G4Media.ro

Ungaria, obligată să deblocheze proiectul energetic BRUA, a atacat în instanță decizia…

Ungaria, obligată să deblocheze proiectul energetic BRUA, a atacat în instanță decizia europeană

Ungaria a atacat la Tribunalul UE o decizie prin care este obligată să continue și ultima fază a gazoductului european BRUA, potrivit unui răspuns al Comisiei Europene primit de europarlamentarul Gheorghe Falcă.

Mai precis, Ungaria a atacat în instanță decizia Agenției Europne pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER), care a obligat guvernul de la Budapesta să construiască și ultima fază a BRUA, adică gazoductul din Ungaria către Austria și punctul de interconectare Mosonmagyaróvár.

Ungaria a refuzat să construiască ultima fază a proiectului care ar lega Bulgaria, România, Ungaria și Austria pe motiv că ar fi prea scump, dar motivul real este că vrea să rămână destinatarul final al gazelor din Marea Neagră, transformându-se astfel într-un punct nodal al comerțului cu gaze de regiune.

Cu toate că a atacat decizia ACER în instanță, Ungaria este obligată să continue procedurile, pentru această acțiune legală nu are efect suspensiv. Astfel, decizia ACER rămâne obligatorie și, prin urmare, trebuie să fie respectată. Comisia a decis să intervină și să sprijine ACER pentru a apăra decizia în instanță, a transmis Comisia Europeană.

„Prin Decizia Agenției pentru Reglementarea Energiei, Ungaria este obligată să deblocheze proiectul BRUA, acea conductă de gaze plecată din Bulgaria care ar trebui să ajungă în Austria, dar pe care Budapesta a decis să nu o mai prelungească spre centrul Europei, dincolo de granițele sale. Blocarea conductei pe teritoriul Ungariei a fost justificată de șeful companiei de transport de costurile proiectului – ar economisi un miliard de euro. O sumă exagerată, în condițiile în care cei aproape 480 de kilometri de pe teritoriul României costă 480 de milioane de euro. În plus, proiectul beneficiază de fonduri europene, în cadrul proiectelor menite să reducă dependența Europei de gazul rusesc. Cu ajutorul BRUA, gazele naturale din regiunea caspică, Marea Neagră și din alte posibile surse, inclusiv gaz natural lichefiat, vor putea ajunge în Europa Centrală”, a declarat Falcă, cel care a adresat întrebarea oficială către Comisia Europeană.

Foto: Traseul BRUA în România / Transgaz

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Sub Fidesz Ungaria se joaca cu presa, cu democratia, cu gazul, cu focul…
    Dupa care se plange ca e pedepsita , ca e nedreptatita etc.
    O politica parsiva si periculoasa pentru coeziunea EU.
    Zilele trecute pe twitterul Reuters se facea misto la greu de ipocrizia lui V.Orban care critica sanctiunile cerute de Olanda dar asteapta cu ambele maini banii europeni.

  2. Romania sa vests cs Ungaria sa plateasca trondonul constrict !