G4Media.ro

Ungaria lansează un program de dezvoltare economică de 30 milioane de euro…

Sursa foto: www.mod.gov.rs via Wikimedia Commons

Ungaria lansează un program de dezvoltare economică de 30 milioane de euro în Republica Srpska, regiunea separatistă din Bosnia care generează tensiuni în Balcanii de Vest

Ministerul de Externe al Ungariei a anunțat că Budapesta lansează un program de dezvoltare economică de 30 milioane de euro în Bosnia şi în Republica Srpska, regiunea separatistă din Bosnia care generează tensiuni în Balcanii de Vest, după o întâlnire între ministrul Peter Szijjarto și președintele sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, transmite MTI, citată de Agerpres.

Recurgerea la sancţiuni nu va aduce pacea în Balcanii de Vest, a declarat marţi ministrul de externe Peter Szijjarto după o întâlnire cu oficiali bosniaci, pledând totodată ca politicienii europeni să se implice în discuţii cu liderii locali pentru a înţelege mai bine situaţia în regiune.

„Pacea în Balcanii de Vest nu poate fi înfăptuită prin sancţiuni. De aceea, le solicit politicienilor europeni să vorbească cu preşedintele Dodik în loc să vorbească despre el, şi astfel vor avea o înţelegere mult mai bună a situaţiei de aici”, a afirmat Szijjarto.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe de la Budapesta, Szijjarto a avut mai întâi o întrevedere cu Dragan Covic, liderul Uniunii Democrate Croate din Bosnia şi Herţegovina, în care a subliniat că „interesul Ungariei stă în pace, stabilitate şi calm” în această ţară.

Ministrul a mai spus că guvernul ungar sprijină comunitatea etnică croată în exercitarea deplină a drepturilor ce îi sunt garantate de tratatele internaţionale, iar această comunitate poate conta pe susţinerea Budapestei pe orice platformă europeană.

Szijjarto s-a întâlnit ulterior cu liderul sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, şi a anunţat că Ungaria lansează un program de dezvoltare economică de 30 milioane de euro în Bosnia şi în Republica Srpska, o zonă în care Rusia a manifestat un interes puternic.

Context

Milorad Dodik, reprezentantul sârbilor în preşedinţia tripartită a ţării, şi-a intensificat în ultimele uni discursul separatist, dând impresia că vrea să părăsească instituţiile centrale ale acestei ţări din Balcani cât mai repede posibil. Declaraţiile i-au atras sancţiuni din partea SUA.

  • Discuțiile de pace între bosniaci, sârbi și croați, după război, au dus la crearea unei Bosnii federalizate, împărțită între o federație croat-bosniacă și o republică sârbă. Cele trei etnii, cu trei religii diferite (catolică, ortodoxă și musulmană) trăiesc într-un teritoriu de patru ori mai mic decât cel al României.

Republica Srpska a decis în luna decembrie să-și formeze propria armată și să se desprindă de sistemul judiciar și fiscal al Republicii Bosnia Herțegovina.

Regiunea secesionistă a amenințat în mod repetat că se va retrage din Bosnia și Herțegovina. Astfel de declarații au fost făcute de Milorad Dodik, fostul președinte al entității și reprezentantul sârbilor în parlamentul țării. Presa rusă spune însă că în realitate Serbia și Rusia nu vor separarea Republicii Srpska de Bosnia Herzegovina, deoarece rămânând în acest stat, ”Srpska nu va permite Guvernului de la Sarajevo să se alăture  NATO”.

În decembrie 2021, deputații din Parlamentul Republicii Srpska au autorizat administrația locală să elaboreze noi legi pentru armată, sistemele fiscale și judiciare în termen de șase luni, care le vor scoate din subordonarea guvernului central, iar procuratura de Stat din Bosnia Herzegovina a deschis apoi un dosar împotriva autorităților Republicii Srpska pentru subminarea ordinii constituționale. Statele Unite au impus sancțiuni personale împotriva lui Dodik, în timp ce în 21 februarie, Ungaria a anunțat că va bloca sancțiunile UE împotriva liderului sârbilor bosniaci, relatează Gazeta.ru.

OSCE consideră că Republica Srpska periclitează pacea în Bosnia și Herțegovina și regiune

Președintele în exercițiu al OSCE, ministrul de externe al Suediei, Ann Linde, și secretarul general al OSCE, Helga Maria Schmid, au apreciat că documentele adoptate în Parlamentul Republicii Srpska, care presupun transferul competențelor statului la nivel de entitate, periclitează pacea și stabilitatea din Bosnia și Herțegovina și regiune.

