Ungaria este singurul membru UE care nu s-a alăturat Declaraţiei care condamnă situaţia drepturilor omului în Belarus/ Autoritățile de la Minsk, acuzate că supun mulți deținuți politici la tortură și la tratamente umilitoare
Ungaria este singura ţară care nu se alătură Declarației semnate de președinția suedeză a UE, care condamnă situația drepturilor omului din Belarus în urma unui raport recent al OSCE, relatează Radio Europa Liberă din Ungaria, transmite Nepszava, citată de Rador.
Cu prilejul prezentării joi, la Viena, a raportului OSCE privind situaţia drepturilor omului din Belarus, preşedinţia suedeză a UE condamnă, în numele celor 26 de ţări membre ale UE, într-o declaraţie, „reprimarea motivată politic” a regimului de la Minsk, care a dus la un număr mare de prizonieri politici.
Potrivit sursei amintite, deocamdată nu există nicio informație despre motivul pentru care Guvernul ungar nu s-a alăturat unei alte declarații de politică externă a UE. Raportul scris de Hervé Ascensio, profesor de drept, la solicitarea OSCE, a analizat cu atenție situația din Belarus creată din 5 noiembrie 2020, şi a ajuns la concluzia că regimul de la Minsk încalcă grav drepturile omului și este dator cu îndeplinirea obligațiilor asumate în cadrul OSCE.
Pe baza acestei concluzii, Declaraţia a constatat că raportul OSCE „aruncă lumină asupra violenței sistemice, orchestrate de stat”.
Mai mult, Guvernul de la Minsk a suprimat demonstrațiile pașnice și a luat în ţintă organizațiile independente, partidele politice și sindicatele, scopul Cabinetului fiind suprimarea vocilor critice, inclusiv cele care se opun complicității Belarusului la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
„Reprimarea motivată politic din partea autorităților din Belarus a dus la un număr mare de prizonieri politici. Cei arestați au fost supuși torturii și tratamentelor inumane și/sau umilitoare” se arată în Declaraţie.
Concluziile UE sunt susținute şi mai mult de faptul că Hervé Ascensió nici măcar nu a fost lăsat să intre în țară, condusă de președintele Aleksandr Lukaşenko, iar cele 26 de state membre UE și-au exprimat îngrijorarea cu privire la starea de sănătate a deținuților politici, evidenţiind pe fostul candidat la președinție, Viktor Babarika, care, potrivit informaţiilor, a fost recent transportat la spital cu urme de bătăi, suferite în închisoare.
Sursa: Nepszava/ Rador/ Traducerea: Rozália Gănciulescu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.