Ungaria, despre acuzațiile UE privind nerespectarea statului de drept: Ar trebui să ne concentrăm pe problemele care ne unesc, nu pe cele care creează diviziuni
Ungaria afirmă că Uniunea Europeană ar trebui să evite acum discutarea subiectului respectării statului de drept, care creează „diviziuni”, în timp ce un război este în curs de desfășurare la ușa sa, potrivit Le Figaro.
„În aceste vremuri foarte dificile, trebuie să dăm dovadă de solidaritate”, a declarat ministrul ungar al justiției, Judit Varga, înaintea unei reuniuni la Luxemburg. „Ar trebui să ne concentrăm pe problemele care ne unesc, mai degrabă decât pe cele care creează diviziuni”, a adăugat ministrul ungar.
Aceasta a subliniat victoria „zdrobitoare” a liderului naționalist Viktor Orban, un apropiat al lui Vladimir Putin, în alegerile legislative din 3 aprilie, afirmând că alegătorii „nu împărtășesc preocupările” UE. Aceste preocupări, cuprinse în cel mai recent raport al Comisiei Europene privind statul de drept în Ungaria, se referă la o deteriorare a pluralismului mediatic, dar și la o luptă insuficientă împotriva corupției.
Pe de altă parte, pentru comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, invazia rusă în Ucraina subliniază „necesitatea de a acorda o atenție deosebită respectării statului de drept și a normelor în cadrul UE”. Miniștrii afacerilor europene vor discuta despre respectarea cerințelor democratice de către Ungaria și alte patru state membre, în cadrul unei analize periodice a situației din țările UE.
Problemele identificate în Ungaria în ceea ce privește achizițiile publice, conflictele de interese și corupția au determinat-o pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să anunțe, în 5 aprilie, lansarea unei proceduri care ar putea duce la suspendarea fondurilor UE către Budapesta. Scrisoarea oficială urmează să fie trimisă guvernului ungar la sfârșitul lunii aprilie, potrivit unei surse UE.
„Trebuie să vedem mai întâi scrisoarea, să o analizăm în detaliu” și „vom răspunde la ea”, a declarat Judit Varga. Mecanismul de „condiționalitate” este o procedură în vigoare din ianuarie 2021, dar care nu a mai fost utilizată până acum, permițând suspendarea fondurilor UE către o țară în care se constată că încălcările statului de drept sunt în detrimentul finanțelor UE.
Se preconizează că punerea sa în aplicare va dura între șase și nouă luni, iar decizia finală trebuie să fie luată cu o majoritate calificată de cel puțin 15 din cele 27 de state membre, reprezentând 65% din populația UE. Lupta insuficientă împotriva corupției este, de asemenea, motivul pentru care Comisia a blocat planul de relansare ungar, în valoare de 7,2 miliarde de euro subvenții europene.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii