G4Media.ro

Ungaria consideră ideea unui impozit minim pe profit la nivel global drept…

sursa foto: Pixabay

Ungaria consideră ideea unui impozit minim pe profit la nivel global drept o „violare a suveranităţii”

Un efort susţinut de preşedintele SUA, Joe Biden, vizând introducerea unui impozit minim pe profitul companiilor valabil la nivel global este catalogat drept o „violare a suveranităţii financiare”, a declarat luni un oficial guvernamental ungar, citat de agenţia de presă MTI, relatează Agerpres.

„Acest concept violează suveranitatea financiară a statelor şi, de asemenea, încearcă să inverseze progresele acelor ţări care au făcut eforturi serioase pentru a introduce taxe mai mici”, a spus Norbert Izer, secretar de stat pentru taxe şi impozite, pentru cotidianul Magyar Nemzet.

Potrivit lui Izer, un efort de coordonare a regulilor globale cu privire la taxarea giganţilor din domeniul IT „s-a îndreptat într-o nouă direcţie”, în condiţiile în care Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economic (OECD) pregăteşte un plan vizând un impozit minim pe profit la nivel global.

Norbert Izer a mai spus că impozitul pe profitul companiilor de 9% din Ungaria este cel mai mic din Uniunea Europeană, adăugând că organizaţiile din UE, şi nu OECD, decid ce reguli se aplică în domeniul fiscalităţii în Uniunea Europeană.

„Ungaria nu va fi de acord cu nicio soluţie care face viaţa mai grea pentru afacerile locale sau reduce suveranitatea financiară a statului ungar”, a subliniat Norbert Izer.

La începutul acestei luni, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, anunţa că SUA vor face presiuni asupra partenerilor din G20 pentru adoptarea unui impozit minim pe profitul companiilor valabil la nivel global. „Lucrăm împreună cu ţările din G20 pentru a ajunge la un acord cu privire la o rată minimă de impozitare a companiilor, care ar putea pune capăt unei curse care durează de 30 de ani privind reducerea impozitelor pentru companii”, a spus Yellen.

Câteva zile mai târziu, economistul şef al Fondului Monetar Internaţional, Gita Gopinath, a spus şi ea că FMI s-a pronunţat de mult timp în favoarea adoptării unui impozit minim pe profitul companiilor valabil la nivel global. Actualele disparităţi în impozitul pe profitul companiilor la nivel naţional a dus „la un nivel ridicat” al transferării impozitelor şi evitarea impozitării, reducând baza impozabilă din care guvernele pot colecta venituri pentru a finanţa cheltuielile economice şi sociale, a apreciat Gopinath.

Sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. se baga si ei in seama

  2. da sa directionezi banii catre firme de casa ce este- propria incalcare a suveranitatii ?

  3. Biden gindeste corect , fara o globalizare rapida omenirea nu are viitor .

    • Biden gandeste pentru tara lui. Il doare undeva de ceilalti. De asta si ideea cu un impozit minim global ( care o sa fie intre 21 si 28%). Sa gandim un pic. De ce o companie ar alege sa investeasca intr-o tara nedezvoltata, gen Romania, Ungaria, Bulgaria, etc., daca taxele sunt la fel peste tot? Un impozit minim global pe profit o sa fie un dezastru pentru tarile in curs de dezvoltate si nedezvoltate. Biden pur si simplu vreas sa-si elimine concurenta. E incredibil cate tari pun botul la schema asta. Suna bine sa-i taxam mai mult pe bogati, dar daca tu nu ai bogati de taxat, pe cine o sa taxezi?

    • Biden nu gandeste, el citeste saracul CA la Scoala generala.
      The great reset numai acuma incepe SA fie vizibil peste tot. Corporatii si atat. Restul bun de smuls vaca.

    • @Ion

      Gandesti prost tinere. Romania si alte tari mai putin dezvoltate nu au decat sa investeasca in invatamant si sa-si formeze viitorii antreprenori nu sa stea cu mana intinsa. Ne poti spune si noua cate avantaje fiscale ofera Romania pentru noii antreprenori care incropesc si ei ceva?

      Multinationalele trebuie sa plateasca taxe la fel ca orice alte firme mici si mijlocii fara a li se lasa oportunitatea sa fenteze taxele prin paradisuri fiscale. Examineaza cazul Apple in Irlanda, sau Amazon in Luxemburg si apoi o sa intelegi de ce acest comportament se intoarce impotriva ta mai bine sau mai tarziu.

      O multinationala care reuseste sa evite plata taxelor prin tot felul de trucuri fiscale va face orice ca sa-si distruga concurenta si in felul asta nu se va mai face nimic inovativ, exemple poti sa gasesti la Microsoft, Google, Amazon care si-au lichidat competitorii de pe piata deoarece stau pe un munte de bani, bani obtinuti prin fentarea taxelor.

    • si daca lucrurile ar sta cum zici, si Romania e repetenta la nustiu cate capitole, aia nu inseamna ca iti retezi si putinele atuuri pe care le ai. SUA e un dezastru pentru oricine cade printre zabrelele sistemului. Te-ai imbolnavit? ai pus-o. A dat peste tine un raid antidrog din cauza unui detinut care a vrut sa mai scape de cativa ani din pedeapsa si a spus un nume random? ai pus-o. Te-a impuscat un redneck pe strada pentru simplu motiv ca ai existat in apropierea lui? SUA e si ea repetenta la multe capitole, sanatate, ecologie, sistemul penitenciar si multe altele.

      Europa are sisteme proprii, unele functioneaza altele mai putin, ideea e ca nu poti sa importi un model de dincolo de ocean doar „ca sa fim la fel”. Si asa sunt destui eurosceptici tocmai pentru ca considera ca se reglementeaza prea mult la nivel central.

      Daca mai vii si cu masura asta trista sa vezi atunci euroscepticism.

  4. Mai nea’ Ion daca nu intelegi cum functioneaza treba iti explic eu:
    Iată cum funcționează Sandwich-ul Double Irish Dutch.

    În primul rând, am înființat două corporații irlandeze și o corporație olandeză.
    Apoi, trimiteți profituri prin intermediul primei companii irlandeze.
    Aceste profituri sunt apoi plătite unei companii olandeze.
    În cele din urmă, profiturile sunt mutări către o a doua companie irlandeză care își are sediul într-un paradis fiscal, cum ar fi Bermuda, Nevis sau Insulele Cayman, de exemplu.
    Această strategie utilizată pe scară largă a permis anumitor companii să reducă taxele corporative la aproape zero. Folosim cuvântul „sandviș” din cauza modului în care sunt mutate fondurile. Din nou, fondurile sunt mutate mai întâi la o companie irlandeză, apoi la o companie olandeză, în Olanda, și apoi la o altă companie irlandeză.

  5. ioane – istvane nu prea ati inteles cum sta treaba ? un impozit minim global istvane .

    • Daca impozitul minim va fi mai mare de 9%, sau se va adauga la impozitul de profit deja existent, va dezavantaja Ungaria.
      Deci e normal ca ei sa respinga propunerea.

  6. stai sa vezi cind o intra si kovesi in piine cum o sa tipe astia , nu or sa mai aiba cum si unde ascunde lovelele . cotetul ciinelui s-a darimat

  7. si- au angajat bocitoare multi

  8. Biden cauta disperat bani pentru reformele faraonice prin care vrea sa abata atentia de la politically corectness-ul de doi bani si blm.

    • 4 mii de miliarde nu sunt cine știe ce sumă, amice. Banii există dar nu știu dacă poate să convingă pe republicani în Congres pentru acceptarea planului său de redresare.

    • 4000 mld sunt cam 25% din PIB anual US – nu sunt chiar de neglijat si ma indoiesc ca vreo tara poate sa aloce brusc si dintr-odata 25% din PIB fie si repartizat pe 4-5 ani.
      De unde iei? tiparesti? subfinantezi alte sectoare? etc.

    • Mare adevar! Nu inteleg de ce romanii au asa multa incredere in globalistii care este clar ca singurele lor interese sunt puterea si banii.

  9. Ar mai rămâne să dispară paradisurile offshore, să vezi cum ar guița unii care acum își apără ”suveranitatea”.

    • pana la offshore avem suficiente paradisuri onshore – Olanda, Irlanda, statul Delaware etc.
      Macron era mai moderat, el se gandea la un impozit de 12.5% (cat e in Irlanda) da Biden are planuri mari cu ai lui 21%.
      Eu unul nu m-as bucura prea mult ca unii vor sa taxeze mai mult! Sa tie iti convine sa ajungi sa platesti 21% in loc de 16? de ce? pare un pic masochist.

  10. Ce sa va întâmpla cu țările care refuza? Evident, vor fi invadate. Pentru a impune valorile democratice de egalitate de șanse și rezultat.

  11. E vorba de a impozita profitul companiilor. De aicea, unii au dedus ca vor fi ei impozitati adica cetatenii, alti au dedus ca vor fi impozitate statele.
    In general companiile platesc zero impozit pe profit, prin anumite inginerii financiare, lucru care nu este corect.

    • Serios? Deci bugetul se umple doar din TVA și impozit pe salarii? Ești naiv. Multe companii plătesc din greu la stat.