Ungaria amenință Spania cu acțiuni în justiție după ce guvernul lui Pedro Sánchez a blocat oferta consorțiului maghiar Ganz-Mávag Europe de preluare a producătorului spaniol de trenuri Talgo
Un consorțiu deținut parțial de guvernul ungar a amenințat oficial vineri guvernul spaniol cu o acțiune în justiție în legătură cu decizia acestuia de a bloca oferta Ungariei de preluare a unui producător spaniol de trenuri, informează Politico. Guvernul de stânga al prim-ministrului spaniol Pedro Sánchez a blocat tranzacția din motive de „securitate națională”, în special din cauza potențialelor legături ale Ungariei cu Rusia, conform unor rapoarte anterioare din presa spaniolă.
Acest veto fără precedent este cel mai recent semn al deteriorării relațiilor dintre Ungaria și alte țări din Uniunea Europeană din cauza acuzațiilor că guvernul premierului Viktor Orbán este pro-rus.
Spania a atras acum un răspuns furios din partea consorțiului maghiar Ganz-Mávag Europe, care a confirmat vineri că își va retrage oferta pentru producătorul spaniol de trenuri Talgo – lansând în același timp un atac dur și amenințări juridice împotriva veto-ului spaniol.
Ganz-Mávag Europe, care este deținut în proporție de 55% de grupul ungar de producție de trenuri Magyar Vagon și în proporție de 45% de fondul ungar de investiții de stat Corvinus, a scris în scrisoarea sa către autoritatea spaniolă de reglementare a pieței că oferta sa de preluare a Talgo respectă toate cerințele legale aplicabile și că nu există „motive bine întemeiate” pentru ca Spania să o respingă.
Aceștia intenționează acum să facă apel la Curtea Supremă spaniolă și „la organismele competente ale Uniunii Europene”, adăugând că, în cazul în care provocările juridice ale consorțiului vor avea succes, aceștia „ar putea lua în considerare” retrimiterea ofertei lor pentru Talgo.
Potrivit presei spaniole, blocarea acordului de către Madrid a fost motivată de presupusele legături dintre Moscova și consorțiul Ganz-Mávag Europe: Magyar Vagon a fost o filială a producătorului rus de trenuri Transmashholding și are legături financiare istorice cu Exim Bank din Rusia, iar celălalt acționar, guvernul ungar al lui Orbán, întreține, de asemenea, relații de prietenie cu Kremlinul.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat joi că „prerogativa aparține statelor membre”, care pot restricționa libertățile pieței unice, cum ar fi libera circulație a capitalurilor, din motive de securitate publică, dar aceste măsuri trebuie să fie justificate și proporționale cu obiectivul.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu