G4Media.ro

Ungaria pregătește un Fond Privat cu care să cumpere terenuri agricole în…

Sursa Foto: G4Media.ro

Ungaria pregătește un Fond Privat cu care să cumpere terenuri agricole în statele vecine / Cum și-a adaptat Budapesta politica de investiții în Transilvania

Revista săptămânală www.hvg.hu publică o amplă analiză despre noile platforme de investiții create de guvernul Ungariei în anul 2021 pentru comunitățile maghiare din afara granițelor, în special pentru comunitatea din România și interesele electorale ale FIDESZ în rândul maghiarilor din afara Ungariei.

Potrivit analizei, Eximbank Ungaria a înființat în aprilie anul curent Fondul Privat pentru Industria Agrară și Alimentară, cu un capital de 20 de miliarde de HUF (aprox. 57 de milioane de EUR) cu scopul de a investii în afaceri agrare interne sau regionale.

În același timp, ministrul de externe Szijjártó Péter are sarcina să înființeze până în luna noiembrie a anului curent Fondul Privat al Terenurilor Agricole cu un capital de pornire de 140 de miliarde de HUF (aprox. 401 milioane de EUR) cu scopul primordial de a achiziționa terenuri agricole și ferme din statele vecine, necesare afacerilor agricole și industriei alimentare.

Avantajul acestor fonduri private este că banii nu vor figura ca fonduri de investiții/sprijin cheltuit în alte state, așa cum este situația Fundației Pro Economica, situație ce a generat protestul repetat al guvernului României, ci un astfel de fond privat va fi direct unul dintre investitori, care dorește să-și crească capitalul în afaceri din România.

La cererea HVG, Ministerul Afacerilor Externe și Economice a Ungariei a comunicat că până în prezent Fundația Economica a fost finanțată de Ungaria cu suma de 135,7 miliarde de HUF pentru proiecte (aprox. 390 de milioane de EUR) 70 de miliarde HUF fiind din bugetul propriu al Ungariei, restul fonduri de la UE. Potrivit Pro Economica, ultima lansare de proiecte în valoare de 6 miliarde de HUF a fost anul trecut în noiembrie, câștigătorii urmând a fi anunțați în aprox. 3 luni.

HVG prezintă pe larg cercul oamenilor de afaceri apropiați de FIDESZ care au deja investiții finanțate de guvernul Ungariei prin Pro Economica și/sau Eximabank Ungaria în Transilvania în agricultură și industria alimentară.

HVG arată că în paralel a debutat în forță campania electorală pentru voturile maghiarilor din Transilvania la alegerile parlamentare din Ungaria anul viitor. Oamenii Fundației EUROTRANS înființată de UDMR merg din ușă în ușă să convingă și mai mulți maghiari să obțină cetățenia maghiară, iar pe cei care au deja cetățenia ungară, să-i convingă să își actualizeze datele și să se înscrie pe lista electorală a alegerilor parlamentare de anul viitor din Ungaria.

La alegerile din 2014 au sosit 128 de mii de voturi prin corespondență din străinătate, în 2018 numărul a crescut la 225 de mii de voturi, și deși nu s-a specificat originea voturilor, peste două treimi au sosit din România. 96% din voturile exprimate prin corespondență din afara țării au fost pentru FIDESZ-KDNP. Este adevărat că la ultimele alegeri aceste voturi nu au generat un mandat dar cu cât alegerile vor fi mai strânse anul viitor, cu atât are nevoie FIDESZ de voturile maghiarilor din afara țării.

În tot acest context, investițiile au un rol important. Acum, FIDESZ trece la următoarea etapă la achiziționare terenurilor agricole din fonduri private de investiții înființate de guvernul Ungariei. Aceste terenuri agricole sunt necesare afacerilor din domeniul industriei agrare și alimentare.

Cercul oamenilor de afaceri apropiați FIDESZ, creat de FIDESZ, denumit generic Sistemul Cooperării Naționale – Nemzeti Együttműködés Rendszere – NER este interesat de această nouă inițiativă de afaceri finanțate din banii publici, întrucât aceștia au deja investiții în domeniu în Ungaria dar și în străinătate.

De altfel, Lázár János (fost ministru al Cancelariei primului ministru în guvernul Viktor Orban 2011-2018, parlamentar, influent politician FIDESZ) împuternicit guvernamental al Regiei Naționale de Herghelie și Ferme – Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság din Ungaria a vorbit deja că se pregătesc de achiziții în România și Serbia, pas cert în strategia Ungariei.

În 2014, Szabo Jozsef, atasatul pe probleme de agricultura al Ambasadei Ungariei la Bucuresti, declara pentru postul de radio Erdely FM că statul ungar pregateste un program prin care sa cumpere terenuri agricole in Ardeal, iar pentru aplicarea lui asteapta normele de aplicare ale noii legi funciare romane.

Sursă: hvg.hu

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. In timp ce guvernul din romania se imprumuta la greu :)))))

    • Guvernul ştie tot. Intelectualii „angajaţi” se pare că nu prea citesc presa.

  2. Romania in 10 ani nu mai exista in acest ritm. Guvernantii sunt niste lipitori puse pe capatuiala, isi muta averile in insule, apoi dispar.
    Romania, stat fara strategie pe termen lung, fara obiective nationale, altele decat ce ii convine aluia care e sef de colhoz…
    Cred ca ideea granitei pe Carpati nu este o idee asa departe sau imposibil de imaginat in acest sens.
    Bravo Ungariei si conducatorilor – aparent sunt mai buni…

  3. Nu e nevoie de autonomie , o cumpara.

    • Autonomie da, dar atat cat are orice entitate privata din Romania. In final e o chestie buna, intra bani in RO si se creeaza locuri de munca. Probabil ca va fi inchiriat pe sume mici doar fermierilor maghiari pentru retur de voturi. Nici asta nu ma deranjeaza, e plin Baraganul de firme daneze si olandeze. Nu conteaza de unde vin fermierii ci ceee ce rezulta in urma muncii lor. Un maghiar care cultiva terenul e mult mai valoros decat un roman care racneste de patriotism la barul din sat,

    • colonia isi continua mersul in aplauzele sectantilor autoflegelati ai sfantului bruxelles. dupa ce am terminat cu privatizarile la ordinul g7 ca sa intram in UE, acum aplaudam „privatizarile” de stat, adica privatizam catre companii cu actionariat majoritar de stat din alte tari sau subventionate masiv de statele mama! nu e nimeni mai destept ca noi!

  4. Terminati cu minciunile astea.
    Ungaria nu are bani. Toți banii ei au fost furați de Orban și camarila sa.
    Ungaria trăiește numai din banii UE iar acum după ce nu a respectat normele statului de drept (nu vrea LMBTQ și savanți africani) nu v-a mai primi bani iar ungurii vor muri de foame.
    Ungurii atât de săraci sunt încât anul asta (al 11-lea la rand) nu-și permit nici măcar o majorare mică la gaz și curent. Tot ce pot face e sa mărească pensiile, sa de-a a 13-a pensie, premiul anual pentru pensionari, sa restituie impozitul pe venit mamelor și tinerilor pana la 25 de ani.
    Sunt atât de rupți in fund încât dacă faci 3 copii, primesti CADOU din partea statului 30 de mii de euro (10 milioane Forinți) sa iti iei o casa. Dacă ai 4 copii, nu vei mai plăti impozit toată viața.
    Polițiștii și militarii se pregătesc sa primească intr-o SINGURA TRANSĂ O PRIMA DE 6 SALARII, suma acordată de guvernul Orban odată la 3 ani.
    E vai și amar de unguri, a furat Orban toți banii, de unde sa mai cumpere ei pământ in România?

    • Cea ce dumneata nu întelegi e că acei bani furati au mers la cativa „prieteni“. Deci nu Ungaria ci acesti prieteni vor cumpara pentru ei.

