Ungaria vrea ca UE să reglementeze protecția minorităților, deși Viktor Orban acuză Bruxelles-ul de un deceniu că își arogă prea multe puteri
Oficiali ai guvernului Ungariei au început oficial activitatea de lobby pentru un pachet legislativ care să fie adoptat de Uniunea Europeană și care să reglementeze protecția minorităților naționale, transmite agenția MTI. Inițiativa Ungariei vine pe fondul lipsei de competențe a UE în acest domeniu, lăsat la latitudinea statelor membre.
Pachetul legislativ a fost prezentat într-o conferință de presă de reprezentantul prim-ministrului ungar însărcinat cu coordonarea aspiraţiilor autonomiste din Bazinul Carpatic, Katalin Szili. Ea este coordonatoare proiectului de autonomie a Ținutului Secuiesc, reușind să așeze la aceeași masă de negociere toate partidele care reprezintă comunitatea maghiară din România.
Katalin Szili a spus că celălalt co-autor al propunerii legislative este Ferenc Kalmár, însărcinatul cu dezvoltarea politicii de vecinătate a Ungariei în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior.
Cei doi cer UE să adopte principiile de bază privind drepturile minorităților, pe baza cărora statele membre să își creeze reglementări proprii. Ei au dat ca exemple de presupuse derapaje de la drepturile minorităților și ”cazul restituirilor în România”, potrivit MTI.
Autorii proiectului legislativ anunță că au început negocieri cu delegaţiile in Parlamentul European și vor să genereze o nouă dezbatere la nivel european, potrivit lui Katalin Szili.
Ferenc Kalmár a prezentat cele cinci principii de bază ale propunerii lor, potrivit cărora cauza minorităţilor naţionale nu este o afacere internă, ci reprezintă o problemă de nivel european; cetăţenia poate fi disociată de identitatea naţională; fundamentul protecţiei minorităţilor naţionale este asigurarea deplină a dreptului la identitate; în vederea realizării protecţiei identităţii este necesară să se garanteze drepturile individuale şi colective în acelaşi timp; în sfârşit, minorităţile naţionale care trăiesc pe teritoriul unui stat sunt factori constituenţi ai statului respectiv.
Inițiativa Ungariei de a atribui noi puteri Uniunii Europene vine pe fondul atacului dezlănțuit al regimului Viktor Orban la UE, pe care o acuză tocmai că își arogă prea multe puteri. Pe de altă parte, regimul Orban duce programatic o politică prin care se implică masiv în țările învecinate sub pretextul protejării minorității maghiare.
Sursa Foto: Facebook/ Viktor Orban
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu