DOCUMENT Fondurile UE vor fi condiționate, în premieră, de respectarea statului de drept. Ungaria și Polonia susțin contrariul
Premierii din Ungaria și Polonia (ambele state aflate sub procedura disciplinară prevăzută de Articolul 7 al Tratattului UE) au susținut, la finalul summitului de la Bruxelles, că au reușit să stopeze orice încercare de a condiționa acordarea fondurilor UE de respectarea statului de drept, transmite Politico. „Cifrele sunt importante, bineînțeles, dar noi suntem națiuni mândre. Mândria este la fel de importantă, sau chiar mai importantă”, a declarat Viktor Orban, premierul Ungariei. Orban a declarat că „nu este acceptabil ca cineva, în special cei care au moștenit statul de drept, să ne critice pe noi, luptătorii pentru libertate, care am venit din comunism”.
Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, a mai adăugat că țările au cerut încheierea procedurii disciplinare prevăzute de Articolul 7, care a fost activat în cazul Poloniei și Ungariei.
Cei doi premieri sunt contraziși însă de textul final al Declarației Consiliului European, în care apare clar condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.
Mecanismul e următorul: Comisia Europeană va propune măsuri în cazul încălcării statului de drept, care vor trebui adoptate de Consiliul UE (statele membre) cu majoritate calificată (ceea ce înseamnă că trebuie aprobată de 15 dintre cele 27 de state membre, care să aibă minim 65% din totalul populației UE). Apoi, în textul final apare și mențiunea ”The European Council will revert rapidly to the matter” (Consiliul European va reveni rapid la această problemă).
”Este prima dată în istoria Europei când bugetul este legat de obiective climatice şi de respectarea statului de drept pentru acordarea finanţărilor”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, în conferinţa de presă organizată după patru zile şi patru nopţi de negocieri dificile, potrivit Agerpres.
Condiționarea fondurilor UE de respectarea statului de drept a fost o inițiativă din 2017 a Germaniei și altor state membre UE, ca reație la derapajele antidemocratice din Ungaria, Polonia și România (la acel moment), în contextul în care Uniunea Europeană nu are un mecanism eficient de sancționare a acestor comportamente. Ulterior, Comisia Europeană a preluat inițiativa și a implementat un mecanism de verificare a modului în care statele respectă principiile statului de drept, dar acest mecanism nu are prevăzut nici un instrument pentru sancționarea țărilor care încalcă principiile europene.
Sursa foto: consilium.europa.eu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
22 comentarii