Ungaria, încă o declarație prin care se opune sancționării sectorului nuclear rus / Astfel de sancţiuni ar dăuna intereselor naţionale ale Ungariei, dar şi securităţii nucleare globale, spune ministrul ungar de Externe
Este nevoie de o acţiune fermă pentru a asigura că sancţiunile UE nu afectează sectorul nuclear rus, a afirmat miercuri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto. El a adăugat că astfel de sancţiuni ar dăuna intereselor naţionale ale Ungariei, dar şi securităţii nucleare globale, transmite MTI.
Într-o conferinţă de presă comună cu şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, Peter Szijjarto a notat că la Bruxelles este pe cale de finalizare un al zecelea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei şi că orice fel de restricţii care afectează cooperarea nucleară cu Rusia trebuie ferm combătute.
„Trebuie să acţionăm decisiv împotriva înscrierii pe listă (a sancţiunilor) a Rosatom (compania rusă de stat pentru energie nucleară) şi a oficialilor săi”, a spus ministrul de externe ungar.
Acesta a acuzat totodată „doi miniştri verzi din guvernul german” de blocarea livrării de tehnologie germană de control necesară noilor blocuri ale centralei nucleare de la Paks „fără niciun temei legal”.
Ungaria are o singură centrală nucleară, construită de sovietici în anii 80, care îi asigură aproape jumătate din consumul țării. În vara anului trecut, Ungaria a acordat grupului rus Rosatom licenţă de construcţie pentru două noi reactoare la centrala atomică de la Paks.
El a salutat în acelaşi timp „abordarea raţională, bazată pe bun simţ”, a AIEA şi şi-a exprimat susţinerea faţă de eforturile lui Grossi vizând crearea unei zone de securitate în jurul centrale nucleare de la Zaporojie, în Ucraina. Avertismentele privind riscurile unui accident nuclear dovedesc la rândul lor că pledoaria ungară în sprijinul unei încetări imediate a focului şi a negocierilor de pace este corectă, a menţionat şeful diplomaţiei ungare.
„Să nu uităm că fiecare zi a acestui război vine cu riscul unui incident sau accident nuclear. Noi, cei care ne amintim de Cernobîl, am vrea să evităm să se întâmple acest lucru aici, în Europa Centrală”, a subliniat Szijjarto.
În răspuns la o întrebare privind discursurile de marţi ale preşedinţilor american şi rus, Joe Biden şi Vladimir Putin, de la Varşovia şi respectiv de la Moscova, ministrul de externe ungar a remarcat: „Ar fi făcut un serviciu mult mai mare umanităţii dacă ar fi vorbit unul cu celălalt”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank