G4Media.ro

Ungaria: Doar 2,1% din companii au capital majoritar străin, dar au realizat…

sursa foto: Pixabay

Ungaria: Doar 2,1% din companii au capital majoritar străin, dar au realizat aproape jumătate din cifra de afaceri globală

În 2020, în Ungaria 2,1% (13,9 de mii) din companii care au funcţionat în Ungaria au fost controlate din străinătate. În pofida numărului mic, companiile străine din Ungaria au realizat aproape jumătate din cifra de afaceri și din valoarea adăugată înregistrate de toate firmele ungare, precum și mai mult de patru zecimi din ponderea formării brute de capital fix (FBCF) în produsul intern brut (PIB). De asemenea, un sfert din angajații ungari au lucrat la filialele controlate din străinătate, arată o analiză realizată de publicația VILÁGGAZDASÁG și citată de Rador.

Performanţa companiilor străine din Ungaria este puternic concentrată, atât din punct de vedere al controlului de către ţara de proveninenţă a firmei respective, cât şi din punctul de vedere al activităţii economice: pe de o parte, jumătate din valoarea adăugată este realizată de industria de prelucrare, iar pe de altă parte, cele mai mari companii care asigură mai mult de patru cincimi din producție sunt coordonate doar din zece ţări, printre care un rol determinant îl au Germania şi Statele Unite, potrivit unui rezumat al Oficiului Central de Statistică din Ungaria.

Pandemia de coronavirus a avut aproape același efect asupra performanței întreprinderilor controlate la nivel naţional, cât şi asupra firmelor controlate la nivel internaţional, în schimb în funcţie de sectoarele economice există diferenţe semnificative.

În 2018, mai mult de un sfert din valoarea adăugată a sectorului corporativ din statele membre ale UE a fost produsă de companiile controlate din străinătate. La valoarea adăugată au contribuit în cea mai mare pondere (67%) firmele din Irlanda. În marea majoritate a ţărilor care au aderat la UE în 2004 (Ungaria, Slovacia, România, Cehia, Estonia, Polonia, Letonia şi Bulgaria) acest procent depăşeşte 33%.

Companiile cu capital sud-coreean şi-au desfăşurat activitatea, în primul rând, în industria electronică, în industria anvelopelor şi a materialelor plastice, precum şi în domeniul echipamentelor energetice. În 2020, 74% din veniturile realizate din vânzări și 81% din valoarea adăugată ale filialelor companiilor sud-coreene au provenit din aceste activități.

Ca urmare a epidemiei, valoarea adăugată produsă de companiile care își desfășoară activitatea în Ungaria, în 2020 abia s-a modificat la preţurile curente, în comparaţie cu anul precedent. Firmele străine care îşi desfăşoară activitatea în Ungaria au fost controlate în 2020 din 102 țări diferite, 66% dintre proprietari având sediul central într-un stat membru al Uniunii Europene.

Conform indicatorilor de performanță din 2020, în majoritatea sectoarelor economiei naționale, cu excepția transporturilor și depozitării, predominanţa statelor membre ale Uniunii Europene a prevalat în rândul companiilor controlate din străinătate. Filialele controlate din statele membre ale UE au beneficiat de 59% din veniturile realizate din vânzări și din valoarea adăugată brută ale companiilor străine, respectiv de 68% din numărul de angajați.

Conform indicatorilor de performanță și de muncă, cea mai mare pondere, de cel puțin 80%, în industria energetică și în sectorul de gospodărire a apelor și a deșeurilor au avut statele membre ale UE, a mai rezutat din datete Oficiului Central de Statistică din Ungaria.

Traducerea Rador: Rozália Gănciulescu / sursa foto: Pixabay

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Numai la noi a prins lozinca

    „SA VINA STRAINII !”

    • Interesant, se vede bine cum statul ungar acorda facilitati si sprijin companiilor straine care se muta in Ungaria pentru producand acolo sunt competitivi, au forta de munca bine calificata, si tara o infrastructura demna de sec. 21. Plus o stabilitate si o predictibilitate politica de invidiat, un loc unde e bine de trait. Bravo lor!

  2. Un raport al Comisiei Europene privind progresele înregistrate în învățământul din UE arăta că 40% dintre români au dificultăți atunci când scriu și citesc …

    • 42%.Desfiintarea învățământului de stat e soluția. Nu plătesc eu din munca funcționarea unei fabrici de idioți. Părinții sa plătească tâmpii cu Spiru Haret care le civilizeaza tâmpii lor. Sa ni se reducă din impozit aia 2,8%cat se da pt in inutilul l învățământ iar părinții cu progenituri la școală, sa plătească tot, și chiria pt scoli.

  3. Deci 2% fac 50% din cifra de afaceri. Sunt curios acum dacă acei 2% care fac 50% din cifra de afaceri plătesc către stat 50% dintre taxe!

    • Orban a fost cel mai vehement oponent al impozitului minim global de 15% in cazul firmelor mari care fenteaza plata taxelor. Zilele trecute a introdus o lege care taxeaza mai mult retailerii de produse alimentare straini decat pe cei nationali. Politica lui viktoras e penibila, fara firmele straine ar fi 0 dar el face tot posibilul sa atinga coarda nationalista a habaucilor care il voteaza.

    • @Andrei, cred că ai o problema in a vedea cum funcționează lucrurile s-au te orbește ură împotriva lui Orban. Orban este ce vrei tu dar nu e prost și trădător (ca ăia pe care i-ai votat tu, oricare a fi ei).
      El nu are nicio problemă cu companiile care investesc in Ungaria să producă valoare adăugată și astfel să creeze locuri de muncă bine plătite pentru care trebuie mână de lucru calificată. El are o problema cu companiile care vin în Ungaria doar pentru a face comerț și implicit, profit pe spinarea cetățenilor maghiari pentru că apoi să sifoneze profitului in țările de origine sau spre niste paradisuri fiscale sub forma de francize, audituri și alte aberații.

  4. Romania în cei 32 de ani de după ’90 a creat cele mai multe locuri de muncă la stat, bugetari, cam 1,3 miloane. Firmele cu capital străin au tot 1, 3 milioane de angajați. Media salariilor bugetarilor este cu 40% mai mare decât a celor din mediul privat în care IMM-urile românești dau aprox. 1, 2 milioane de salarii minime pe economie !
    Gandiți-vă ce s-ar întâmpla dacă firmele cu capital străin ar părăsi România și statul ar trebui să le asigure loc de muncă sau dacă nu șomaj.

    • jmecheri imm-urile romanesti cu salariul minim

      companiile nitel mai serioase nu-si strica imagineacu asa ceva si nici cu evaziunea fiscala aferenta
      dar, dracu-i roman mandru uns cu tata alifiile stramosesti
      dealtfel nu-i prost ala care ofera salariul minim

  5. Nu prea se intwlege ” dar a realizat ” !! Iarăși analfabeți ajunși sa scrie articole.