Ungaria face un pas înapoi și promite modificări juridice pentru deblocarea fondurilor UE
Guvernul Ungariei a promis Bruxelles-ului că va modifica până la sfârșitul lunii octombrie mai multe legi criticate de executivul UE dacă se va ajunge la un acord privind deblocarea fondurilor europene care îi sunt destinate, a declarat marți șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, potrivit agenției Reuters, citată de boursorama.com.
Comisia Europeană a suspendat plata către Budapesta a unor subvenții în valoare de 5,8 miliarde de euro din fondul de redresare al UE, din cauza preocupărilor legate de statul de drept în Ungaria.
Ungaria face, de asemenea, obiectul unor sancțiuni financiare din partea Bruxelles-ului din cauza acelorași probleme legate de statul de drept – inclusiv procedurile de licitație publică care nu respectă garanțiile anticorupție – și a avut termen până la sfârșitul zilei pentru a răspunde la preocupările Bruxelles-ului.
Naționalistul Viktor Orban se află sub o presiune din ce în ce mai mare pentru a ajunge la un acord cu UE, în condițiile în care forintul maghiar a atins noi minime luna trecută, iar inflația continuă să crească.
„Am prezentat deja unele dintre aceste (modificări legislative) și am făcut promisiuni pentru alte câteva modificări legislative dacă acordul cu Comisia va fi semnat”, a declarat Gergely Gulyas în cadrul unui briefing de presă.
Șeful de cabinet al lui Viktor Orban a declarat că răspunsul Ungariei a ajuns la un consens cu privire la toate recomandările Comisiei și că va crea un sistem „mai strict ca niciodată” și mai transparent de supraveghere a utilizării fondurilor UE și a achizițiilor publice.
„Sperăm că procedura de condiționalitate poate fi încheiată și apoi poate fi semnat acordul privind fondurile de redresare și bugetul pe șapte ani”, a spus el.
Comisia a confirmat marți că a primit răspunsul Ungariei și că are la dispoziție o lună pentru a-l analiza.
Comisia a refuzat să evalueze imediat propunerea Budapestei, dar dacă promisiunile Ungariei vor fi considerate insuficiente, Comisia ar putea propune celorlalte 26 de state membre ale UE să aprobe sancțiuni financiare împotriva guvernului lui Viktor Orban.
Cu toate acestea, aceasta este o procedură separată de aprobarea plății de fonduri către Ungaria în cadrul planului de redresare economică post-COVID-19, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii