G4Media.ro

Ungaria începe să se împrumute pentru că UE nu îi plătește fondurile…

Foto: Pexels.com

Ungaria începe să se împrumute pentru că UE nu îi plătește fondurile din PNRR, condiționate de respectarea statului de drept

Ungaria va emite bonduri (datorie publică) în dolari şi euro pentru a-şi consolida bugetul, deoarece se confruntă cu o potenţială întârziere în accesarea fondurilor europene din cauza unei dispute cu blocul comunitar privind valorice democratice, transmite Bloomberg, citată de Agerpres. Comisia Europeană refuză să aprobe PNRR-ul de 7,2 miliarde de euro al Ungariei, cerând respectarea statului de drept.

Guvernul ar putea vinde bonduri în dolari, cu scadenţa la 10 şi 30 de ani, precum şi bonduri în euro, cu scadenţa la 7 şi/sau 20 de ani, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Luni, Agenţia Ungară pentru Gestionarea Datoriei a majorat plafonul pentru împrumuturile în valută din acest an la 4,5 miliarde de euro de la 2,2 miliarde de dolari. De vânzările de bonduri se vor ocupa BNP Paribas SA, Citigroup Inc, Goldman Sachs Group Inc şi JPMorgan Chase & Co, susţin sursele.

Informaţia vine după ce, vineri, comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a anunţat că deocamdată Comisia Europeană nu aprobă planurile naţionale de redresare şi rezilienţă (PNRR) ale Poloniei şi Ungariei pentru că cele două ţări încă nu au pus în practică recomandările privind statul de drept.

Ungaria şi Polonia, ţări conduse de guverne conservatoare criticate de Bruxelles că încalcă valorile europene prin limitarea drepturilor comunităţii LGBT sau reformele în justiţie, sunt vizate de o serie de proceduri de infringement şi juridice declanşate împotriva lor de Comisia Europeană. Disputele celor două ţări cu Bruxellesul au cunoscut recent o nouă escaladare după ce Ungaria a stârnit indignarea unor lideri vest-europeni prin adoptarea unei legi care interzice promovarea homosexualităţii în şcoli, iar Tribunalul Constituţional polonez a hotărât că măsurile decise de Curtea de Justiţie a UE (CJUE) împotriva reformelor judiciare întreprinse de Guvernul de la Varşovia sunt neconstituţionale, Polonia contestând astfel întâietatea dreptului UE asupra celui naţional, transmite Agerpres.

Ungaria a decis să folosească numai granturile ce-i revin din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă (RRF) cuprins în fondul european de relansare, nu şi creditele, întrucât aceste împrumuturi nu sunt adecvate obiectivelor naţionale ale acestei ţări, a declarat secretarul de stat ungar pentru afaceri europene Szabolcs Agosthazy. (Foto: Pexels.com)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Se va generaliza. Ungaria, Polonia, romanica, Bulgaria… nu cor primi banii pentru ca hei, statul de drept și ion nu se poate mărita cu gigel… o sa vedeti banii la sfântul așteaptă dar veți plati taxe pe carbon de o sa va iasă pe nas pentru ca “ecologie europeană”. Mai nasol o sa fie când o sa bata vântul dinspre China și o sa va miroasă a cărbune si petrol. Nu va faceți griji de ecologia din jarmania ca tocmai a terminat nordstreamul

    • dar ce sa vezi, nu te tine nimeni cu forta in UE;)..
      nu-ti convin termenii, esti oricand liber sa iti iei talpasita si sa te cari.

  2. credeam ca orice tara din lume se imprumuta, chiar si cele care fac surplus, cum sunt sarantocii aia din China sau Rusia

    In August, Romania s-a imprumutat cu dobanda negativa.

    Dat fiind ca cele „80 de miliarde” promise de Joianis in august 2020 sunt in mare parte inapoierea contributiei Romania la bugetul UE, iar din restul, marea majoritate sunt imprumut, ce ar trebui sa facem? Sa asteptam pana ne da Ursula cu dobanda mare?

  3. Salut decizia adoptată de guvernul Ungariei de a accepta din partea Uniunii Europene, doar bani nerambursabili.
    Că de unde și cum se va se împrumuta ar trebui să vă documentați.
    Poate Iohannis va fi vorbit ungurește niciodată.

  4. UE se comporta dictatorial. Toate tarile au avut de suferit din cauza acestei boli. N-ar trebui sa conditioneze acest lucru.

    • Avand in vedere ca UK vede pe pielea ei ce inseamna Brexit, UE poate sa impuna si mai tare conditii, tarilor bananiere. UK ar vrea inapoi in UE acum, doar ca nu se poate dupa ce s-au batut cu caramida in piept.

      Asteptam si in RO sa desfiintam SIJ si alte mizerii prin conditionarea banilor.