Ungaria acuză România că încalcă acorduri bilaterale în Energie și cere presiune internațională pentru începerea exploatării gazelor din Marea Neagră
Ungaria susţine creşterea presiunii internaţionale asupra României, pe care o acuză de încălcarea acordurilor bilaterale şi europene deoarece nu asigură folosirea bidirecţională a conductelor şi interconectoarelor de gaze naturale, a declarat miercuri Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, pentru agenţia ungară de presă MTI. Paradoxal, tocmai Ungaria este cea care a încălcat un acord european în domeniul energetic când a decis, anul trecut, să nu mai respecte proiectul inițial al gazoductului BRUA, ce ar fi trebuit să alimenteze piața occidentală cu gaze naturale din alte surse decât Rusia.
Péter Szijjártó a mai spus că România ar trebui presată să înceapă exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră începând cu 2022.
”Acesta consideră că este necesară creşterea presiunii internaţionale pe acele ţări din regiune care, cu încălcarea acordurilor bilaterale şi europene, nu asigură folosirea bidirecţională a conductelor şi interconectoarelor de gaze naturale. Astfel de ţări sunt România şi Croaţia, a adăugat ministrul ungar. Ministrul de externe susţine şi importanţa păstrării presiunii internaţionale pentru ca România să înceapă exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră începând cu 2022”, scrie MTI, agenția maghiară de presă.
Declarațiile lui Péter Szijjártó se înscriu în linia din ultimii ani a diplomației maghiare, care a încercat constant să provoace crize în relația cu România. Amintim că Ungaria a modificat unilateral traiectoria gazoductului BRUA, o conductă ce va lega Bulgaria, România şi Ungaria. În versiunea iniţială, acesta ajungea până în Austria, dar Budapesta a decis să păstreze gazele venite prin BRUA pentru a decide ea destinația lor. Ungaria, considerată de mulți aliați europeni drept calul troian al Rusiei în UE și NATO, joacă tot mai des cartea Kremlinului în sectorul energetic. O analiză G4Media.ro arată cum una dintre companiile cu rol esențial în energie este controlată de oligarhi ruși și oligarhi maghiari apropiați de premierul Viktor Orban.
BRUA este considerat de Comisia Europeană un proiect strategic pentru diminuarea dependenţei faţă de gazele naturale din Rusia. Una dintre sursele de alimentare pentru BRUA ar putea fi zăcămintele din Marea Neagră. Conducta BRUA va străbate teritoriul României pe o distanță de circa 500 de kilometri.
Foto: Péter Szijjártó (sursa: Pagina personală de Facebook)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii