Ungaria continuă programul economic din Transilvania, deși anunțase că așteaptă acordul României
Ministrul Afacerilor Externe din Ungaria, Péter Szijjártó, a anunțat miercuri într-o conferință de presă la Târgu Mureș că guvernul maghiar continuă programul economic prin care susține companii din Transilvania – în mare parte deținute de cetățeni de etnie maghiară, deși în luna mai a acestui an spusese într-o conferință de presă la București că programul nu va continua fără acordul României.
Péter Szijjártó a spus în conferința de presă comună cu liderul UDMR, Kelemen Hunor, că Ungaria va investi o nouă tranșă de 6,5 miliarde forinți (circa 18 milioane de euro) și că peste 50 de proiecte au fost depuse deja pentru finanțare din această sumă.
România nu a aprobat derularea acestui program, iar în luna mai, într-o conferință de presă comună la București cu ministrul Bogdan Aurescu, Peter Szijjártó spunea că ”Am înțeles că dl ministru dorește să facem un acord scris și îl vom face”, iar Aurescu spunea că ”Nu există niciun acord pentru implementarea acestui acord pe teritoriul României. I-am transmis care sunt premisele esențiale pentru discuții pe acest subiect. Am propus că încheiem un acord cu privire la acest program, care să nu fie pe criterii etnice și nici cu încălcarea tratatelor europene. Vom avea discuții în perioada următoare”.
Context
În noiembrie 2019, Marius Lazurca, ambasadorul României la Budapesta, i-a transmis public vicepremierului maghiar Zsolt Semjen, într-un eveniment desfășurat la Bekescsaba, că programul guvernului Ungariei pentru subvenționarea fermierilor din Transilvania nu a fost discutat cu guvernul României și că România nu şi-a dat acordul pentru implementarea acestor măsuri. Mai mult, Lazurca a spus la acel moment că România cere ca programul să fie derulat ”doar cu implicarea autorităților române, în mod transparent și nediscriminatoriu”.
Monika Kozma, directorul executiv al Fundaţiei Pro Economica, prin care sunt distribuite în Transilvania finanțările de la Budapesta, a avut la acel moment o reacție extrem de nediplomatică. Ea a calificat într-o declaraţie acordată cotidianului „Kronika” drept o declaraţie nedemnă de statutul unui diplomat afirmaţiile ambasadorului României la Budapesta, susținând că Lazurca ar fi spus neadevăruri referitor la programul de dezvoltare economică al guvernului ungar.
Ministerul de Externe de la București a anunțat în octombrie 2019 că nu există nici un acord bilateral între România și Ungaria și nici nu a transmis în alt mod consimțământul privind programul prin care guvernul de la Budapesta investește zeci de milioane de euro în fermierii din Transilvania.
MAE susține că ”a atras atenția” Ungariei, arătând că ”acordarea de asistență economică depășește sfera tratamentului preferențial care poate fi oferit de către un stat pentru minoritatea sa înrudită de pe teritoriul altui stat, conform standardelor acceptate la nivel internațional, și că în consecință astfel de măsuri pot fi promovate doar cu consimțământul părții române, și fără vreo discriminare în funcție de criteriul etnic”, potrivit unui răspuns remis G4Media.ro.
Foto: Peter Szijjártó (InquamPhotos / George Călin)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii