris.
“Sper din toată inima că nicio ţară europeană nu va bloca această investiţie. În prezent, securitatea energetică este o chestiune de securitate naţională, de strategie naţională şi de suveranitate”, a explicat ministrul.
Pe de altă parte, Ungaria blochează mai multe decizii-cheie ale UE datorită apropierii sale de Rusia. E vorba de sancțiuni mai dure la adresa unor instituții sau persoane precum ideologul Alexandr Dughin ori patriarhul rus Kirill.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.