Ungaria cere Comisiei Europene demararea procedurii de sancționare a Austriei din cauza noilor reguli privind alocațiile pentru copiii muncitorilor din alte țări UE
Guvernul Ungariei s-a adresat comisarului european Marianne Thyssen, responsabil pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale, competenţe şi mobilitatea forţei de muncă, pentru demararea procedurii de infringement împotriva Austriei din cauza noilor reglementări privind sprijinirea familiei – a comunicat luni agenţiei ungare de presă MTI, secretarul de stat responsabil de relaţia cu parlamentul din cadrul Ministerului ungar al Justiţiei.
Dacă aceasta nu se va întâmpla, Ungaria este pregătită să se adreseze justiţiei europene – a subliniat Pál Völner, adăugând că Budapesta este deschisă la un acord, însă acest lucru nu s-a petrecut încă.
Oficialul ungar a declarat că interesele muncitorilor ungari sunt prioritare pentru Guvernul Ungariei, motiv pentru care face tot ce îi stă în putinţă ca drepturile maghiarilor care muncesc în afara graniţelor să nu fie încălcate.
Völner a comunicat că Austria plăteşte cetăţenilor ungari care lucrează acolo doar circa 56 la sută din suma obişnuită a alocaţiei, dacă copiii acestora trăiesc în Ungaria, nu în Austria.
Guvernul Ungariei a transmis pe 7 ianuarie o notă diplomatică Guvernului Austriei, prin care a precizat că noile prevederi privind întreţinerea familiei şi reducerile privind impozitul pe venit contravin reglementărilor UE – a spus secretarul de stat.
Acesta a adăugat că în acest caz nu s-au înregistrat progrese, motiv pentru care Budapesta a decis să i se adreseze Mariannei Thyssen.
Începând cu 1 ianuarie, Austria a recalculat alocaţiile acordate copiilor cetăţenilor UE care lucrează pe teritoriul său, şi reducerea atribuită impozitului pe venit, în funcţie de preţurile medii practicate în ţara de origine a angajatului.
Context. Guvernul României a anunțat pe data de 7 ianuarie că evaluează posibilitatea de a se adresa Curţii Europene de Justiţie, în cazul intrării în vigoare, în Austria, a legislaţiei privind ajustarea nivelului alocaţiilor pentru copiii nerezidenţi ai lucrătorilor din acest stat membru în funcţie de costul mediu al vieţii din ţara de rezidenţă a copilului, a declarat duminică, la Digi 24, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, citat de Agerpres.
Guvernul conservator de dreapta a inițiat în mai 2018 modificări la legea ajutoarelor pentru copii . Ajutorul familial de care beneficiază părinţii copiilor care lucrează în Austria va fi raportat începând cu anul 2019 la cheltuielile valabile în ţările de origine ale fiecăruia. Aceasta înseamnă alocaţii mai mici pentru copiii care trăiesc în ţări precum Ungaria, Bulgaria ori România, state în care cheltuielile familiilor sunt mai mici decât în Austria.
După cum a afirmat ministrul austriac al familiei, Juliane Bogner-Strauss din Partidul Popular, „aceste sume urmează să fie folosite în favoarea copiilor din Austria”.
Pe de altă parte, copiilor din Elveţia sau Belgia li se va plăti pe viitor un ajutor mai substanţial. În 2016, alocaţiile în valoare de 273 milioane euro au ajuns la 130.000 de copii care trăiau în ţări din UE şi în Elveţia. Suma reprezintă 7% din totalul ajutoarelor sociale din Austria.
La sfârșitul lunii octombrie, fostul ministru al Muncii, Lia-Olguța Vasilescu, i-a transmis printr-o scrisoare comisarului european pentru Ocupare, Marianne Thyssen, că România se opune ”oricărei inițiative care periclitează principiul egalității în privința liberei circulații a lucrătorilor”.
Și președintele Iohannis a declarat că se opune acestui mecanism stabilit de Austria.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank