Ungaria, calul troian al Rusiei în inima Europei. Modul cinic în care Budapesta a boicotat marele summit de la București
Premierul Viktor Orban în vizită la Moscova, președintele Janos Ader blocat pe aeroport în Budapesta după ce avionul prezidențial a fost lovit de o mașină cu mâncare. Așa s-au scuzat liderii Ungariei pentru absența de la marele summit de la București care a reunit 12 state din Europa Centrală și de Est, reuniune cu mare miză economică și politică. Boicotul Ungariei a fost singular și remarcat de toată lumea.
Principala miză a summit-ului Inițiativei celor Trei Mări, găzduit de Palatul Cotroceni, a fost construirea unei alternative economice și politice la avansul Rusiei și Chinei în zona Europei Centrale și de Est. Cântecul de sirenă al Beijingului și Moscovei atrage tot mai mulți lideri corupți ori autoritari din regiune, dispuși să amaneteze viitorul țărilor lor pentru câștiguri imediate.
SUA, urmate la doi ani de Germania, au înțeles pericolul și au decis – la inițiativa Poloniei și Croației – să pună pe roate un mecanism prin care cele 12 state din jurul Mărilor Neagră, Baltică și Adriatică să se interconecteze și să colaboreze pentru proiecte economice de anvergură. O întreprindere grea – sunt 12 state cu istorii complicate, cu interese uneori divergente, dar cu atât mai importantă, având în vedere asaltul dinspre Rusia și China. Iar săptămâna aceasta s-au strâns la București toți liderii importanți din regiune tocmai pentru a demara primele proiecte comune și pentru a da drumul unui fond de investiții regional.
Ungaria a jucat, din nou, cartea anti-UE. Sau cartea pro-rusă. Capii statului maghiar au sfidat inițiativa statelor vecine, dar și SUA și Comisia Europeană – sponsorii politici ai evenimentului de la București. Au reușit să absenteze de la evenimentul onorat de șefi de stat, premieri, șeful Comisiei Europene, secretarul american al Energiei și ministrul german de Externe.
Viktor Orban și-a programat vizita la Moscova – coincidență – chiar pe durata summit-ului de la București. De la Moscova, Orban a anunțat că susține marile proiecte energetice ale Rusiei, exact cele care perpetuează dependența de gazul rus cu miros politic. Practic, Orban a sfidat întreaga politică europeană și americană în domeniul energetic. Așa o face, de facto, de doi ani cu proiectul strategic BRUA de interconectare a conductelor de gaz din regiune, sabotând-ul constant în interesul Rusiei.
Nu putea Orban să aleagă altă perioadă pentru vizita sa la Moscova? Sigur că putea, dar și el, și Putin au vrut să dea semnalul că UE nu mai are capacitatea de atracție, că și-a pierdut puterea de seducție. Un amănunt interesant: Orban a fost însoțit de șeful propagandei sale la Moscova, ceea ce ridică semne de întrebare despre o viitoare coordonare cu liniile roșii ale manipulărilor mediatice de la Kremlin.
Nu putea găsi președintele Janos Ader o alt soluție pentru a ajunge la București dacă, într-adevăr, avionul său a fost lovit de un Dorel ungur pe aeroportul din Budapesta? Eu cred că Ungaria e un stat care are capacitatea de a găsi asemenea soluții.
De fapt, Ungaria a vrut să dea semnalul că a rupt frontul european. După votul dur din Parlamentul European, care a declanșat procedura de sancționare sub Articolul 7, Orban dă toate semnalele că a luat-o pe drumul fără întoarcere al spargerii UE. Nu al ieșirii din UE, ca Marea Britanie, ci al spargerii solidarității europene.
Cinismul liderului maghiar e, de altfel, fără margini. Omul sub oblăduirea căruia mogulii maghiari delapidează miliarde de euro din fondurile UE le mulțumește, în particular, liderilor europeni pentru că îl atacă dur și îi cresc astfel exponențial cota de încredere acasă.
Ungaria, cu această conducere, e pierdută pentru Europa și pentru SUA. Ea nu mai este un aliat, un partener, un membru al clubului, ci virusul injectat de Kremlin într-un corp deja slăbit.
Cel mai mare pericol pentru România este ca modelul lui Orban să facă prozeliți la București sau în regiune. Testul va fi activarea articolului 7, când vom afla dacă în afară de Polonia mai votează cineva împotriva UE și alături de Ungaria.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii