Ungaria, avertismente din partea Comisiei Europene. Von der Leyen: Măsurile de urgență nu trebuie să țină pe termen nedefinit și trebuie să respecte libertatea de expresie
Măsurile de urgență luate din cauza epidemiei de coronavirus nu trebuie să țină pe termen nedefinit și trebuie să respecte libertatea de exprimare, a declarat, marți, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la o zi după ce Ungaria a adoptat o lege care îi permite guvernului condus de premierul Viktor Orban să conducă prin ordonanțe fără o limit temporară.
Șefa comisiei europene nu a menționat în mod explicit Ungaria în declarație. Dar precizările vizează direct problemele ridicate de criticii măsurilor adoptate în Ungaria, transmite Politico.eu
”Este de cea mai mare importantă ca măsurile de urgență nu sacrifică principiile și valorile noastre fundamentale așa cum sunt ele prevăzute în Tratate”, a declarat von der Leyen. ”Democrația nu poate funcționa fără o presă liberă și independentă. Respectul pentru libertatea de expresie și lege în mod cert sunt esențiale în aceste vremuri nesigure”, a mai spus von der Leyen.
”Orice măsuri de urgență trebuie limitate la ce este necesar și strict proporționale. Nu pot dura pe termen nelimitat. Mai mult, guvernele trebuie să se asigure că aceste măsuri pot fi revizuite”, a afirmat von der Leyen, care a adăugat că Bruxelles-ul va monitoriza aplicarea măsurilor de urgență.
Potrivit noii legislații din Ungaria, persoanele care publică ceea ce este văzut drept fals sau distorsionat – și care ar putea interfera cu protejarea publicului, ar putea alarma sau agita un mare număr de persoane – riscă ân prezent câțiva ani de închisoare.
Noile reguli pot fi ridicate doar de două treimi din parlament și prin decret prezidențiale. Măsurile au fost criticate în Europa. Fostul premier italiann, Matteo Renzi, a scris pe Twitter că ”după ce a făcut Orban azi, Uniunea Europeană trebuie să acționeze și să-l determine să se răgzândească. Sau pur și simplu să excludă Ungaria din Uniune”, deși nu există un astfel de mecansim în tratatele UE.
Context
Parlamentul de la Budapesta a votat luni un proiect care dă guvernului Viktor Orban puteri depline pe durata stării de urgență, potrivit Index.hu. Odată cu votul Parlamentului, Viktor Orban va putea guverna exclusiv prin ordonanțe de urgență și să suspende anumite legi prin decret.
Proiectul de lege permite guvernului să prelungească pe termen nedefinit starea de urgenţă, intrată în vigoare în 11 martie, fără a mai cere avizul parlamentului. Sub acest regim al stării de urgenţă, guvernul ar putea „să suspende utilizarea anumitor legi prin decret, să se distanţeze de dispoziţii statutare şi să introducă alte măsuri extraordinare, cu scopul de a garanta stabilitatea vieţii, a sănătăţii, securitatea personală şi materială a cetăţenilor, precum şi economia”, scrie în proiectul premierului Viktor Orban, citat de Agerpres.
Textul mai prevede de asemenea instituirea pedepselor cu închisoarea pentru difuzarea de „ştiri false”, ceea ce a dus la protestul Opoziției și al puținelor instituții independente de presă din țară.
O altă clauză a proiectului evocă posibilitatea unei „pauze parlamentare forţate”, care ridică temerea de o eventuală suspendare a sesiunii parlamentului.
Proiectul propune de asemenea modificări ale Codului Penal pentru a impune pedepse cu închisoarea severe pentru încălcarea măsurilor de carantină sau pentru difuzarea a ceea ce Budapesta numeşte „fake news” privind coronavirusul şi măsurile luate pentru a încerca să-i împiedice propagarea.
Atât Opoziția internă, cât și o parte a societății civile internaționale au criticat inițiativa guvernului Orban, amintind în context filosofia ”iliberală” a acestuia și controlul cu mână de fier exercitat asupra întrgii societăți.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
27 comentarii