G4Media.ro

Unitatea UE în privința coronavirusului, sub presiune din cauza modalității de alocare…

sursa foto: consilium.europa.eu

Unitatea UE în privința coronavirusului, sub presiune din cauza modalității de alocare a vaccinurilor. Austria și Danemarca, pe cont propriu după ce Slovacia, Polonia, Ungaria și Cehia poartă negocieri independente de programul UE

Austria și Danemarca au intrat în rândul țărilor UE care se separă de strategia Bruxelles-ului pe tema vaccinurilor, existând temeri potrivit cărora unitatea Uniunii în fața pendemiei coronavirusului ar începe să se năruie.

Luni seara, cancelarul Sebastian Kurz a spus că Austria va coopera cu Israelul și cu Danemarca în privința celei de-a doua tranșe a vaccinurilor împotriva coronavirusului și că, “pe viitor, nu se va mai baza pe Uniunea Europeană”.

Decizia este văzută drept o ripostă dată programului UE vizând distribuirea vaccinurilor, distribuiție care se află cu mult în urma celei din Regatul Unit, din Israel și din Statele Unite, ea implicând negocieri pe tema aprovizonării la nivel de organizație.

În Bild, cel mai popular ziar din Germania, Kurz a declarat că Agenția Europeană a Medicamentelor s-a mișcat “prea încet” în privința aprobărilor legate de furnizare. “În consecință, trebuie să ne reorientăm, astfel încât să nu mai depindem doar de UE în privința producției legate de cea de-a doua generație de vaccinuri”, a spus el.

Premierul Danemarcei, dna Mette Frederiksen, a spus că a contactat deja Israelul în privința vaccinurilor care i-au mai rămas, iar declarația sa a fost un nou semn al scăderii încrederii în livrările asigurate de Bruxelles.

În UE, au fost administrate 7,54 doze la suta de persoane, comparativ cu procentul de 31,58% din Regatul Unit și cu cel de 89,99% din Israel. Austria a asigurat un  procent de 7,4 doze la suta de oameni, iar Danemarca, 11 doze.

Împreună cu dna Frederiksen, Kurz urmează să se deplaseze în Israel ca să vadă evoluția vaccinurilor, iar vizita celor doi va stârni disensiuni la Bruxelles.

Un diplomat dintr-un stat important din cadrul UE a declarat la Bruxelles că “nu pot exista vaccinuri suficiente atâta vreme cât există diverse versiuni de coronavirus, așa că eu cred că ar trebui să le urăm succes“.

Comisia Europeană ar prefera ca statele membre să respecte programul comun, din cauză că niște înțelegeri separate ar submina capacitatea de negociere a organizației.

Potrivit reglementărilor din UE, guvernele naționale pot aproba și achiziționa vaccinuri care nu se înscriu în programul comun, cum ar fi vaccinul rusesc Sputnik sau cel chinezesc.

Alți lideri din UE au preferat deja să asigure achiziții la nivel național de vaccinuri în locul programului oferit de UE, un program potrivit căruia țările membre ar urma să acționeze în bloc pentru a scădea costurile.

Seara trecută, președintele Poloniei a discutat cu președintele Chinei, Xi Jinping, despre o posibilă achiziționare a vaccinurilor chinezești.

Luni, Slovacia a primit deja două milioane de doze din vaccinul Sputnik, un vaccin care nu a fost aprobat de Agenția Europeană a Medicamentelor.

Andrej Babis, premierul Cehiei, a spus că nu va mai aștepta aprobarea forului UE ca să achiziționeze vaccinul Sputnik.

Ungaria a aprobat deja și a achiziționat vaccinul Sputnik fără să mai aștepte aprobarea forului UE, devenind acum totodată primul stat care urmează să aprobe și vaccinul chinezesc. Duminică, premierul Ungariei, Viktor Orban, a postat o fotografie în care poate fi văzut cum i se administrează vaccinul chinezesc Sinopharm. Budapesta a cumpărat două milioane de doze de Sputnik și cinci milioane de doze de Sinopharm.

