G4Media.ro

Ungaria va continua să primească gaz şi petrol din Rusia, în ciuda…

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Ungaria va continua să primească gaz şi petrol din Rusia, în ciuda sancţiunilor, susține ministrul de externe Peter Szijjarto după ce a vorbit cu vicepremierul rus Aleksandr Novak / Ungaria va bloca orice sancţiuni ale Uniunii Europene la adresa Rusiei care ar afecta energia nucleară

Ministrul de externe al Ungariei Peter Szijjarto a vorbit la telefon cu vicepremierul rus Aleksandr Novak despre livrările de gaze şi petrol, precum şi despre cooperarea în domeniul nuclear, informează News.ro, care citează Reuters.

Într-un comunicat transmis marţi seara târziu, Peter Szijjarto a declarat că vicepremierul rus Aleksandr Novak l-a asigurat că, în ciuda sancţiunilor internaţionale, partea rusă va putea face lucrări de întreţinere la conducta Turkstream. „Astfel, aprovizionarea cu gaz a Ungariei va continua fără întreruperi”, precizează şeful diplomaţiei ungare.

În urma unui acord pe 15 ani semnat în 2021, înainte de începerea războiului din Ucraina vecină, Ungaria primeşte 4,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an de la Rusia, în principal prin Bulgaria şi Serbia, prin conducta Turkstream.

Gazoductul Turkstream va fi oprit pentru întreţinere între 5 şi 12 iunie, potrivit datelor de pe site-ul operatorului bulgar de transport de gaze Bulgartransgaz.

Pe de altă parte, Szijjarto a reiterat în comunicat că Ungaria va bloca orice sancţiuni ale Uniunii Europene la adresa Rusiei care ar afecta energia nucleară. Ungaria, care îşi cumpără cea mai mare parte a energiei din Rusia, intenţionează să îşi extindă centrala nucleară de la Paks, iar compania rusă Rosatom va construi două reactoare VVER cu o capacitate de 1,2 gigawaţi fiecare, pe lângă cele patru reactoare ce funcţionează în prezent.

Szijjarto a mai spus că l-a informat pe Novak că Ungaria poartă discuţii pentru a creşte rolul companiei franceze Framatome în extinderea centralei de la Paks, deoarece guvernul german blochează livrarea echipamentelor de control pentru noile reactoare de la Paks.

Compania germană Siemens Energy are un contract pentru livrarea echipamentului de control împreună cu Framatome, precizează Reuters.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Afaraaaa

  2. De ce nu va duceti voi de unde ati venit? Ca vad ca nu va place in UE si in NATO. Sau ma rog, va place, dar doar banii si securitatea oferita de ele.

  3. Mai intai o suspendare rapida din UE si NATO pe vreo 3 ani si pe urma afara, daca persista. Pentru UE probabil se va opune Austria, iar pentru NATO se va opune probabil Turcia.

  4. astia mai fac parte din UE?

  5. Se mai atinge cineva de produsele ”Made in Hungary” ? De serviciile HUNgary ? Asta-i HUNgary..Când trebuie să primească urlă mai ceva ca Șoșoacă ..Când trebuie să dea …; Și când te gândești că în 1956 trușii au trimis brutal în lumea de dincolo peste 5000 de hungari iar dacă Austria avea garduri la graniță atunci poate că numărul lor era mai mare, inclusiv al celor deportați în Siberia. Trebuie să uităm de HUNgaria ca stat liber și democrat, din păcate pentru maghiarii cinstiți, acum a ajuns un stat vasal bolșevicilor.. un stat ieftin …

  6. Pe asta nu o inteleg, Ungaria se.. cu bolta pe noi(europa) si noi ii respectam dreptul de a nu respecta sanctiunile si sa cumpere cata energie poate de la rusnaci… cred ca avem ciunga in par….

    • Nietzsche eu dar :”There are more things in heaven and earth, Horatio, than are dreamt of in our philosophy.” Poate ca o fi din cauza lu’ brexit, britii or fi plecat cu Schachespeare cu tot si ni l-a lasat pe ES Dl. Szijjarto cu „his philosophy”.

  7. Szijjarto a mai spus că l-a informat pe Novak că Ungaria cere aderarea oficiala la Federatia Rusa, în care se afla de foarte mult timp. I s-a raspuns ca „oficiala” n-are nietzsche importanta, suficient ca e „de facto”.