G4Media.ro

Ungaria doreşte să promoveze aderarea la UE a ţărilor din Balcanii de…

sursa foto: Ferenc Isza / AFP

Ungaria doreşte să promoveze aderarea la UE a ţărilor din Balcanii de Vest, dar nu şi a Republicii Moldova şi a Ucrainei

Ungaria nu va impulsiona negocierile de aderare la Uniunea Europeană (UE) cu Ucraina şi Republica Moldova în timpul preşedinţiei rotative pe care o va asuma de la 1 iulie, ci pe cele ale ţărilor din Balcanii de Vest, conform reprezentantului permanent al Ungariei pe lângă UE, Odor Balint, transmite EFE, conform Agerpres.

UE va începe negocierile cu Kiev şi Chişinău marţea viitoare, încă sub preşedinţia belgiană, după ce Budapesta şi-a manifestat o primă reticenţă în acest sens.

Cu Ucraina şi Republica Moldova „nu sunt planificate să se mai organizeze conferinţe interguvernamentale în acest an”, a declarat ambasadorul Ungariei într-o conferinţă de presă.

Pe de altă parte, guvernul ungar vrea să „avanseze cât mai mult posibil” în procesul de integrare a ţărilor din Balcanii de Vest deoarece acestea aspiră să adere la UE de „peste două decenii”.

De asemenea, Ungaria are intenţia de a organizeze în regiune un summit cu participarea UE şi a statelor din Balcanii de Vest – Serbia, Kosovo, Albania, Macedonia de Nord, Bosnia şi Herţegovina şi Muntenegru, dar încă nu a fost stabilită o dată, conform unor surse diplomatice.

În prezent, UE a deschis negocieri de aderare cu toate ţările, mai puţin cu Bosnia şi Herţegovina şi Kosovo. Kosovo nu a obţinut statutul de ţară candidată, deşi l-a solicitat, deoarece Spania, Cipru, Grecia, Slovacia şi România nu recunosc independenţa unilaterală declarată în 2008 de Priştina faţă de Serbia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Pai doreste sa promoveze acele tari dupa 1 iulie. Candidatura Moldovei si Ucrainei o da fie acceptata le 27, 28, înainte de Iulie.

  2. Cunosc bine opiniile cetatenilor din Serbia si Muntenegru . Ei nu vor in UE . Deci ,nu vor in UE . Desi au moneda oficiala , euro, muntenegrenii ” stramba din nas” cand aud de UE.

    • @Nic – Cu Serbia ai dreptate, dar in ce priveste Muntenegru gresesti mult. Sunoesc si eu parerea muntenegrenilor in privinta asta si sunt departe de a stramba din nas, din contra, sunt chiar foarte favorabilii aderarii la UE.

  3. O rusine europeana ca Ungaria sa mai fie membra UE. Mai mult decat atat, sa fie pusa sa conduca un for european…