    • E oare asta realitatea adevărată sau doar care ti-e prezentată? Ungaria a devenit din stat model un stat slab acaparat dar cu o fațadă poleită. Minciuna o regasesti cel mai bine in presa lui Orban, adica 99% din presa maghiară controlată in chip absolut. Comunitatea ungară (nu toata) voteaza cu 2 maini pe cel care incet si sigur duce Ungaria in minciuna cea mai mare numită dictatură. Primele de 6 salarii pt. politisti si militari? Tipic. Cheltuiele sociale vor trebui susținute de cineva, iar EU va fi tot mai puțin de acord să susțină un astfel de stat.

    • Nu e chiar poveste. Lőrincz Mészáros a si cumpărat terenuri agricole de la investitori olandezi (Farmland, aka Van den Heerik Agricola) judetul Arad.

    • Asta e ceea ce ajunge la noi, prin filtrul UE. Realitatea de acolo e destul de diferita. Nivelul de trai creste constant, dezvoltare este in toate domeniile, investitiile se vad. Mergeti si vedeti cate fabrici de automobile sau cate branduri internationale sunt acolo, vedeti ce autostrazi au, cat de bine arata orasele. Si ce turism se face la Budapesta sau la Balaton.
      Am prieteni care stau acolo, iar parerea lor e cu totul alta, nu e nici vorba de dictatura.

  5. Statul Roman incaseaza redevențe de 6 M EUR pe Insula Mare a Brăilei ( 60 mii de hectare) și arabii, AlDhara primesc de la APIA, fonduri EU, 12M EUR.
    Tot ce se produce pe IMB pleacă la preturi sub piață în Arabia Saudită.
    Romanii, cei ce mai fac pâine, importa grâu cu 30% mai scump.

    Idem Maria Trading, Agro Chirnogi, danezi, englezi.
    50% din marile suprafețe din sud sunt deținute de străini. Idem pe vest.

    Hal de țară!

    • romanul s-a nascut, traieste si va muri ca un sclavete! atata stie el! sa fie sclavetele altuia, atat!

  6. Țară tristă ce nu are nici-un control de vânzare a terenurilor se vine la bucată! Rugăm cumpărătorii să fie de bună credință.

  7. Care e problema? Banii lor în tara noastră, sa fie primiți! Orice poate fi renationalizat, la nevoie.

    • ultimele nationalizari au mers foarte bine, nici in 2021 nu s-au terminat procesele :)) si au mai produs cateva sute de milionari din neant!

  8. nu vad nici-o problema daca terenurile alea sunt folosite asa cum trebuie.

  9. Dacă Guvernul României ar iniția un asemenea program, cum s-ar poziționa UDMR?

  10. Numai pe baza de reciprocitate.1ha in Romania ,1 ha cumparat in Ungaria.Obligativitatea de a plati impozitele in Romania!

  11. Ideea aceasta de a crea fonduri publice sau private pentru afaceri economice in alt stat,cu tinte in comunitatea etnica -vadeste ca Ungaria isi promoveaza foarte bine interesele in exterior, lucru laudabil pentru acest stat,cu conditia ca demersul sa corespunda legislatiei interne -deopotriva ungare si romane- si mai cu seama legislatiei comunitare europene.Din cate stiu eu,in acest moment,Legea 17/2014 ,modificata si completata prin Legea 175/2020 face imposibila cumpararea terenurilor agricole din Romania situate in extravilan(implicit a celor pe care sunt amplasate ferme) de catre persoane fizice sau entitati private din strainatate,astfel ca proiectele avand acest obiectiv par sa fie obstaculate legal.Restul aspectelor tin de jurisdictia ungara si de potentiala interventie a autoritatilor din aceasta tara(daca exista sau nu corupere electorala in favoarea FIDESZ,mediata de acordarea cetateniei ungare unor etnici maghiari din Romania si proiectele de investitii economice din zona cu pricina,daca utilizarea fondurilor publice interne bugetare ungare s-a facut in conformitate cu legislatia maghiara etc), ori de legislatia europeana comunitara si de deciziile luate la nivel comunitar(in ce priveste un posibil ajutor de stat acordat ilegal unor entitati private din Romania,al unor investitii de stat fara acordul bilateral al guvernelor roman si ungar ori al deturnarii fondurilor publice europene).