Spre sfârșitul lunii februarie, autoritarul lider ungar a criticat programul UE. “Am căutat să facem împreună un lucru pe care l-am fi putut face mai bine individual; uitați-vă la exemplul Marii Britanii și al Serbiei“, a spus el.

În luna ianuarie, o serie de lideri regionali din Franța au anunțat că vor încerca să negocieze direct cu o serie de companii farmaceutice, dar până acum nu au repurtat vreun succes.

În septembrie, Germania a comandat 30 de milioane de doze de vaccin Pfizer în afara programului. Berlinul a comandat separat și 20 de milioane de doze de vaccinuri CureVac.

“Am convenit cu toții că nu vor exista negocieri sau contracte în paralel“, le-a declarat reporterilor Ursula von der Leyen după ce s-a anunțat că acordurile germane separate au eșuat.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că programul legat de vaccinarea în comun nu a eșuat, avertizând totodată că niște acorduri separate urgente la nivel național ar putea fi riscante.

Confruntată cu critici, președinta Comisiei Europene a susținut în mod repetat decizia de a se negocia în bloc, și asta, în pofida scandalului provocat de scăderea livrărilor asigurate de firma AstraZeneca. La o ședință a Parlamentului European din februarie, ea a spus că strategia face ca statele membre mai mici să poată avea acces la vaccinuri. Ea a pretins că, dacă statele mai mari și mai bogate și-ar asigura toate vaccinurile în loc să și le procure în comun, la nivelul întregii UE, asta ar însemna “sfârșitul comunității noastre”.

Bruxelles-ul a autorizat vaccinurile produse de Pfizer, Moderna și AstraZeneca, dar distribuirea lor la nivel național a fost lentă.

Sursa: The Telegraph / Articol de James Crisp / Traducerea: Alexandru Danga (Rador)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Daca incepe licitatia noi ne vom baza pe sistemul suedez. Nu e prea eficient dar ramane singura varianta.

  2. Placa asta cu „statele mai bogate care pot cumpara toate dozele” nu tine. Fiecare stat isi poate achizitiona vaccinul prin contracte separate, asa cum au facut si altele. Asta nu inseamna ca un singur stat „bogat” poate achizitiona toate dozele de vaccin.

    • Ba tine foarte bine si nu neaparat la bani, dar su la marime. Israelul a plătit chiar și dublu fata de cât a negociat UE. Doar un mic exercițiu de imaginație: Germania comanda 120 milioane de doze pe care e dispusa sa plătească pana la 30 euro, iar România poate ca plătește și ea 30 de euro (deși este greu) dar are nevoie de 20 milioane de doze. Dacă eu as fi producător și as produce 120 milioane de doze în următoarele doua luni, ce contract as lua, cel cu Germania sau 5 contracte echivalente cu cel al României?
      Plus ca Austria și Danemarca ar plăti poate premium, chiar și dublu sau triplu decât România fiindcă își permit. Ca sa nu mai spun ca atunci când faci contract pe cantitate mica ești dispensabil, adică vei fi nevoit sa accepți clauze mai puțin favorabile. Uite la Electrica sau Vodafone, un consumator individual are zero putere de negociere, dar dacă as dori abonamente de telefon pt toți angajații din firma mea (30.000), un șefulet de la Vodafone ar coborâ din turnul lui sa discute cu mine niște avantaje . Revin, o astfel de situație cu negocieri individuale ar fi visul meu ca producător fiindcă mi-ar permite sa maximizez mult profitul. Și poate ca Austria, Danemarca sau Germania ar câștiga, dar ar castiga pe spinarea României, Bulgariei sau Greciei în principal.

  3. danezii au terminat de omorat toate nurcile ? se simt mai in siguranta acum ? trec la caini, pisici ?

  4. Poate in 3 ani terminam si noi vaccinarea.

  5. Unitatea UE, termen care poate imbraca mai multe sensuri-militar, sens unic, o gandire unica…dar in cazul de fata avem doar un babilon.