Ungaria poate modifica acordul cu Rusia privind gazele naturale fără a notifica sau consulta Comisia Europeană, susține Szijjarto
Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a declarat luni că Budapesta nu va trebui să notifice sau să se consulte cu Comisia Europeană dacă dorește să modifice contractul pe termen lung cu Rusia în cazul în care va fi aprobată o plafonare a prețului gazelor la nivelul UE, relatează Reuters.
Ungaria, membră a Uniunii Europene care se bazează în mare măsură pe importurile de gaze și petrol din Rusia, a declarat în repetate rânduri că se opune plafonării prețurilor la gazele rusești.
Miniștrii Uniunii Europene se întâlneau luni în încercarea de a conveni asupra plafonării prețurilor.
Săptămâna trecută, Szijjarto a declarat că, dacă plafonarea prețului la gaze va fi aprobată, Ungaria va trebui să își ajusteze înțelegerea cu Rusia, care era deschisă la o posibilă schimbare.
„A fost important pentru noi că în această propunere foarte proastă, ca o mică realizare, am obținut o mână liberă pentru a modifica (contractul). Adică, nu trebuie să ne consultăm cu Comisia Europeană cu privire la modificările contractului pe termen lung (cu Rusia) dacă acest lucru devine necesar în cazul unui plafon de preț”, a declarat Szijjarto, luni, la Bruxelles, în cadrul unei conferințe de presă.
În cadrul unui acord pe 15 ani semnat anul trecut, înainte de invazia Rusiei în Ucraina, Ungaria primește în prezent 4,5 miliarde de metri cubi (mld. mc) de gaze pe an prin Bulgaria și Serbia, în cadrul unui contract pe termen lung cu Rusia.
Szijjarto a mai spus că, la reuniunea de la Bruxelles, a sugerat Comisiei Europene să elaboreze o propunere care să interzică anumitor operatori de oleoducte să ceară taxe de tranzit mai mari decât cele din media UE.
Operatorul oleoductului Adria, care transportă petrol din Croația spre Ungaria, vrea să majoreze taxele de tranzit cu 80% anul viitor pentru compania ungară de petrol și gaze MOL, a spus Szijjarto.
El a calificat această majorare drept nedreaptă, deoarece conducta Adria este o rută alternativă cheie pentru aprovizionarea Ungariei, Slovaciei și Cehiei cu țiței în cazul în care există o problemă cu conducta Druzhba, care transportă petrol din Rusia către Europa Centrală.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.