G4Media.ro

Ungaria vede o „șansă pentru pace” în Ucraina dacă Donald Trump revine…

Sursa foto: Facebook/ Orbán Viktor

Ungaria vede o „șansă pentru pace” în Ucraina dacă Donald Trump revine la Casa Albă, spune ministrul ungar de externe

Ungaria vede o potențială revenire a fostului președinte american Donald Trump ca o „șansă pentru pace” în Ucraina, a declarat miercuri ministrul de externe Peter Szijjarto, în timp ce a început un summit NATO cu majoritatea aliaților care speră să trimită un mesaj ferm de sprijin pentru Kiev, transmite Reuters.

Premierul ungar Viktor Orban a mers la Moscova săptămâna trecută în ceea ce el a numit o misiune de pace, dar inițiativa i-a înfuriat pe unii dintre colegii aliați ai Budapestei din NATO, care au spus că vizita a dat legitimitate pretențiilor președintelui rus Vladimir Putin asupra teritoriului ucrainean confiscat de la invazia Rusiei din 2022.

Întâlnirea liderilor NATO are loc la Washington, în timp ce președintele american Joe Biden se află sub presiune după o dezbatere dezastruoasă din 27 iunie, care l-a propulsat pe Trump în sondaje înainte de alegerile din 5 noiembrie și a stârnit îngrijorare în rândul aliaților cu privire la modul în care candidatul republican va aborda alianța și războiul din Ucraina.

Într-un interviu acordat Reuters la Washington, Szijjarto a declarat că obiectivul Ungariei este de a pune capăt războiului prin negocieri de pace care implică atât Rusia, cât și Ucraina.

„Cred că trebuie să aibă loc un impact extern foarte puternic pentru a le face să negocieze cel puțin”, a spus Szijjarto. „Cine are șansa de a face acest lucru în perioada următoare? Doar președintele Trump, dacă va fi ales”.

Întâlnirile recente ale lui Orban atât cu Putin, cât și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski au demonstrat distanța mare care separă cele două părți, iar alți lideri occidentali nu au vrut sau nu au putut să le aducă împreună, a spus el.

Trump a declarat că va pune capăt rapid războiului. El nu a oferit un plan detaliat pentru a realiza acest lucru, dar Reuters a scris luna trecută despre un plan pe care consilierii fostului președinte i l-au prezentat. Potrivit acestuia, Ucraina va primi ajutor militar american doar dacă va fi de acord cu negocierile.

În același timp, Statele Unite ar avertiza Moscova că orice refuz de a negocia ar avea ca rezultat creșterea sprijinului SUA pentru Ucraina, a declarat într-un interviu generalul locotenent în retragere Keith Kellogg, unul dintre consilierii lui Trump pentru securitate națională.

„Vedem o șansă pentru pace dacă președintele Trump câștigă. Vedem o șansă pentru relații bune între Ungaria și SUA dacă președintele Trump câștigă”, a spus Szijjarto.

Poziția Ungariei cu privire la Ucraina contrastează cu cea a altor lideri NATO, inclusiv Biden, care spun că Kievul trebuie să decidă când să negocieze sfârșitul războiului. Ucraina spune că nu va ceda niciun teritoriu în cadrul unui acord de pace.

Szijjarto s-a întâlnit anterior cu ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, care a declarat că orice inițiativă de a pune capăt războiului nu ar trebui să se bazeze pe relatările Rusiei.

Szijjarto a declarat că Ungaria nu vede Rusia ca o amenințare la adresa membrilor NATO sau ai Uniunii Europene, afirmând că liderii Rusiei sunt „raționali” și nu ar risca un conflict direct cu Occidentul.

Vizitele lui Orban la Kiev, Moscova și Bejing, unde a discutat, de asemenea, despre războiul din Ucraina, au fost aspru criticate de membrii Uniunii Europene care au declarat că au dat impresia că acesta acționează în numele blocului. Ungaria a preluat președinția rotativă a UE în această lună.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că, prin purtarea de discuții cu Putin la doar câteva zile după preluarea funcției, Orban a afișat o poziție care nu este împărtășită de marea majoritate a liderilor naționali ai UE, care încearcă să izoleze Rusia.

„Aceasta a fost o greșeală politică”, a declarat el reporterilor la Washington.

Szijjarto a respins îngrijorările privind utilizarea președinției de către Ungaria ca fiind „birocratice” și a declarat că delegația lui Orban nu a folosit drapelul UE în timpul vizitei, semnalând că nu reprezintă blocul.

Ambasadorul SUA la Budapesta, David Pressman, a declarat săptămâna trecută că întâlnirea lui Orban cu Putin și vizitele repetate ale lui Szijjarto la Moscova dăunează relațiilor Ungariei cu aliații săi.

„Nu este vorba despre „pace”; este vorba despre profit”, a scris ambasadorul pe X.

Szijjarto a spus că afirmația a fost o interferență „inacceptabilă” din partea unui diplomat.

„Ceea ce face ambasadorul SUA la Budapesta este activism politic… El este liderul opoziției”, a spus el.

Aliații NATO sunt așteptați să aprobe un pachet de arme și instruire pentru Ucraina în timpul summitului.
Szijjarto a declarat că Ungaria nu stă în calea aprobării planului de către NATO, dar nu va participa la acesta.

„Vedem un risc uriaș de escaladare acolo”, a spus el. „Privind acest război de la câteva ore de condus sau privind acest război din perspectiva unui zbor de 10 ore. Acesta este un aspect diferit, credeți-mă”, a spus el, citând situația dificilă a refugiaților ucraineni în Ungaria, precum și a etnicilor maghiari din Ucraina.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...