G4Media.ro

Ungaria: Organizațiile de afaceri conduse de politicieni FIDESZ solicită eliminarea plafonului de…

Sursa foto: Pixabay

Ungaria: Organizațiile de afaceri conduse de politicieni FIDESZ solicită eliminarea plafonului de preț la alimente și arată că decizia a dus la creșterea rapidă a importurilor

O declarație comună a organizațiilor de business din Ungaria, prin care cer eliminarea plafonării prețurilor la alimente, a fost dată publicităţii de Camera Agricolă, condusă de Balázs Győrffy, dar a fost semnată și de preşedintele Asociației Cercurilor Agricole și Cooperativelor Fermiere din Ungaria (MAGOSZ), István Jakab, scrie NÉPSZAVA, citată de Rador.

În Ungaria, prima măsură privind pafonarea preţurilor la alimente a intrat în vigoare în urmă cu un an, pe 1 februarie 2022. Potrivit specialiştilor acestui sector, în mediul de piață bulversat al Uniunii Europene, eliminarea plafoanelor de preţ ar contribui la menținerea competitivității agriculturii și industriei alimentare autohtone, stabilizând, totodată, autosuficiența alimentară a țării.

Acesta este interesul comun al producătorilor, procesatorilor de alimente și comercianților, se arată în Declarația semnată, printre altele, de organizațiile de producători și de procesatori, precum și de reprezentanții comerțului cu amănuntul.

Pe piaţa Uniunii Europene, care în prezent este dezechilibrată, este foarte important ca furnizorii din Ungaria să își poată menține în continuare pozițiile și competitivitatea, susţin semnatarii Declaraţiei, menţionând că plafonul de preț nu este o măsură de piață, ci una socială.

Organizaţiile amintite şi reprezentanţii comerţului cu amănuntul constată că importurile sunt în creștere pe mai multe segmente, iar relația de încredere care era stabilită anterior între comercianți și furnizorii interni s-a slăbit.

Deși recunosc că plafonul de preț a însemnat o reducere semnificativă pentru familii, consideră că măsura provoacă pierderi semnificative pentru comercianţi. Toate acestea afectează în prezent întregul sector.

Cu toate că plafonarea preţurilor este o măsură favorabilă consumatorilor pe termen scurt, pe termen lung provoacă un deficit de mărfuri, denaturează piața și amenință funcționarea sustenabilă şi predictibilitatea liniilor de produse autohtone.

Din punctul de vedere al agriculturii, industriei alimentare și comerțului ungar eliminarea plafonului de preț este justificată. În cazul înlăturării acestuia, comercianții vor colabora cu furnizorii lor interni pentru a se asigura că consumatorii au acces la produse ungare la un preț mai favorabil și într-o cantitate care să răspundă nevoilor lor, se mai arată în Declaraţie.

Declaraţia a fost semnată, printre alții, de Camera Națională de Economie Agrară, Asociația Ungară a Comerțului, Asociaţia Cercurilor Agricole și Cooperativelor Fermiere din Ungaria, dar chiar şi de Asociația Națională a Cooperativelor Generale de Consumatori și Societăților Comerciale (ÁFEOSZ-COOP). (Traducerea: Rozália Gănciulescu)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează