G4Media.ro

Ungaria obligă hipermarketurile străine să doneze pentru acţiuni sociale alimentele care expiră…

sursa foto: Pixabay.com

Ungaria obligă hipermarketurile străine să doneze pentru acţiuni sociale alimentele care expiră în 48 de ore / Decizia nu afectează cele trei lanţuri comerciale ungare cele mai mari: CBA, COOP şi Real

Parlamentul ungar a aprobat marţi o creştere a impozitării marilor lanţuri de hipermarketuri, majoritatea străine, care în plus vor fi obligate să predea pentru acţiuni sociale destinate persoanelor nevoiaşe alimentele care expiră în 48 de ore, relatează Agerpres, care citează agenţia EFE.

Conform noii legi, pentru lanţurile comerciale care au o cifră de afaceri anuală de peste 273 de milioane de euro, taxa specială pe venituri va creşte la 2,7%, faţă de 2,5% în prezent.

Deşi legea nu discriminează între companiile naţionale şi cele străine, în practică ea va afecta doar marile lanţuri comerciale cu acţionariat străin, precum Aldi, Auchan, Lidl, Penny Market, Spar sau Tesco.

Noua lege mai prevede că aceste lanţuri comerciale vor trebui să predea zilnic Centrului de Recuperare a Alimentelor produsele alimentare care expiră în următoarele 48 de ore, cu excepţia celor care au din momentul producerii o dată de expirare de mai puţin de două zile, cum ar fi de exemplu produsele de panificaţie.

Actul normativ nu afectează cele trei lanţuri comerciale ungare cele mai mari, respectiv CBA, COOP şi Real, acestea fiind francize şi având cifre de afaceri sub plafonul stabilit în lege.

Guvernul condus de Viktor Orban insistă de mulţi ani că Ungaria trebuie să sprijine lanţurile locale de hipermarketuri, dar legat de noua lege care intră în vigoare pe 1 ianuarie afirmă că ea are rolul de a diminua risipa de alimente şi de a direcţiona către persoanele nevoiaşe alimente care altfel ar ajunge să fie aruncate.

Însă unele media ungare, precum website-ul de ştiri Telex, susţin că obligativitatea de a preda alimentele care urmează să expire ar putea fi neconstituţională, invocând proprietatea privată asupra acestor produse.

Potrivit datelor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), în Ungaria sunt aruncate anual peste 1,8 milioane de tone de alimente, o risipă care pe ansamblul Uniunii Europene este estimată la circa 90 de milioane de tone.

sursa foto: Pixabay.com

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. O decizie corectă. Nu știu de ce nu au făcut și alte state la fel deja. Supermarketurile aruncă tone de mâncate iar oligarhii globaliști spun că consumătorii fac risipă.

    • O discriminare. Nu contest ca legea e utila, dar sa nu se aplice companiilor unguresti…e ipocrizie. Impui strainilorcstandarde pe care nu esti in stare sa le respecti tu insuti?

    • Bravo. După cum gândești, se pare că ești un alegător PSDist. PSD la fel ia de la toți ca să-i satisfacă pe unii. Venirea PSD-ului la guvernare mereu a adus și daruri la toată țara. Adică noi impozite.

      Această nouă lege va afecta într-o masură mai mare sau mai mică profitul la hipermaketuri. Ghici cine va plăti aceste pierderi?! Toți ungurii.

      Ai putea să ne zici și nouă unde în România hipermaketurile aruncă produsele expirate?

    • Ce-ar fi ca fiecare cetățean ungar sa doneze obligatoriu o anumită cantitate de hrana? De exemplu cei care au venituri de peste 1000 de euro/lună.

    • ma, tibike, tot incapabil sa intelegi un simplu text?

    • Mâncarea de la Carrefour Market de unde cumpăr aruncă mâncarea care se găsește la vitrina caldă. Le-am întrebat pe doamne dacă la sfârșitul zilei iau acasa mâncarea preparată în ziua respectivă. Mi-au spus că nu au voie și că totul se aruncă la gunoi.

  2. Guvernul maghiar se preocupă în mod real , ca cetățenilor să le fie un pic mai bine .

    • 🙂 Se preocupa pe banii altora. Ca și cum te-ar obliga pe tine sa donezi mâncarea care expira în 48 de ore din frigider.

  3. La noi, in unele supermarketuri, se vinde cu reducere 30-50% mancarea care expira peste 2, 3 zile. Eu am renuntat sa mai iau, pentru ca uneori era deja alterata. Daca or fi asa si alimentele alea de la unguri, se imbolnavesc nevoiasii.

  4. Foarte bine! Multinationalele isi bat joc constant de fermierii locali, strica piata si apoi isi cara banii acasa cu roaba. Lidl, Aldi, „Ocean” si restul protejati de UE.. Dreptate poti face doar in stil Robin Hood.

  5. Masura este f.buna. Pentru ca marile marketuri au si politica schimbarii etichetelor vechi cu altele noi si mai le fac bune pentru fraieri inca 6 luni-1 an. Sau le fac mancare gatita la casolete, salate, etc.Mancam multe gunoaie expirate. Pentru R, daca mananci mancare expirata din propriul frigider inseamna ca sunteti in zodia porcului, dar nici acesta nu mai are voie laturi. Si la noi era vorba sa se ia aceasta masura, dar a picat caci marketurile nu isi mai vand expiratele lor, din tarile de origine.