G4Media.ro

Ungaria, mai aproape de Kremlin decât de Bruxelles – Ziar spaniol

sursa foto: Facebook / Viktor Orban

Ungaria, mai aproape de Kremlin decât de Bruxelles – Ziar spaniol

Dacă Ungaria și Polonia ar fi fost astăzi țări candidate, ele nu ar obţine minimul democratic pentru a intra în UE, scria ziarul spaniol El Periodico, citat de Rador. Problema este că ele se află în interiorul UE și nu există mecanisme de expulzare, ci doar ieșirea inițiată de o țară membră prin faimosul articol 50 al Tratatului Uniunii Europene, adică cel care reglementează actualul Brexit.

Măsura luată de Parlamentul European este fără precedent. Săptămâna trecută, el a recomandat aplicarea articolului 7 din același tratat pentru Ungaria. Acesta se referă la „promovarea și protejarea valorilor Uniunii”. Votul a fost copleșitor: 448 de voturi pentru și 197 împotrivă. O consecință ar putea fi pierderea dreptului de vot. Măsura ar echivala cu o suspendare efectivă a calității de membru, revizuibilă, deoarece nu este vorba despre o expulzare.

Acesta va fi un proces complex, neautomat, în care Ungaria are sprijinul Poloniei, următoarea pe listă. Foaia de parcurs nu este cunoscută și are riscuri. Șefii de stat și prim-miniștri ai Uniunii Europene sunt dependenți de summiturile lor, unde lasă pentru ultimul moment problemele cele mai spinoase, gen totul sau nimic pentru viitorul UE. Această parcimonie nu este tantrism marianist, ci un devotament față de Hitchcock.

Ungaria xenofobului Viktor Orban nu este penalizată pentru refuzul său de a accepta migranții (nu este singura) sau pentru respingerea musulmanilor care, în opinia sa, i-au pus în pericol identitatea națională a țării lor sau pentru că este foarte fascistă. Guvernul Ungariei este condamnat pentru reducerea gravă a libertății presei, accelerarea expulzării ONG-urilor și incriminarea ajutorului pentru refugiați. Amnesty International susține că legile adoptate de Orban amenință societatea civilă în sine. De fapt, europarlamentarul UE pedepseşte erodarea statului de drept.

Orban a trecut de la ipostaza de furibund anti-comunist apărător al valorilor democratice, în 1989, când sistemele comuniste din Europa de Est s-au prăbușit, la cea în care cochetează, fără ruşine, cu autoritarismul lui Vladimir Putin. Astfel, el controlează mass-media și se înconjoară de o elită de oligarhi recunoscători. Orban este mai aproape de Kremlin decât de Bruxelles.

Pentru Putin, jocul de fundal se desfăşoară după modelul Războiului Rece. Are nevoie de o saltea de protecție fizică și psihologică (memoria lui Napoleon, Hitler). De aceea, el încearcă să recupereze piesele cucerite de Occident. Are deja Crimeea și o parte din Ucraina.

Liderul rus a reușit să proiecteze o imagine idilică despre el însuși pentru o mare parte a stângii europene. El este vândut ca moștenitor al URSS și pentru valorile comuniste, fiind singura opoziție față de Wall Street, când, în realitate, el conduce un regim autoritar care practică cel mai sălbatic capitalism.

Problema este contextul, deoarece UE se confruntă cu două provocări simultane care ar putea să-i gripeze motoarele, politic – care nu merge bine încă din 2008 – și economic.

Una dintre provocări este „Brexitul”, care pare să ducă la o neconcordanță, ceva rău sau foarte rău pentru unul sau rău pentru ambele părţi, depinde de propaganda pe care doriți să o auziți. În cazul ungar, sectorul dur al lui Brexit, cu Nigel Farage în frunte, a sărit în apărarea lui Orban. Tories au votat împotriva sancțiunării Budapestei.

Regatul Unit a fost un cal troian. Îndepărtarea lui nu va fi o nenorocire pe termen mediu și lung, dar se întâmplă într-o perioadă de slăbiciune extremă a UE. La cazurile Ungariei și Poloniei trebuie să adăugăm şi Republica Cehă și Slovacia, care sunt din ce în ce mai eurosceptice.

Există riscuri de fractură în Austria, unde extrema dreaptă xenofobă controlează Ministerul de Interne, şi în Italia, portdrapelul anti-imigrației. Discursul fricii aduce voturi și în Suedia. Scandinavii idilici se află deja în aceeași barcă cu francezii și germanii. Ne confruntăm cu o provocare serioasă.

Portugalia și Spania rămân excepții în această mare de oportunism criminal, dar nu pentru multă vreme Ele se supun scenariului a doi demagogi care caută, indiferent de preț, un drapel xenofob în loc de voturi (altul pentru colecția sa exclusivă).

Dar în joc este ceva mai important decât Orban și Ungaria. Sunt principiile și valorile democratice care au condus visul UE. Denunțăm fobiile rasiste, dar aceleași drepturi în pericol la Budapesta și Varșovia sunt expuse riscului de dispariție în Marea Mediterană. Democrația ar trebui să fie un întreg, ea nu se serveşte în bucăți separate în funcţie de gustul consumatorului.

Foto: Contul oficial de Facebook Viktor Orban

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Ria, ria, Hungaria!

  2. Alegandu-l pe orbanel dictator pe viata, ungurii ne-au dovedit ca sunt mult mai prosti decat suntem noi, ceea ce nu e un lucru usor de realizat .

    • Iar ai aparut imbracat in rochie de la tataneto? Ma Draghici, tu esti Mirceo? Ptiu, batate sa te bata ce rochie urata porti iar.

    • Aceasta este opinia dvs. ca ungurii ar fi mai cumva decat noi .
      Dar realitatea din Ungaria dovedeste fare drept de tagada ca ei treiesc mai bine decat noi . Ei au un proiect de tara , pe cand noi nu avem asa ceva .

  3. muierusilor ! jos labele de pe Hungaria !