G4Media.ro

Ungaria şi România poartă discuţii cu privire la creşterea capacităţii interconectorului de…

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Ungaria şi România poartă discuţii cu privire la creşterea capacităţii interconectorului de gaze transfrontalier, susține șeful MAE de la Budapesta, Peter Szijjarto

Ungaria şi România poartă discuţii cu privire la creşterea capacităţii interconectorului de gaze transfrontalier, până la peste trei miliarde de metri cubi pe an, a declarat marţi ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, transmite Reuters.

Potrivit oficialului ungar, această creştere a capacităţii de import de gaze via România va creşte securitatea aprovizionării şi va oferi o rută pentru posibilele importuri în viitor din Grecia, Turcia sau Azerbaidjan.

„Purtăm discuţii cu privire la o majorare semnificativă a capacităţii interconectorului care leagă reţelele de distribuţie de gaze din România şi Ungaria”, a declarat marţi Peter Szijjarto la o conferinţă de presă cu omologul său român Bogdan Aurescu.

Potrivit lui Peter Szijjarto, în prezent interconectorul poate transporta 2,6 miliarde metri cubi de gaze pe an spre România şi 1,7 miliarde metri cubi pe an spre Ungaria, urmând ca această capacitate să fie crescută iniţial până la 2,5 miliarde metri cubi pe an şi ulterior la peste trei miliarde metri cubi pe an. Oficialul ungar nu a oferit detalii cu privire la intervalul de timp în care ar urma să se deruleze acest proiect.

Potrivit unui contract pe termen lung semnat anul trecut cu grupul rus Gazprom, Ungaria primeşte anual 3,5 miliarde metri cubi de gaze naturale ruseşti via Bulgaria şi Serbia şi un alt miliard de metri cubi via o conductă din Austria. Acest contract se întinde pe o perioadă de 15 ani.

Rusia a promis că va continua livrările de gaz spre Ungaria iar Gazprom îşi va îndeplini obligaţiile contractuale faţă de Ungaria, a declarat luna trecută acelaşi Peter Szijjarto.

Ungaria depinde în proporţie de 85% de importurile de gaze din Rusia. Uniunea Europeană vrea să îşi reducă dependenţa de importurile de energie din Rusia, după invazia Ucrainei care a declanşat perturbări în aprovizionare şi creşterea preţurilor la energie.

sursa: Agerpres.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Vesticii au înțeles acum 60 de ani că interconectarea in transporturi și energie te ferește de șantaj și sincope de toate felurile.

  2. Buna idee. Chestia asta cu „sa moara capra vecinului” nu aduce nimanui nici un beneficiu pe termen lung. Poate iesim din vechile prejudecati si dusmanii.

    • La o zi distanta – ungurii au anuntat si ca interzic exportul de gaze.

      Sa intelegem din asta ca interconectarea va functiona intr-un singur sens – Ungaria ia gaze din Romania – ca oricum romanilor nu le trebuie sa faca un „foc mare”.

  3. ” The enemy is not the Saudi, the enemy’s inside me ! „