G4Media.ro

Ungaria expulzează în secret spionii ruși prinși pe teritoriul său; Budapesta încearcă…

Ungaria expulzează în secret spionii ruși prinși pe teritoriul său; Budapesta încearcă să evite tensionarea relațiilor cu Moscova

Din 2010 , zece cetățeni ruși au fost expulzați din Ungaria din cauza activităților de spionaj. Autoritățile de la Budapesta nu au făcut public niciunul dintre aceste cazuri pentru a evita o confruntare deschisă cu Rusia, scrie direct36.hu.

Ultimul dată când un spion rus a fost expulzat a fost în 2016 când Serviciul Militar de Securitate Națională (KNBSZ) a descoperit că unul dintre diplomații ruși ai ambasadei de la Budapesta era de fapt ofițer GRU, serviciul militar de spionaj al Rusiei.  Acesta era implicat în furnizarea de armament pentru Frontul Național Ungar, o mișcare neo-nazistă și avea legături cu rețele de criminalitate organizată din Balcani.

În acest caz, precum și în altele similare, serviciile secrete au făcut informări despre ”expulzările tăcute” doar în cadrul Comisiei parlamentare pentru Securitate Națională.  În schimb, ministrul de Externe, Szijjarto Peter, a negat, în 2016, faptul că Ungaria ar fi expulzat vreun diplomat rus.

O sursă din comisia parlamentară a afirmat că expulzările făcute cu discreție este o modalitate prin care guvernul ungar încearcă să evite o confruntare deschisă cu Moscova. Țările învecinate însă nu mizează pe această politică. Austria a anunțat public în noiembrie că un colonel de armată furniza secrete militare Rusiei încă din anii 90. La scurtă  vreme, Slovacia a expulzat un agent GRU, iar în decembrie Cehia anunța identificarea unei rețele rusești de spionaj. Polonia și țările baltice nu au ratat nici ele ocazia  de a anunța identificarea unor spioni ruși.

Expertul  în securitate Andras Racz a explicat de ce Ungaria este un loc preferat pentru spionajul rus. ”Aici riscul este mai mic dacă fac greșeli sau sunt descoperiți. Prestigiul Rusiei nu va avea de suferit pentru că guvernul ungar ține totul ascuns”, a declarat Racz pentru Direkt36.

Chiar dacă guvernul Orban menține relații amicale cu Rusia, serviciul militar de contraspionaj, KNBSZ este condus de oameni cu legături puternice cu structura de comandă a NATO. În schimb, este ambiguă atitudinea Biroului de Protecție a Constituției, AH, serviciul civil de contraspionaj. ”Nu-mi aduc aminte când AH a prezentat ultima expulzare tăcută a unui spion rus”, a declarat o sursă apropiată comisiei parlamentare de control.

Se pare că agenții ruși din Ungaria sunt mai puțin preocupați de spionaj în această țară, ei fiind mai concentrați asupra țărilor din Balcani, un exemplu fiind implicarea Rusiei în complotul pentru  o lovitură de stat în Muntenegru, în 2016, pentru a bloca aderarea țării la NATO.

Foto: Facebook/ Viktor Orban

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Până acum, în multe articole l-ați tot arătat cu degetul pe Victor Orban că e omul rușilor și că serviciile secrete ungare sunt mai apropiate de Rusia decât de NATO. Acum scrieți că ”serviciul militar de contraspionaj, KNBSZ este condus de oameni cu legături puternice cu structura de comandă a NATO”. Ce ar fi să vă hotărâți odată, stimată redacție G4Media, dacă Orban e omul rușilor sau aliat fidel al NATO, care iată că tace și face, expulzează spionii ruși???

    • Desigur ca Victor Orban este omul rusilor. In mod normal toti spionii rusi trebuiau impuscati.
      Spionii intodeauna in Istorie au fost impuscati. Numai in secolul 21 s-a stricat lumea la cap cu democratia asta.
      Cum vine asta? Spionezi, si daca te prinde o sa fi doar ,,expulzat”.
      Asa spionajul la rusi a ajuns un ,,sport national”.
      Ca sa se impace si ,,capra si varza” ar trebuii ca in mod normal toate tarile care primesc cetateni rusi pe teritoriul lor (cetateni cu risc sporit la spionaj) sa publice niste Legi in care sa se specifice ca daca un cetatean strain este prins spionand va platii o amenda intre 10.000 Eu si 1.000.000 de Eu in functie de gravitatea faptei, iar daca Guvernul Rus nu o achita sa fie executati imediat pentru spionaj.

  2. mai degraba aceste expulzari sunt niste „operatii” trucate si gindite din timp, sa le arate partenerilor NATO/UE ca Ungaria cica nu e cu Rusia, lupu isi schimba parul dar naravul ba

  3. Păi și la noi aproape la fel. A expulzat SRI-ul o grămăjoară de spioni ruși dar n-a făcut public ca să nu pară că se dau mari.
    Sau la noi rușii nici nu trebuie să trimită spioni.

    • Asa e Coldea i-a prins, aveau doua butelii și fugeau cu ele în spinare!

    • La noi rusii au partid mare, care lucreaza pentru ei. Nu degeaba sunt supranumiti ciuma rosie.