UNICEF: Creșterea prețurilor cauzată de războiul din Ucraina pune în pericol tratarea copiilor malnutriți din toată lumea
Tratamentul malnutriției în rândul copiilor din toată lumea devine o misiune dificilă din cauza războiului din Ucraina, iar situația se înrăutățește, avertizează UNICEF într-un nou raport care privește situația copiilor.
„Prețurile tot mai mari ale produselor alimentare, cauzate de războiul din Ucraina și reducerile bugetare pe fondul pandemiei, vor duce atât la creșterea cu 16% a costului alimentelor terapeutice vitale pentru copiii care suferă de malnutriție, cât și la o sporire a nevoii de astfel de tratamente” a anunțat UNICEF.
Emacierea severă, când copiii sunt prea slabi pentru înălțimea lor, lucru care conduce la slăbirea sistemului imunitar, este forma de malnutriție cea mai rapidă, vizibilă și care pune în pericol viața. În întreaga lume, cel puțin 13,6 milioane de copii cu vârste sub cinci ani suferă de emaciere severă, ceea ce duce la unu din cinci decese la această categorie de vârstă.
Raportul privind situația copiilor arată că inclusiv statele cu o situație relativ stabilă, precum Uganda, au înregistrat o creștere de 40% a nivelului slăbirii pronunțate (emaciere) începând cu 2016, din cauza adâncirii sărăciei și a insecurității alimentare la nivelul gospodăriilor, ceea ce duce la o calitate și la o frecvență inadecvate ale alimentației în rândul copiilor și femeilor însărcinate. Șocurile provocate de schimbările climatice, inclusiv seceta ciclică severă și accesul inadecvat la apă potabilă și servicii de salubritate, contribuie la aceste cifre în creștere.
Conform unei noi analize, sumele ajutorului internațional folosite pentru a lupta împotriva malnutriției se ridică la doar 2,8% din totalul sectorului medical dedicat Asistenței Oficiale pentru Dezvoltare (AOD) și 0,2% din totalul cheltuielilor AOD.
Pentru a ajunge la fiecare copil cu un tratament vital împotriva înfometării, UNICEF face apel către:
- Guverne pentru a spori ajutorul acordat luptei împotriva emacierii cu cel puțin 59% mai mult decât nivelul AOD din 2019 pentru a ajunge la toți copiii care necesită tratament din 23 de state aflate în nevoie;
- State pentru a include tratamentul împotriva emacierii infantile în schemele de finanțare pe termen lung pentru sănătate și dezvoltare, astfel încât toți copiii să beneficieze de programe de tratament, nu doar cei din contexte de criză umanitară;
- Asigurarea unor alocări bugetare pentru a aborda criza mondială a foametei, inclusiv alocări specifice dedicate intervențiilor alimentare terapeutice pentru abordarea imediată a nevoilor copiilor care suferă de emaciere severă.
- Donatori și organizațiile societății civile pentru a acorda prioritate finanțării programelor împotriva emacierii, pentru a asigura un ecosistem de sprijin divers, în creștere și viabil.
Raportul publicat miercuri, ”Severe wasting: An overlooked child survival emergency (Emacierea severa: O urgenta ignorata privind supraviețuirea copiilor)” arată că, pe lângă nivelurile in creștere de înfometare severă în rândul copiilor și a costurilor ridicate ale tratamentului vital, și finanțarea globală menită să salveze viețile copiilor este amenințată.
În prezent, cel puțin 10 milioane de copii cu această problemă nu au acces la cel mai eficient tratament împotriva emacierii, care constă într-o pastă bogată de ingrediente nutritive, inclusiv alune, ulei, zahăr și nutrienți.
În același timp, costul alimentelor terapeutice gata de utilizare e prognozat să crească cu 16% în următoarele șase luni din cauza creșterii bruște a costurilor materiei prime, ceea ce poate genera un număr suplimentar de 600.000 de copii fără acces la tratamentul vital, având în vedere nivelurile actuale ale cheltuielilor.
Sursa foto: UNICEF
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank