Ungaria extinde în aproape tot vestul României programul de sprijinire a fermierilor maghiari. Bucureștiul, nici o reacție față de intervenția Budapestei în economie
Péter Szijjártó, ministrul maghiar de Externe, a anunțat luni că guvernul Ungariei va extinde în aproape tot vestul României așa-numitul program de dezvoltare economică transilvăneană, care până acum se derulase doar în Ținutul Secuiesc.
Proiectul, derulat cu banii statului maghiar, e gestionat de o fundație din Ungaria, care canalizează milioane de euro către fermierii din Transilvania printr-un program practic inaccesibil potențialilor beneficiari care nu cunosc limba maghiară. Proiectul sprijină, printre altele, achiziția de terenuri (prin finanțarea întabulării). Doar circa 8-10% dintre beneficiari sunt români, restul maghiari, dar printre românii finanțați de Budapesta se numără și șeful PSD Mureș, Vasile Gliga, după cum arăta G4Media.ro în august 2018.
Péter Szijjártó consideră un mare succes etapa a treia a programului de dezvoltare economică transilvăneană, în cadrul căruia au fost depuse 5291 de proiecte din Ţinutul Secuiesc, fiind solicitate pentru dezvoltare, în total, 21,5 miliarde de forinţi (64,5 milioane euro). “Ţinând cont de succesul programului, am convenit cu Hunor Kelemen să anunţăm următoarea etapă a programului în noiembrie, pentru Partium. Până atunci va fi finalizat conceptul de dezvoltare economică care va clarifica în ce domenii vor fi lansate apelurile de proiecte”, a declarat luni la Arad ministrul ungar de Externe, citat de agenția MTI.
Partium se referă la teritorii din actualele județe Arad, Bihor, Caraș-Severin, Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Timiș din România.
Ministerul de Externe susținea în august 2018 că a atenționat Budapesta, dar până acum nici o autoritate a statului român nu a comunicat public pe acest subiect. Reamintim că guvernul maghiar este tot mai implicat în Transilvania, alocând sume uriașe pentru controlul presei de limba maghiară, pentru proiecte economice, culturale, sociale și religioase ale cetățenilor români de etnie maghiară. Mai mult: în 2014, un oficial al Ambasadei Ungariei la București dezvăluia un plan al guvernului Orban pentru cumpărarea de terenuri agricole in Transilvania.
- Proiectul este gestionat în România de Fundația Pro Economica, finanțată de guvernul Ungariei, potrivit prezentării de pe site-ul propriu. Fundația este condusă de Monika Kozma, candidat UDMR la alegerile pentru Senat în 2016, consilier al președintelui Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc, și membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Județean Mureș.
- De notat că intervenția tot mai puternică a Ungariei în Transilvania contrastează puternic cu politica adoptată de guvernul Viktor Orban în țara sa. Astfel, Ungaria a instituit anul trecut un control drastic al ONG-urilor cu finanțare străină (vezi aici mai multe detalii)
Programul guvernului maghiar ridică semne de întrebare legate de respectarea legislației europene și naționale privind ajutoarele de stat, dat fiind că pentru nevorbitorii de limba maghiară accesul la informațiile pe site-ul oficial este aproape imposibil, majoritatea informațiilor relevante fiind prezentate doar în limba maghiară.
Autoritățile române nu au reacționat public până în acest moment față de ceea ce site-ul oficial al fundației maghiare care derulează proiectul numește ”o dezvoltare economică sustenabilă şi crearea bazelor înfiinţării unor locuri de muncă pe termen lung, reprezintă condiţia supremă pentru maghiarii din România de a rămâne în ţară şi de a se bucura de siguranţa existenţială”.
Mai mult, Ungaria i-a mulțumit lui Liviu Dragnea în mod oficial pentru sprijinirea proiectului. Astfel, agenția maghiară de presă MTI scrie că ”Levente Magyar, secretar de stat pentru relaţiile cu parlamentul în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, a considerat important faptul că guvernul român a primit în mod pozitiv programul şi manifestă în continuare o atitudine pozitivă. I-a mulţumit în mod special lui Liviu Dragnea, preşedintele PSD spunând că fără sprijinul acestuia proiectul nu ar fi ajuns în etapa actuală (Sursa).
Foto: Péter Szijjártó, ministrul maghiar de Externe (InquamPhotos / Octav Ganea)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
46 comentarii