G4Media.ro

DOCUMENT Fondurile UE vor fi condiționate, în premieră, de respectarea statului de…

sursa foto: consilium.europa.eu

DOCUMENT Fondurile UE vor fi condiționate, în premieră, de respectarea statului de drept. Ungaria și Polonia susțin contrariul

Premierii din Ungaria și Polonia (ambele state aflate sub procedura disciplinară prevăzută de Articolul 7 al Tratattului UE) au susținut, la finalul summitului de la Bruxelles, că au reușit să stopeze orice încercare de a condiționa acordarea fondurilor UE de respectarea statului de drept, transmite Politico. „Cifrele sunt importante, bineînțeles, dar noi suntem națiuni mândre. Mândria este la fel de importantă, sau chiar mai importantă”, a declarat Viktor Orban, premierul Ungariei. Orban a declarat că „nu este acceptabil ca cineva, în special cei care au moștenit statul de drept, să ne critice pe noi, luptătorii pentru libertate, care am venit din comunism”.

Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, a mai adăugat că țările au cerut încheierea procedurii disciplinare prevăzute de Articolul 7, care a fost activat în cazul Poloniei și Ungariei.

Cei doi premieri sunt contraziși însă de textul final al Declarației Consiliului European, în care apare clar condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.

Mecanismul e următorul: Comisia Europeană va propune măsuri în cazul încălcării statului de drept, care vor trebui adoptate de Consiliul UE (statele membre) cu majoritate calificată (ceea ce înseamnă că trebuie aprobată de 15 dintre cele 27 de state membre, care să aibă minim 65% din totalul populației UE). Apoi, în textul final apare și mențiunea ”The European Council will revert rapidly to the matter” (Consiliul European va reveni rapid la această problemă).

”Este prima dată în istoria Europei când bugetul este legat de obiective climatice şi de respectarea statului de drept pentru acordarea finanţărilor”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, în conferinţa de presă organizată după patru zile şi patru nopţi de negocieri dificile, potrivit Agerpres.

Condiționarea fondurilor UE de respectarea statului de drept a fost o inițiativă din 2017 a Germaniei și altor state membre UE, ca reație la derapajele antidemocratice din Ungaria, Polonia și România (la acel moment), în contextul în care Uniunea Europeană nu are un mecanism eficient de sancționare a acestor comportamente. Ulterior, Comisia Europeană a preluat inițiativa și a implementat un mecanism de verificare a modului în care statele respectă principiile statului de drept, dar acest mecanism nu are prevăzut nici un instrument pentru sancționarea țărilor care încalcă principiile europene.

Sursa foto: consilium.europa.eu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

22 comentarii

  1. Adica,
    1. „Liderii” Ungariei si Poloniei RECUNOSC IMPLICIT ca tarile lor nu au un stat de drept (sigur, depinde de detaliile formularilor folosite de ei, dar oricum interventia lor asta inseamna);
    2. UE este tinuta ostatica de niste mafii nationale comunistoide care fac (voit in cazul Ungariei, sau involuntar (sau fiind manipulati de sculele ruse infiltrate) / din prpstie in cazul Poloniei).

    1 + 2 = „Traiasca birocratia folosita de mafie ca interfata de control al oamenilor si statelor”

  2. Dovada că UE e doar o alianţă comercială.

  3. cred ca asta e un semnal cat se poate de clar ca trebuie sa ne bagam idealismul in fund 🙂
    hai, la munca toata lumea si mai mult realism pe masa.. viata merge inainte.

    • atit de clar ca ai ochelari de cal

  4. Nu au stopat nimic , doar au dat din gura, vrajeala de doi bani si un brinci nu o mai crede nimeni . Cititi dupa publicare intreg textul si va lamuriti . Gargara ieftina .

  5. Erau pe aici niste postaci care sustineau ca latra si astia asa ca sa dea bine la votantii lor dar pana la urma vor executa dorintele „mai marilor” lideri „iuropeni”.

    Katalin Novak, vicepreşedinta partidului Fidesz, declara zilele trecute: ”Nu trebuie să se exercite presiuni asupra statelor membre în chestiunea statului de drept, care poate fi politizată cu uşurinţă.”

    Ce zice Katalin poate fi evidential usor la noi prin declaratia tovarasului Herr Sparanghel care ar fi zis, metaforic vorbind ceva de genul, nici o problema spre deosebire de perioada pesedista el va da un decret si de maine am rezolvat cu statul de drept, mare chestie.

    Mie nu imi vine sa cred ce departe sunt ai nostri de calitatile reprezentantilor Poloniei sau Ungariei.

    • >calitatile reprezentantilor Poloniei sau Ungariei.
      respiri pe gura dar si redactia g4 e analfabeta deci totul ok.

  6. Numa ca sa știți, Polonia a luat 160 miliarde

    • Polonia are populatie dublu decat Romania, noi am primit 80 miliarde deci a primit dublu

    • Pai normal.

      CA oricum nu or sa le absoarba asa ca le-au acordat.

      ai sa vezi ca dupa vor fi redistribuite.

      ahahha

  7. Si totusi scrie destul de clar ca vor fi conditionalitati : The European Council underlines the importance of the respect of the rule of law. Based on this background, a regime of conditionality to protect the budget and Next Generation EU will be introduced. In this context, the Commission will propose measures in case of breaches for adoption by the Council by qualified majority.

  8. CEA MAI MARE PARTE A BANILOR VA AJUNGE, IN ROMANIA, LA CASTELE PARTIDULUI SI ALE SECURISTILOR

  9. Klaus nu a obtinut nimic.doar vrajeala UE.
    Bogatanii nu dau bani saracilor.

    • Cam așa e, și cu și fără el suna asta era stabilită de mult

    • Vad ca Negationismul va domina viata si nu va vad bine! Covidu’ ca (,) Covidu’, dar sa negi realitatea nu e deloc un semn de sanatate…!
      PS. Sa ma pregatesc in consecinta?

  10. E uriasa diferenta fata de proiect. In proiectul initial era vorba de blocarea fondurilor prin asa numita majoritate calificata inversa (in caz de constatatre a incalcarii statului de drept pentru respingerea blocajului era nevoie de majoritate calificata). Acum este exact invers. Pentru a se aproba blocajul este nevoie de majoritate calificata. (care e foarte greu de obtinut. Pentru ca atâta timp cât Polonia sau Italia nu poate fi racolată criteriul are mari sanse sa pice prin neatingerea majoriotatii de 65% din populatia UE. Italia are mari sanse sa derapeze dupa alegeri spre Salvini.

    • ”Italia are mari sanse sa derapeze dupa alegeri spre Salvini.”

      Asa sa fie, sa fie intr-un ceas bun!

  11. Blogul sorosist, Politico, azi dimineata recunoaste:

    ”RULE OF LAW LEFT OUTSIDE THE BUDGET: The rule of law doesn’t seem that much of a problem any more for the frugals — unanimity makes for give and take, generally speaking, in Council.

    Hungary got what it wanted — actually, it got everything it wanted.

    What’s left of a rule of law mechanism: “A regime of conditionality to protect the budget and Next Generation EU will be introduced,” the Council conclusions said — with possible sanctions to be adopted by a qualified majority in the Council. The text adds: “The European Council will revert rapidly to the matter.”

    The German presidency promised to advance the EU disciplinary process under Article 7 hanging over Hungary instead. “The German Council presidency has pledged to take this process forward as far its competencies allow,” German government spokesman Steffen Seibert said. Note that a decision under Article 7 requires unanimity — one of the reasons originally that leaders sought a sharper weapon.”

    https://www.politico.eu/newsletter/brussels-playbook/politico-brussels-playbook-deal-the-art-of-the-budget-bribes-brits-and-tectonic-shifts/

  12. Politica Poloniei indreptata impotriva ei insesi este greu de inteles, cu exceptia imprejurarii ca cetatenii sunt ostatecii celui mai profund populism si nationalism, ceea ce inseamna ca nivelul cultural este incredibil de scazut.
    Scoala deranjeaza peste tot, dar nici chiar atat !
    Acum a luat 160 miliarde euro, cat ar fi luat daca era in locul GB si tinea stindardul UE la periferia geografica , o garantie si ”o singura putere”?