Ungaria: Proteste împotriva controlului guvernamental asupra mass-media dar și împotriva legii sclaviei
În Ungaria au continuat manifestaţiile prin care i se solicită premierului Viktor Orban revocarea legii privind orele de muncă suplimentare, precum şi împotriva controlului exercitat de guvern asupra instituţiilor media, transmite miercuri dpa, citată de Agerpres.
În jur de 1.000 de persoane s-au adunat marţi seară la Szombathely, în vestul ţării, în faţa sediului cotidianului local Vas Nepe, pentru a cere modificarea poziţiei proguvernamentale a publicaţiei, a transmis portalul de ştiri index.hu.
Criticii lui Orban afirmă că premierul controlează mass-media prin influenţa economică asupra potenţialilor cumpărători de spaţii publicitare.
Proteste de mai mică amploare au avut loc la Kaposvar, Sopron şi Miskolc.
Acestea urmează după manifestaţia la care au luat parte circa 10.000 de persoane la Budapesta, duminică seara, şi după o tentativă eşuată a unor deputaţi din opoziţie de a pătrunde în studiourile televiziunii de stat MTV pentru a citi o petiţie a organizatorilor.
Un nou protest masiv este aşteptat vineri în capitală.
Valul de demonstraţii a fost declanşat de adoptarea, săptămâna trecută, a aşa-numitei ”legi a sclaviei”, care măreşte de la 250 la 400 numărul orelor suplimentare pe care angajatorii le pot solicita salariaţilor anual.
Context. La sfârșitul lunii noiembrie, proprietarii celor mai multe instituții media pro-guvernamentale din Ungaria au anunțatcă își donează companiile unei fundații care va edita un uriaș conglomerat mediatic în sprijinul lui Viktor Orban, transmite Associated Press. În acest fel, guvernul iliberal condus de Orban, un aliat tot mai fățiș al lui Vladimir Putin, își crește și mai mult puterea mediatică.
De remarcat că, potrivit unui studiu realizat de UDMR, și maghiarii din România își iau informația de la trusturile media maghiare.
Fundația, numită ”The Central European Press and Media Foundation”, va gestiona canale TV, portaluri de știri, tabloide, ziare de sport și toate ziarele locale, câteva stații radio și numeroase reviste. Printre brandurile înglobate în acest super-trust mediatic se numără Hir TV, Echo TV, Origo.hu, Nemzeti Sport, Bors, Magyar Idok și Figyelo.
Cele mai multe dintre instituțiile media donate acestei fundații au fost cumpărate în trecut de aliații lui Viktor Orban, mogulii conectați la banii publici maghiari și la fondurile europene. Cele mai multe dintre aceste titluri s-au transformat din instituții media independente în susținătoare ale guvernului Orban, potrivit AP.
Agnes Urban, analist media la compania Mertek Media Monitor, a declarat pentru AP că după această mișcare fără precedent ”nu mai are sens să discutăm despre libertatea presei în Ungaria”.
O parte a societății civile, opoziția, dar și comunitatea internațională au criticat în ultimii ani controlul tot mai puternic impus presei de guvernul Viktor Orban, adeptul ideologiei iliberale.
(Sursa Foto: Facebook)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii