Ungaria semnalează că ar putea să nu adopte la timp legile necesare pentru a avea acces la fondurile UE / Rezolvarea problemelor ar putea dura până la vară, în loc să fie gata la termenul limită din aprilie
Negociatorul pentru fonduri europene din Ungaria a semnalat luni o nouă posibilă amânare a accesului la miliarde de euro din fondurile de redresare, afirmând că rezolvarea problemelor rămase cu Bruxelles-ul privind reformele democratice ar putea dura până în vară, scrie Reuters.
Ungaria poate primi de la UE aproximativ 5,8 miliarde de euro sub formă de granturi și alte 9,6 miliarde de euro sub formă de împrumuturi ieftine, dar blocul comunitar a suspendat orice plată până când guvernul naționalist de la Budapesta va implementa reforme pentru a îmbunătăți independența justiției și a combate corupția.
Sâmbătă, un oficial de rang înalt al UE a declarat că Ungaria trebuie să își consolideze independența sistemului judiciar „foarte curând” pentru a avea șanse reale de a obține o parte din cele 15,4 miliarde de euro prevăzute pentru Budapesta din stimulentul de redresare COVID al UE.
Tibor Navracsics, ministrul însărcinat cu negocierea finanțărilor europene, a declarat pentru cotidianul de afaceri Vilaggazdasag că parlamentul Ungariei ar putea aproba următoarea tranșă de reforme judiciare în martie, în urma discuțiilor cu oficialii UE.
„Parlamentul are timp până în martie să adopte legislația privind independența judiciară. Din câte știu, Ministerul Justiției și Comisia Europeană sunt în contact continuu în ceea ce privește conținutul pachetului”, a declarat acesta.
El a adăugat însă că nu este clar dacă acest lot de legislație va fi suficient pentru a risipi îngrijorările Comisiei sau ar putea apărea alte probleme.
Întrebat în legătură cu informațiile din presă privind o nouă amânare a accesului la fondurile UE până în a doua jumătate a anului, ministrul a declarat că se așteaptă ca toate problemele restante cu Comisia Europeană să fie rezolvate până în vară, mai târziu decât termenul limită din aprilie, stabilit anterior.
„Mă aștept ca aceasta să fie o negociere continuă, pe parcursul căreia, de fiecare dată, va trebui să schimbăm unele legi sau să ajungem la acorduri pentru a merge mai departe și pentru a face să curgă fondurile”, a declarat Navracsics.
Ungaria și Polonia sunt singurele state membre ale UE care au rămas în urmă în obținerea fondurilor, pe fondul unor critici din partea Comisiei potrivit cărora guvernele lor populiste de dreapta dăunează democrației și statului de drept.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank