G4Media.ro

Ungaria: Inflația accelerează la 25,7%, maximul ultimilor 27 de ani

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ungaria: Inflația accelerează la 25,7%, maximul ultimilor 27 de ani

Inflația din Ungaria a urcat la 25,7% în ianuarie, depășind semnificativ așteptările, în condițiile în care prețurile au crescut cu 2,3% într-o singură lună, potrivit cotidianului Nepszava.

În decembrie, ritmul de creștere a prețurilor a părut să încetinească, cu o inflație de 24,5 la sută. Analiștii se așteptau pentru ianuarie la un indice al prețurilor ușor peste 25 la sută.

Inflația se plasează astfel la un maxim al ultimilor 27 de ani, fiind cea mai mare din Uniunea Europeană. Guvernul Orbán explică inflația record prin „sancțiunile de la Bruxelles”. Potrivit publicației citate, inflația ridicată este cauzată în principal de prețurile excepțional de mari la alimente, un fenomen agravat de „politica economică defectuoasă a guvernului, cu o serie de cheltuieli preelectorale, introducerea de plafoane de preț și taxe speciale pentru comerțul cu amănuntul”.

Energia pentru gospodării costă cu 52,4% mai mult decât în ianuarie anul trecut, inclusiv gazul cu 88,6%, lemnele de foc cu 5%, iar electricitatea cu 27,7% mai mult.

Alimentele costă cu 44% mai mult decât anul trecut, dar, în același timp, această cifră este cu 0,8 puncte procentuale sub indicele prețurilor din decembrie, ceea ce reprezintă o scădere.

În cifre anualizate, cel mai mult s-au scumpit pâinea (80,6%), ouăle (79,4%), untul (76,6%), brânza (76,1%), produsele lactate (75,8%), produsele din făină de cofetărie (73,8%), pastele uscate (66,4%), margarina (57,9%), produsele de patiserie (56,3%) și carnea de pasăre (48,3%).

Într-o lună, față de decembrie, prețurile au crescut în medie cu 2,3%, ceea ce reprezintă o accelerare puternică după 1,4% în luna precedentă. Prețurile alimentelor au crescut cu 2,4%, prețul alimentelor de sezon (cartofi, legume proaspete, fructe proaspete interne și din sud) a crescut semnificativ cu 5,6%, carnea de pasăre cu 2,8%, iar pâinea cu 2,7%. Prețul energiei casnice a scăzut cu 2,0 la sută.

Péter Virovácz, analistul principal al ING Bank, crede că luna ianuarie ar putea marca totuși maximul inflației.

ING se așteaptă în continuare la o inflație medie de 18,5% pentru 2023, semnificativ mai mare decât anul trecut.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Vrea doar sa mai plateasca datoria publica, puteau sa nu mai tiparesca bani si sa reduca tva-ul. Relax, se va reduce, cum o sa fie si aici.

    • Da Zolisor, e relaxare totală în Ungaristan, exact cum zici. Oile mongoloide rumegă orice povești SF pe care le servește Viktorash, IQ-ul maghiarimii nu mai e niciun secret, pentru nimeni! Felicitări, sunteți cei mai buni!

  2. bruxelezii sunt de vina :))) dar nu-i nimic, la ordinul lui putin, orban va da o lege sa se faca inflatia 5% :))))

  3. G4media, cenzurati la greu, am incercat de 5 ori sa postez si respingeti cu „Trimiit comentariul prea repede”!
    Observ ca se intampla mai ales la articolele semnate de Florin Marinescu!
    Nu va place ce scriu?!