Linde consideră că aceste hotărâri conduc la escaladarea tensiunilor și sunt în contradicție cu ceea ce s-a realizat în ultimii 26 de ani – a comunicat OSCE.

„Facem apel la liderii politici din Republica Srpska să renunțe la acțiunile politice care provoacă disensiuni” – a menționat Linde, adăugând că „subminarea Acordului de la Dayton și a ordinii constituționale din BiH implică riscul periclitării păcii și stabilității țării și regiunii”. Schmid subliniază că actuala criză politică influențează negativ economia, descurajează investițiile și încetinește reformele necesare. „Din păcate, povara va cădea tot pe cetățenii care se confruntă cu lipsa locurilor de muncă, corupție și lipsurile din domeniul sănătății” – a declarat Linde. Schmidt și Linde au făcut apel la toate părțile să restabilească funcționarea instituțiilor statului și să se implice într-un dialog constructiv pentru a se ajunge la consens în beneficiul tuturor cetățenilor BiH.

Sursa foto: www.mod.gov.rs via Wikimedia Commons

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Ăștia-s de belea frate! :)))))

  2. ce ii mananca in fund….ii scarpina unii acusi si pe astia.

  3. Mai au bani… inca.

  4. Ungurii si sârbii vor fi tot timpul nemulțumiți de granițe si vor baga continu bete prin gard.

  5. Exact narativul Moscovei ” trebuie sa stai de vorba cu separatistii, trebuie sa intelegi ce vor” si desigur dupa negocieri le dai ceeea ce vor, se gandesc ca poate peste 5-10 ani o face unul prin Harghita republica Trei scaune si musai trebuie sa negociezi cu el.

    • Păi nu prea are cine și nici cum: Ungaria de vreo douăzeci de ani a recunoscut frontierele TUTUROR țărilor vecine, deci pe scurt : ciuciu! :)))))

  6. Încet încet la fel ca Putin Orban vrea să refacă Imperiul Sfântului Ștefan. Cu noi a rezolvat-o UDMR și-a impus membrii la toate nivelurile, așa că vom avea multe surprize. De dragul majorității politice NIMENI de la București nu are curajul să spună adevărul UDMR este o uniune pe criterii etnice și nu o uniune de partide politice!

  7. Eu credeam ca ungurii nu sunt prieteni cu sirbii, dar se pare ca da. S-a intamplat ceva in ultima perioada ce a dus la aceasta prietenie. Se pare ca din ce in ce mai mult devenim izolati in aceasta zona si inconjurati de tari cu complexe de inferioritate majore cu vise la „imperii” de mult apuse. Din fericire Bulgaria este mai mult sau mai putin ca noi, iar tinand cont de ultimele schimbari politice chiar si mai vestici decat noi, dar nu inseamna ca nu ar trebui sa fim ingrijorati de aceasta izolare fizica din ce in ce mai mare fata de EU.

    • astept sa inceapa si englezii sa viseze la imperiul lor. sa te tii atunci.

    • Englezii au fost cel mai mare imperiu, si cei mai civilizati cand a venit vb de independenta coloniilor

  8. @ Andrei :Spre deosebire de alții.Imperiul Britanic (cu pretul unor mari eforturi)SI-A PLATIT datoriile față de fostele colonii (vezi Thomas Piketty, interviu pentru Die Zeit);cunoscutul economist face-in acest interviu,o afirmatie…utilă : „Germania e chiar singurul exemplu de ţară care de-a lungul istoriei nu şi-a plătit niciodată datoriile externe.” ;cititi interviul

    • stiu, eu insa ma refeream la faptul ca englezii fac treaba serioasa cand se apuca de ea. nu ca ungurii, pistol cu apa. de aia ziceam ca sa te tii daca le dau si astora idei.

  9. Republica Srpska este o parte constituenta din statul federal Bosnia si Hertegovina si recunoscuta de Constitutia acestei tari. Ca in ultima vreme vor ei sa isi declare independenta e altceva, dar nu as scrie in titlu ca ar fi „regiune separatista” atata timp cat e constituita legal.

  10. Că veni vorba de croați(fie ei cei din Republica Sârpska),să nu uitam că statuia lui Josip Jelancic,eroul național al croaților)are-si in prezent-sabia indreptata spre…Ungaria;nu toate popoarele isi uită atât de ușor istoria ca noi…

  11. Există Imperii civilizate și necivilizate, sau asupritori și asupriți?